Διεθνή

Μακρόν: Το δείπνο των 500.000 ευρώ στον Κάρολο και η «τρύπα» στον προϋπολογισμό της γαλλικής προεδρίας

Μακρόν: Το δείπνο των 500.000 ευρώ στον Κάρολο και η «τρύπα» στον προϋπολογισμό της γαλλικής προεδρίας Φωτογραφία: EPA/ LUDOVIC MARIN / POOL
Το ανώτατο ελεγκτικό δικαστήριο της Γαλλίας δημοσίευσε τις δαπάνες του προεδρικού μεγάρου.

Ένα λουκούλλειο δείπνο, που ετολιμασε ο Εμανουέλ Μακρόν, προς τιμήν του βασιλιά Κρόλου τον περασμένο Σεπτέμβριο κόστισε σχεδόν 475.000 ευρώ και οδήγησε σε ένα τεράστιο έλλειμα πέρυσι στα γαλλικά ταμεία.

Η αγάπη της Γαλλίας για τις μεγαλειώδεις χειρονομίες και το πλούσιο φαγητό αποδεικνύεται πλήρως στις σελίδες ενός ετήσιου ελέγχου του προϋπολογισμού των Ηλισίων, που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα από το Cour des Comptes, το ανώτατο ελεγκτικό δικαστήριο της Γαλλίας. Οι δαπάνες του προεδρικού μεγάρου, που περιλαμβάνουν έξοδα που σχετίζονται με τα διπλωματικά και προεδρικά καθήκοντα του Μακρόν, καθώς και τη διοίκηση, το προσωπικό, την ασφάλεια και τη διαχείριση περιουσίας, έφτασαν τα 125 εκατομμύρια ευρώ, βυθίζοντας τα έξοδα κατά 8,3 εκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ των μεγαλύτερων οδηγών για το έλλειμμα ήταν δύο πολυτελή κρατικά δείπνα, με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και τον βασιλιά Κάρολο. Ο Μακρόν φιλοξένησε τον Κάρολο τον περασμένο Σεπτέμβριο στις Βερσαλλίες, για μια γιορτή με τουλάχιστον 160 προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων ο τραγουδιστής των Rolling Stones, Μικ Τζάγκερ και ο Βρετανός ηθοποιός Χιου Γκραντ.

Το δείπνο, κατά το οποίο οι καλεσμένοι απόλαυσαν μπλε αστακό και τριαντάφυλλο κόστισε στη γαλλική προεδρία σχεδόν 475.000 ευρώ. Πάνω από 165.000 ευρώ κόστισε το catering και πάνω των 40.000 ευρώ το κρασί, συμπεριλαμβανομένου ενός μπουκαλιού Château Mouton Rothschild του 2004 και άλλων ποτών.

Το συνολικό κόστος ξεπέρασε τις 400.000 ευρώ. Ωστόσο, το Ελεγκτικό Συνέδριο της Γαλλίας αναγνώρισε κάποιες προσπάθειες εξοικονόμησης κόστους, υπογραμμίζοντας τη λιτότητα του προεδρικού μεγάρου όταν φιλοξενεί «βραδιές κοκτέιλ για λιγότερα από 100 άτομα», εκδηλώσεις κατά τις οποίες συνήθως προτιμάται το προσωπικό της κουζίνας του Παλατιού έναντι των εξωτερικών εργολάβων.

Το Cour des Comptes επέκρινε επίσης τις κακές δεξιότητες σχεδιασμού ταξιδιών της γαλλικής προεδρίας, επισημαίνοντας ότι χάθηκαν πάνω των 830.000 ευρώ μετά την ακύρωση 12 ταξιδιών. Χρήματα που προφανώς δεν επιστρέφονται. 

Ένα προγραμματισμένο ταξίδι στη Γερμανία τον Ιούλιο του 2023, που στη συνέχεια ακυρώθηκε, οδήγησε σε απώλεια σχεδόν 500.000 ευρώ, κυρίως λόγω του κόστους μεταφοράς και διαμονής. Απαντώντας στα ποσά που εμπλέκονται μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, το παλάτι των Ηλυσίων απάντησε ότι «Η Γαλλία διατηρεί στενές διπλωματικές σχέσεις με μεγάλο αριθμό χωρών, οι οποίες διοργανώνουν αντίστοιχες εκδηλώσεις όταν υποδέχονται τον αρχηγό του κράτους».

Με πληροφορίες του Politico