Υγεία

Βουλή: Ψηφίστηκε το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας - Τι περιλαμβάνει

Βουλή: Ψηφίστηκε το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας - Τι περιλαμβάνει
Ολοκληρώθηκε η ψήφιση των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας, στην Βουλή.

Την κύρωση της Επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς - Έργο ΧΙ, μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου, για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας καθώς και της Τροποποίησής της και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας, αποφάσισε η Βουλή των Ελλήνων, στην σημερινή συνεδρίαση.

Τι περιλαμβάνει το Σχέδιο Νόμου του Υπ. Υγείας

Ρύθμιση για τις ηπαρίνες, ενεργοποίηση της ΕΚΑΠΥ για την κεντρική προμήθεια φαρμάκων, εξαίρεση προσωπικών ιατρών από το clawback, αλλά και αποζημειώσεις ύψους 1.800 ευρώ σε γιατρούς και 1.200 ευρώ σε μετακινούμενο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, φέρνει το Υπουργείο Υγείας. Ειδικότερα:

Αναφορικά με τις Ηπαρίνες

Σύμφωνα με το Άρθρο 4 της Τροπολογίας που κατατέθηκε στην Βουλή ορίζεται ότι, για το έτος 2022 εφαρμόζεται κλειστός προϋπολογισμός για τα φάρμακα της θεραπευτικής ομάδας των ηπαρινών για τις ποσότητες που διατέθηκαν από τα ιδιωτικά φαρμακεία και αποζημιώνονται από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και για τις ποσότητες που διατέθηκαν από τα δημόσια νοσοκομεία, που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας, και το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (Γ.Ν.Θ.) «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ».

Ο κλειστός προϋπολογισμός του πρώτου εδαφίου συμπεριλαμβάνεται στα ισχύοντα ετήσια όρια της φαρμακευτικής δαπάνης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και του Γ.Ν.Θ. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ».

Τι ορίζεται σε περίπτωση υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού για τις ηπαρίνες

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, τυχόν υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού υπολογίζεται επί τη βάσει της καθαρής δαπάνης κατά τη λήξη του χρονικού διαστήματος 31/12/2022.

Το ποσό της υπέρβασης, όπως αυτό υπολογίζεται ανωτέρω, επιμερίζεται σε κάθε φαρμακευτική εταιρεία ή κάτοχο άδειας κυκλοφορίας με βάση το ποσοστό συμμετοχής κάθε εταιρείας στη δαπάνη του κλειστού προϋπολογισμού.

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση, εφαρμόζεται το άρθρο 11 του ν. 4052/2012 (Α΄ 41), περί του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής clawback για τη φαρμακευτική δαπάνη.

«Ενεργοποιείται» η Ε.Κ.Α.Π.Υ για την κεντρική προμήθεια φαρμάκων

Ακόμη, η προμήθεια φαρμάκων των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Γενικού Νοσοκομείου Παπαγεωργίου θα γίνεται από διαγωνιστικές διαδικασίες που υλοποιεί η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας και από συμφωνίες που συνάπτει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων.

Εξαιρούνται οι προσωπικοί γιατροί από το clawback

Το Σχέδιο Νόμου, περιλαμβάνει, μάλιστα και την εξαίρεση της αποζημίωσης των προσωπικών ιατρών από τον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (claw back) και κλιμακωτού ποσοστού εκπτώσεων (rebate).

Αναλυτικά η τροπολογία για τις Ηπαρίνες, την ΕΚΑΠΥ και την εξαίρεση των προσωπικών γιατρών από το clawback ΕΔΩ

Αποζημίωση του μετακινούμενου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού

Τέλος, με το Σχέδιο Νόμου που εισάγει ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης δίνεται οικονομικό κίνητρο 1800 ευρώ το μήνα στους γιατρούς και 1200 ευρώ σε νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό που μετακινείται για υπηρεσιακούς λόγους, προσωρινά, σε άλλες νοσηλευτικές δομές.

Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι διευκολύνονται και αποζημιώνονται μετακινήσεις εκτός από νησιά και σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα από νοσοκομεία που έχουν πλήρη κάλυψη, επιβραβεύοντας τους γιατρούς και προσωπικό που θα μετακινηθεί.

Αναλυτικά το Σχέδιο Νόμου για τις αποζημιώσεις ΕΔΩ