Υγεία

Θάνος Πλεύρης: «Νέα μέτρα και πριν την Πρωτοχρονιά αν χρειαστεί»

Θάνος Πλεύρης: «Νέα μέτρα και πριν την Πρωτοχρονιά αν χρειαστεί»
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, το πρωί της Δευτέρας, τόνισε ότι η κυβέρνηση περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών και άφησε ανοιχτό ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα και πριν την Πρωτοχρονιά.

Ηη επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει στις 12:00 και μετά και στη συνέχεια θα κάνει τις εισηγήσεις προς την κυβέρνηση για τα νέα μέτρα. Όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης, βασικός σχεδιασμός είναι τα μέτρα να ισχύουν μετά την πρωτοχρονιά αλλά δεν απέκλεισε αυτό να γίνει νωρίτερα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι βασικός γνώμονας για τη λήψη των μέτρων είναι η κατάσταση στο ΕΣΥ και τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται στην Αττική, όμως η πληρότητα στις κλίνες απλής νοσηλείας είναι στο 53%, ενώ εξακολουθεί να είναι θετικό το ισοζύγιο στις εισαγωγές και τα εξιτήρια από τα νοσοκομεία.

Αναφορικά με τα νέα μέτρα, ανέφερε ότι θα κινούνται σε 3 άξονες. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας το πρόβλημα εντοπίζεται στα κέντρα διασκέδασης και όχι συνολικά στην εστίαση, στα γήπεδα καθώς αρκετοί είναι οι φίλαθλοι που δεν τηρούν τα μέτρα και κυρίως αυτό της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, ενώ ο τρίτος πυλώνας θα αφορά την τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας μίλησε για τα κρούσματα των τελευταίων ημερών, τονίζοντας ότι το 50 % ανήκει σε νέους που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-39 και μόλις το 6% σε πολίτες άνω των 60 που κινδυνεύουν περισσότερο με βαριά νόσηση. Έτσι, κάλεσε τους νέους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο των γιορτών.

Τέλος, σχετικά με την μετάλλαξη «Όμικρον», είπε ότι έχει μεγάλη δυναμική και εκτίμησε ότι μπορεί να κυριαρχήσει στη χώρα μας τις επόμενες 15 μέρες.

Αυτά είναι τα νέα μέτρα, «λουκέτο» από τις 23:00 σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την επιβολή νέων μέτρων από τις 3 Ιανουαρίου. Υποχρεωτική τηλεργασία, νέα μέτρα και λουκέτο στην εστίαση από τις 11 το βράδυ. Μέτρα και στα γήπεδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews, η επιτροπή αναμένεται να εισηγηθεί νέα μέτρα, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, αναμένεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα σε εστίαση και γήπεδα και τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Εστίαση

Από τις 3 Ιανουαρίου αναμένεται να μπει πλαφόν στο ωράριο των καταστημάτων εστίασης. Συγκεκριμένα, καφέ, μπαρ και εστιατόρια θα κλείνουν στις 11 μ.μ. Παράλληλα, θα «μικρύνει» η χωρητικότητα των κέντρων διασκέδασης στο 80%. Η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους, όπως ισχύει και τώρα, ενώ θα επιτρέπονται μόλις 6 καθήμενοι ανά τραπέζι. Επιπλέον τα τραπέζια θα έχουν αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μέτρο ενώ θα απαγορευτούν και οι όρθιοι πελάτες.

Γήπεδα

Ενώ τα νέα μέτρα στην εστίαση έχουν ουσιαστικά κλειδώσει, η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων καλείται να λάβει μέτρα για τα γήπεδα, τα οποία θεωρούνται από πολλούς επιστήμονες εστίες υπερμετάδοσης καθώς αποστάσεις δεν υπάρχουν και, σε πολλά από αυτά, αν και είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, πολλοί οπαδοί δεν τη φορούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χωρητικότητα των γηπέδων θα πέσει στο 10 με 20% ενώ η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο για εμβολιασμένους με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Κλείδωσε η υποχρεωτική τηλεργασία έως 50% και στον ιδιωτικό τομέα

Κλειδώνει η υποχρεωτική τηλεργασία από τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews, η τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αναμένεται να αυξηθεί έως και στο 50%.

Στο τραπέζι των ειδικών σήμερα εξετάζεται μεταξύ αλλων το υποχρεωτικό ποσοστό της τηλεργασίας το οποίο θα κυμανθεί σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ 30-50%. Έτσι οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα καλούνται να εργαστούν εξ αποστάσεως.

Ωστόσο η υποχρεωτικότητα αφορά τον αριθμό των εργαζομένων που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως.

Έτσι πλέον επιχειρήσεις – εργοδότες που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, υποχρεούνται να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζόμενούς τους, σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό που θα αποφασίσει η κυβέρνηση τις επόμενες ώρες επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών.

Κατά την εφαρμογή του μέτρου αυτού οι εργοδότες δύνανται να υποβάλλουν στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα το Έντυπο 4.1 «ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ».

Να σημειωθεί ότι πλέον υπάρχει το ελάχιστο ύψος της αποζημίωσης που οφείλουν να καταβάλουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους που απασχολούνται με τηλεργασία, για την κάλυψη του κόστους του εξοπλισμού, των τηλεπικοινωνιών και της χρήσης του οικιακού χώρου εργασίας.

Το ελάχιστο ποσό που θα καταβάλλουν μηνιαίως οι εργοδότες στους τηλεργαζόμενους είναι:

  • Για τη χρήση του οικιακού χώρου εργασίας, 13 ευρώ.
  • Για την κάλυψη του κόστους επικοινωνιών, 10 ευρώ.
  • Για την συντήρηση του εξοπλισμού, 5 ευρώ.

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας, το ελάχιστο ύψος της αποζημίωσης για κάθε περίπτωση, καθορίστηκε με βάση σχετική ειδική έκθεση (μελέτη κόστους) του οίκου PWC, που εκπονήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η αποζημίωση για το κόστος των επικοινωνιών δεν καταβάλλεται αν ο εργοδότης το καλύπτει απ’ ευθείας, μέσω χωριστής σύμβασης με τον πάροχο διαδικτύου – κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Αντίστοιχα, δεν καταβάλλεται η αποζημίωση για τη συντήρηση του εξοπλισμού αν οι συσκευές παρέχονται από τον εργοδότη.

Η αποζημίωση δεν επιτρέπεται να καταβάλλεται αντί αμοιβής του εργαζομένου, καθώς αποτελεί δαπάνη.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο για την Προστασία της Εργασίας οι σχετικές δαπάνες δεν αποτελούν αποδοχές, αλλά εκπιπτέα δαπάνη για την εργοδοτική επιχείρηση, δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε φόρο ή τέλος ούτε οφείλονται επί αυτών ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη ή εργαζομένου.

Επίσης προβλέπεται ότι αν η τηλεργασία παρασχεθεί για λιγότερες από 22 ημέρες ανά μήνα, τότε, θα καταβάλλεται στον εργαζόμενο το 1/22 των δαπανών ανά ημέρα τηλεργασίας.

Εκπρόσωποι των εργαζομένων επισημαίνουν, ότι το καθεστώς της τηλεργασίας χρησιμοποιείται πλέον από μεγάλες επιχειρήσεις κυρίως παροχής υπηρεσιών και τεχνολογίας, τράπεζες αλλά και επιχειρήσεις με εμπορικές δραστηριότητες.