Υγεία

Αλαλούμ με το αντιγριπικό εμβόλιο: Με συνταγή γιατρού λέει το υπουργείο, λειτουργεί η περσινή πλατφόρμα λέει ο Λουράντος στο Dnews

EUROKINISSI EUROKINISSI
Αλλάζει ο τρόπος εμβολιασμού με το αντιγριπικό εμβόλιο, για το οποίο πλέον απαιτείται ιατρική συνταγή. Την ίδια στιγμή όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, εξακολουθεί να λειτουργεί η περσινή πλατφόρμα!

Αλλάζει ο τρόπος εμβολιασμού με το αντιγριπικό εμβόλιο, για το οποίο πλέον απαιτείται ιατρική συνταγή. Την ίδια στιγμή όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, εξακολουθεί να λειτουργεί η περσινή πλατφόρμα!

Σύμφωνα τη νέα εγκύκλιο, το Υπουργείο Υγείας, δίνει οδηγίες για τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, ενώ παράλληλα διευκρινίζεται η περίοδος η οποία θα πρέπει να γίνεται το εμβόλιο προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικό. Διευκρινίζει δε ότι φέτος, αντιγριπικό εμβόλιο συνταγογραφείται βάσει των οδηγιών του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών.

Την ίδια στιγμή οι φαρμακευτικοί σύλλογοι αντιδρούν στη συνταγογράφιση, αφού όπως υποστηρίζουν, αναστέλλεται ένα επιτυχημένο μέτρο πρόληψης χωρίς να συνυπολογισθεί, η ταλαιπωρία των πολιτών να μεταβούν σε κέντρα Υγείας ή σε ιδιωτικά ιατρεία.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, «η κ.Αγαπηδάκη, αποφάσισε να καταργήσει για την τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο τη διαδικασία της διενέργειας του αντιγριπικού εμβολιασμού χωρίς ιατρική συνταγή από το φαρμακοποιό, με ταυτόχρονη καταχώρηση στο εθνικό μητρώο αντιγριπικού εμβολιασμού, όπως ακριβώς πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την περασμένη χρονιά και υλοποιείται εδώ και χρόνια σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Μια διαδικασία που συντέλεσε καθοριστικά εν μέσω πανδημίας στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων προσβασιμότητας των πολιτών στην διενέργεια αντιγριπικού εμβολιασμού, χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς ραντεβού, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση και είχε ως αποτέλεσμα να εμβολιαστούν εκατομμύρια Έλληνες πολίτες», αναφέρουν οι φαρμακοποιοί σε ανακοίνωσή τους.

Όπως σημειώνει στο Dnews, o πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, κ. Λουράντος, υπάρχει και ένα άλλο μεγάλο θέμα. Παρά τη νέα οδηγία, η πλατφόρμα με την οποία πέρσι γίνονταν οι εμβολιασμοί, είναι ακόμα ανοικτή!

«Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής έχει εδώ και μέρες αποστείλει έγγραφο στο Υπουργείο Υγείας και ρωτήσαμε τι θα γίνει με τα εμβόλια τα αντιγριπικά», αναφέρει και συνεχίζει: «Δεν μας απάντησαν. Και σήμερα μας στέλνει ένα έγγραφο, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και μας ενημερώνει ότι δεν ισχύει πλέον ο τρόπος εκτέλεσης που κάναμε μέχρι τώρα, μέσω της σχετικής πλατφόρμας, αλλά πλέον χρειάζεται συνταγή γιατρού. Μέχρι τώρα, οι άνω των 60 ετών, οι άνθρωποι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και τα παιδιά, μπορούσαν να κάνουν εμβόλιο στα φαρμακεία. Οι φαρμακοποιοί, μπαίνουν και σήμερα στη σχετική πλατφόρμα συμπληρώνουν το ΑΜΚΑ και εμβολιάζουν τον πολίτη. Τώρα μαθαίνουμε, ότι αυτό δεν θα ισχύει πλέον και ότι χρειάζεται ιατρική συνταγή. Τι ακριβώς συμβαίνει, θα σταματήσει η πλατφόρμα ή όχι;

Εγώ δεν έχω πρόβλημα όποια μέθοδος και αν χρησιμοποιηθεί, αλλά πρέπει να ισχύει ένας από τους δύο τρόπους», είπε ο κ. Λουράντος.