Υγεία

Παθολόγοι κατά της κυβέρνησης, για τον αντιγριπικό εμβολιασμό από φαρμακοποιούς

Παθολόγοι κατά της κυβέρνησης, για τον αντιγριπικό εμβολιασμό από φαρμακοποιούς Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Την απόσυρση της διάταξης για τον αντιγριπικό εμβολιασμό ζητούν οι παθολόγοι.

Την αντίδραση των παθολόγων προκάλεσε η απόφαση για διενέργεια του αντιγριπικού εμβολιασμού από φαρμακοποιούς.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων της Ελλάδας στρέφεται κατά της κυβέρνησης και την καλεί να αποσύρει τη διάταξη, που προβλέπει τη διενέργεια του αντιγριπικού εμβολιασμού των ενηλίκων στο φαρμακείο, χωρίς ιατρική συνταγή.

Υπάρχουν ποινικές και αστικές ευθύνες σε περιπτώσεις αρνητικής εξέλιξης παρεμβατικών πράξεων, όπως είναι οι εμβολιασμοί, που εκτελέστηκαν από επαγγελματίες οι οποίοι δεν εκπαιδεύτηκαν για αυτούς, ή για την αντιμετώπιση τυχόν παρενεργειών, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Απορούμε για την σπουδή που έδειξε η κυβέρνηση δίνοντας νομοθετικά σε μη πιστοποιημένους επιστήμονες υγείας, όπως είναι οι φαρμακοποιοί, την ευθύνη ιατρικών πράξεων», τονίζεται.

Παράλληλα, οι παθολόγοι προτείνουν στην κυβέρνηση- αν δεν θέλει να εκτεθεί «ενισχύοντας τα συντεχνιακά συμφέροντα των φαρμακοποιών»- να «επεκτείνει το μέτρο της δυνατότητας εμβολιασμού στους βιολόγους, τους επισκέπτες υγείας, τους νοσηλευτές, τους φυσιοθεραπευτές και όχι μόνο στους φαρμακοποιούς που τα εμπορεύονται».

Η ανακοίνωση της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων της Ελλάδας

«Στην προφύλαξη της δημόσιας υγείας έχουν διακριτό ρόλο όλοι οι επιστήμονες υγείας.

Υπάρχουν όμως ποινικές και αστικές ευθύνες σε περιπτώσεις αρνητικής εξέλιξης παρεμβατικών πράξεων, όπως είναι οι εμβολιασμοί, που εκτελέστηκαν από επαγγελματίες, οι οποίοι ουδέποτε εκπαιδεύτηκαν για να τους πραγματοποιήσουν, αλλά και για να αντιμετωπίσουν ορθά τυχόν παρενέργειες.

Σε έκτακτες συνθήκες, όπως η πανδημία, παραβλέπονται πολλές από αυτές τις υποχρεωτικές διαδικασίες, επειδή προέχει η άμεση αντιμετώπιση στις επιβαρυντικές για την υγεία καταστάσεις.

Σήμερα δεν υπάρχουν αυτές οι δραματικές για την υγεία συνθήκες και απορούμε για την σπουδή που έδειξε η κυβέρνηση δίνοντας νομοθετικά σε μη πιστοποιημένους επιστήμονες υγείας, όπως είναι οι φαρμακοποιοί, την ευθύνη ιατρικών πράξεων. Αν η κυβέρνηση δεν θέλει να εκτεθεί ενισχύοντας τα συντεχνιακά συμφέροντα των φαρμακοποιών, ας επεκτείνει το μέτρο της δυνατότητας εμβολιασμού στους βιολόγους, τους επισκέπτες υγείας, τους νοσηλευτές, τους φυσιοθεραπευτές και όχι μόνο στους φαρμακοποιούς που τα εμπορεύονται.

Αναμένουμε την απόσυρση της διάταξης».