Υγεία

Προϋπολογισμός: Το ΑΕΠ «αυξάνει» τη δημόσια δαπάνη για τα φάρμακα

 Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη
Προϋπολογισμός: Το ΑΕΠ «αυξάνει» τη δημόσια δαπάνη για τα φάρμακα
Αύξηση κατά 46 εκατ. ευρώ στα όρια της φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ προβλέπει ο Προϋπολογισμός, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Σύμφωνα με το News4Health.gr, μετά από χρόνια η δημόσια δαπάνη για τα φάρμακα εμφανίζεται αυξημένη. Αυτό προβλέπει το κείμενο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή σήμερα.

Όπως τονίζεται, βέβαια, η αιτία της αύξησης είναι «τεχνική», αφού ουσιαστικά πρόκειται για την προσαρμογή των δαπανών για φάρμακα των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ στην πορεία του ΑΕΠ.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε και κατά την προβλεπόμενη αναλογία αυξήθηκαν οι δαπάνες.

Έτσι, το όριο της φαρμακευτικής δαπάνης των δημόσιων νοσοκομείων είναι αυξημένο κατά 9 εκατ. ευρώ για το 2023, ενώ το αντίστοιχο όριο του ΕΟΠΥΥ αυξάνεται κατά 37 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το επιτρεπόμενο όριο της φαρμακευτικής δαπάνης των δημόσιων νοσοκομείων «είναι αυξημένο για το έτος 2023 σε σχέση με το 2022, καθώς έχει αναπροσαρμοστεί βάσει της προβλεπόμενης κατ’ έτος μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ σε σταθερές τιμές και διαμορφώνεται σε 537 εκατ. ευρώ (έναντι 528 εκατ. ευρώ για το 2022)», όπως σημειώνεται.

Αντιστοίχως για τον ΕΟΠΥΥ, το όριο της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2022 ανέρχεται σε 2,088 δισ. ευρώ, ενώ για το 2023 διαμορφώνεται σε 2,125 δισ. ευρώ.

Συνολικά, λοιπόν, η δημόσια δαπάνη το 2023 για τα φάρμακα αυξάνεται κατά 46 εκατ. ευρώ και διαμορφώνεται στα 2,662 δισ. ευρώ.

Στην πράξη, όμως, η αύξηση αποτελεί «σταγόνα στον ωκεανό», μπροστά στις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού, οι οποίες καταγράφονται στο ύψος της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης και της υπέρβασης αυτής, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.