Υγεία

Τα CDC στις ΗΠΑ χαλαρώνουν κι άλλο τα μέτρα για τον κορονοϊό, τι αλλάζει με την καραντίνα

Τα CDC στις ΗΠΑ χαλαρώνουν κι άλλο τα μέτρα για τον κορονοϊό, τι αλλάζει με την καραντίνα Φωτογραφία: EPA/STEPHEN BRASHEAR
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) χαλάρωσαν την Πέμπτη πολλές από τις συστάσεις τους για την καταπολέμηση του κορονοϊού, μια στρατηγική μετατόπιση που θέτει μεγαλύτερο βάρος στα άτομα και όχι στα σχολεία, τις επιχειρήσεις και άλλα ιδρύματα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Πλέον τα σχολεία και άλλα ιδρύματα δεν χρειάζεται να ελέγχουν τους φαινομενικά υγιείς μαθητές και υπαλλήλους ως αυτονόητη διαδικασία. Το CDC δίνει λιγότερη έμφαση στην κοινωνική αποστασιοποίηση. Ο κανόνας της καραντίνας για τους ανεμβολίαστους ανθρώπους έχει καταργηθεί.

Ο οργανισμός επικεντρώνεται τώρα στους ιδιαίτερα ευάλωτους πληθυσμούς και πώς να τους προστατεύσει - όχι στη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που σε αυτό το σημείο έχουν κάποια ανοσία έναντι του ιού και είναι απίθανο να νοσήσουν σοβαρά, σημειώνει η Washingtonpost στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Τα CDC δεν συνιστούν πλέον σε άτομα με επιβεβαιωμένη έκθεση στον ιό να απομονώνονται εάν έχουν κάνει όλες τις προβλεπόμενες δόσεις. Αντίθετα, ο οργανισμός συνιστά να φορούν μάσκα σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους και να κάνουν τεστ για τον ιό μετά από πέντε ημέρες.

Οι νέες συστάσεις σηματοδοτούν ότι η διοίκηση Μπάιντεν και οι ιατρικοί σύμβουλοί της αποφάσισαν ότι το χαμηλότερο ποσοστό θανάτου από τον ιό covid-19 σε έναν έντονα εμβολιασμένο πληθυσμό επιτρέπει ένα λιγότερο απαιτητικό σύνολο κατευθυντήριων γραμμών.

«Οι σημερινές συνθήκες αυτής της πανδημίας είναι πολύ διαφορετικές από εκείνες των δύο τελευταίων ετών», δήλωσε την Πέμπτη η επιδημιολόγος του CDC Greta Massetti σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Οι αξιωματούχοι του CDC έχουν επανειλημμένα επισημάνει τη μεγαλύτερη προστασία από τον ιό λόγω των υψηλών επιπέδων ανοσίας που προκαλούνται από εμβόλια και λοιμώξεις στη χώρα, σε συνδυασμό με την εξάπλωση αποτελεσματικών θεραπειών που έχουν μειώσει τη σοβαρή ασθένεια.

Μια έκθεση που κυκλοφόρησε την Πέμπτη από τον οργανισμό και εξηγεί τις αναθεωρήσεις των οδηγιών, αναφέρει ότι οι ευνοϊκότερες συνθήκες επιτρέπουν στους αξιωματούχους δημόσιας υγείας να επικεντρωθούν σε «βιώσιμα μέτρα για την περαιτέρω μείωση της ιατρικά σημαντικής ασθένειας καθώς και για την ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, μειώνοντας παράλληλα τα εμπόδια στην κοινωνική, εκπαιδευτική και οικονομική δραστηριότητα».

Ωστόσο, η αναθεώρηση της καθοδήγησης ενέχει κάποιο κίνδυνο, σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα μολυσματικών ασθενειών: Ένα άλλο φθινοπωρινό και χειμερινό κύμα κρουσμάτων ή η εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής του κορονοϊού θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση τη σοφία της στρατηγικής στροφής του CDC ή να εμποδίσει την ικανότητα του οργανισμού να επιβάλει εκ νέου αυστηρότερες κατευθυντήριες γραμμές.