Υγεία

Διπλάσια rapid tests και self tests στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης μέσα σε ένα μήνα

Διπλάσια rapid tests και self tests στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης μέσα σε ένα μήνα Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ - EUROKINISSI
Διπλασιάστηκε σε ένα μήνα η ζήτηση σε rapid tests και self tests στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, δείγμα ότι ο κορονοϊός είναι εδώ και εξαπλώνεται ξανά.

Αυξημένη είναι η ζήτηση σε rapid tests και self tests στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), η ζήτηση έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς πολίτες κάθε ηλικίας προσέρχονται στα φαρμακεία για να κάνουν το τεστ και να διαπιστώσουν εάν νοσούν από COVID-19. Μάλιστα, αυξημένο είναι και το ποσοστό της θετικότητας των τεστ, καθώς κατά μέσο όρο 5 στα 8 είναι θετικά στον κορονοϊό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της πόλης (ΦΣΘ), η ζήτηση «έχει εκτοξευτεί μετά την αργία του Δεκαπενταύγουστου και προέρχεται κυρίως από συμπολίτες μας που μόλις επέστρεψαν από τις καλοκαιρινές διακοπές τους». Όπως αναφέρει ο ΦΣΘ, συνήθως εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, όπως πονόλαιμο και καταρροή και σπεύδουν στα φαρμακεία είτε για να τους κάνουν οι φαμακοποιοί rapid test είτε για να αγοράσουν self test και να το κάνουν μόνοι στο σπίτι τους, καθώς ανησυχούν και θέλουν να εξακριβώσουν εάν είναι θετικοί ή όχι στον κορονοϊό.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης, προσθέτει ότι «χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν φαρμακεία της πόλης μας όπου το τελευταίο διάστημα διενεργούνται κατά μέσο όρο οκτώ rapid tests ημερησίως, όταν πριν ένα μήνα δεν γινόταν ούτε ένα, ενώ σε άλλα οι πολίτες αγοράζουν έως και 20 self tests ημερησίως όταν πριν έπαιρναν μόλις 1-2. Πάντως προς το παρόν υπάρχει επάρκεια αποθεμάτων για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών».

Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη, «αυξημένο κατά περίπου 40% είναι και το ποσοστό της θετικότητας των τεστ που διενεργούνται στα φαρμακεία. Είναι σημαντικό να παραμένουμε προσεχτικοί και να τηρούμε απλούς καθημερινούς κανόνες, όπως η αποφυγή, όσο φυσικά είναι εφικτό, του συγχρωτισμού, ιδιαίτερα όταν εμφανίζουμε συμπτώματα, το καλό πλύσιμο και η απολύμανση των χεριών, το βήξιμο ή το φτέρνισμα στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα μας».