Υγεία

Η ενημέρωση για τους θανάτους COVID «αποκάλυψε» τη νέα προσθήκη στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Η ενημέρωση για τους θανάτους COVID «αποκάλυψε» τη νέα προσθήκη στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Μία νέα προσθήκη υπήρξε στην τελευταία (Τρίτη 6/9) ενημέρωση του ΕΟΔΥ για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, η οποία αφορά τους θανάτους από COVID-19.

Στην ενημέρωση της Τρίτης για την πορεία της πανδημίας, ο ΕΟΔΥ ανέφερε ότι την εβδομάδα 29 Αυγούστου 2022 - 4 Σεπτεμβρίου 2022 καταγράφηκαν 180 θάνατοι ασθενών COVID-19 (17 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -19% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι 38 (21%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης COVID-19.

Η νέα προσθήκη στην ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τους θανάτους COVID είναι ο αριθμός των ατόμων που πέθαναν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης COVID-19, όπως αναφέρει το news4health.gr.

ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είχε προαναγγείλει ότι θα υπάρξουν ορισμένες αλλαγές στον τρόπο καταγραφής των θανάτων από τον ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, είχε αναφέρει ότι προσεχώς στις ενημερώσεις του ΕΟΔΥ θα αναφέρονται οι θανάτοι από COVID και οι θάνατοι με COVID. Είχε προσθέσει τότε ότι ένας από τους λόγους αλλαγής του τρόπου καταγραφής των θανάτων είναι για να μην υποκαταγράφονται περιπτώσεις θανάτων από άλλα αίτια.

Κατά μέσο όρο, την περασμένη εβδομάδα, πέθαναν κάθε μέρα από COVID σχεδόν 26 άτομα, ένας αριθμός μειωμένος σε σχέση με τον αντίστοιχο νούμερο των 29 θανάτων ανά ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα. Aπό την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 32.757 θάνατοι, με το 96.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μέχρι και σήμερα, η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζουν κατά γράμμα τη μεθοδολογία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την καταγραφή των θανάτων COVID.

Σύμφωνα με το σύστημα που έχει η χώρα μας, άπαξ και βγεις θετικός μπαίνεις σε μονάδα covid και από οποιονδήποτε λόγο κι αν πεθάνεις θα χαρακτηριστείς θάνατος covid, πχ ένας θάνατος από ανακοπή που το θύμα διαγιγνώσκεται εκ των υστέρων με Covid αλλά δεν νοσηλεύθηκε για Covid, καταχωρίζεται ως θάνατος Covid.

Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης δεν ακολουθούν τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και διαχωρίζουν τους θανάτους εάν έχουν προκληθεί απευθείας από covid ή αν απλά έχουν και covid, άρα πέθαναν από άλλη αιτία και απλά ήταν θετικοί.