Υγεία

Ευλογιά των πιθήκων: 131 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σύμφωνα με τον ΠΟΥ

pexels pexels
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έχουν επιβεβαιωθεί 131 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων και 106 επιπλέον ύποπτα κρούσματα από την πρώτη φορά που αναφέρθηκε στις 7 Μαΐου εκτός των χωρών όπου συνήθως εξαπλώνεται.

Αν και η επιδημία είναι ασυνήθιστη, παραμένει «περιορίσιμη» και περιορισμένη, δήλωσε ο ΠΟΥ και συγκαλεί περαιτέρω συνεδριάσεις για να υποστηρίξει τα κράτη μέλη με περισσότερες συμβουλές σχετικά με την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια συνήθως ήπια ιογενής λοίμωξη που ενδημεί σε μέρη της δυτικής και κεντρικής Αφρικής. Εξαπλώνεται κυρίως μέσω της στενής επαφής και μέχρι το πρόσφατο ξέσπασμα της νόσου είχε παρατηρηθεί μόνο σπάνια σε άλλα μέρη του κόσμου. Η πλειονότητα των πρόσφατων κρουσμάτων έχει αναφερθεί στην Ευρώπη.

«Σας παροτρύνουμε να αυξήσετε την επιτήρηση της ευλογιάς για να δείτε πού βρίσκονται τα επίπεδα μετάδοσης και να καταλάβετε πού πηγαίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά η Sylvie Briand, διευθύντρια του ΠΟΥ για την Παγκόσμια Ετοιμότητα κατά των Μολυσματικών Κινδύνων.

Παράλληλα, η ίδια δήλωσε ότι δεν είναι σαφές αν τα κρούσματα είναι η «κορυφή του παγόβουνου» ή αν η κορύφωση της μετάδοσης έχει ήδη περάσει.

Η Briand επανέλαβε την άποψη του ΠΟΥ ότι είναι απίθανο ο ιός να έχει μεταλλαχθεί, αλλά δήλωσε ότι η μετάδοση μπορεί να οφείλεται σε αλλαγή της ανθρώπινης συμπεριφοράς, ιδίως καθώς οι άνθρωποι επιστρέφουν στις συναναστροφές καθώς αίρονται οι περιορισμοί του COVID-19 παγκοσμίως.

Πολλά, αλλά όχι όλα, τα κρούσματα έχουν αναφερθεί σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και ο Briand δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε τη σεξουαλική μετάδοση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό και ένα εξάνθημα με εξογκώματα. Το δυτικοαφρικανικό στέλεχος της ευλογιάς των πιθήκων, το οποίο είναι αυτό που εντοπίστηκε στην τρέχουσα επιδημία, έχει ποσοστό θνησιμότητας περίπου 1%.

Υπάρχουν επίσης διαθέσιμα εμβόλια και θεραπείες για την ευλογιά των πιθήκων, πρόσθεσε, ζητώντας κατάλληλα μέτρα περιορισμού, περισσότερη έρευνα και παγκόσμια συνεργασία.