Υγεία

Πόσο ζυγίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

Πόσο ζυγίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα;
Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ενήλικου ανθρώπου αποτελείται από περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο κύτταρα και ζυγίζει γύρω στο 1 κιλό, ανάλογα με τη σωματοδομή του καθενός

«Το ανοσοποιητικό είναι ένα πολύπλοκο σύστημα που περιλαμβάνει πολλούς διαφορετικούς τύπους κυττάρων με βασικές λειτουργίες. Μπορεί να ζυγίζει 1 έως 1,2 κιλά και να περιέχει 1,8 τρισεκατομμύρια κύτταρα», λέει στο Newscientist ο Ron Milo από το Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann στο Ισραήλ.

Τα λεμφοκύτταρα, για παράδειγμα, είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που παράγουν αντισώματα για να εξουδετερώσουν ιούς και άλλα παθογόνα, ενώ τα μαστοκύτταρα, είναι ένα άλλο συστατικό του ανοσοποιητικού συστήματος, που ελέγχει τη φλεγμονώδη απόκριση του σώματος κατά τον τραυματισμό.

Για να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα για το τι συνιστά το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου, ο Milo και οι συνεργάτες του προχώρησαν σε μια απογραφή όλων των κυττάρων του. Χρησιμοποιώντας μετρήσεις από προηγούμενη έρευνα, υπολόγισαν πόσα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος υπήρχαν σε διαφορετικούς τύπους ιστών σε όλο το σώμα και τις συνδύασαν με εργαστηριακές αναλύσεις δειγμάτων κάθε τύπου ιστού, τα οποία δείγματα συνέλεξαν από αρκετούς άνδρες και γυναίκες ίδιας περίπου ηλικίας, καθώς και από 10χρονα παιδιά. Για κανένα από τους συμμετέχοντες δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία για την κατάσταση της υγείας τους.

Η ομάδα υπολόγισε ότι ένας άνδρας 73 κιλών ηλικίας μεταξύ 20 και 30 ετών είχε περίπου 1,8 τρισεκατομμύρια ανοσοκύτταρα που ζυγίζουν συνολικά 1,2 κιλά, ενώ μια γυναίκα 60 κιλών ίδιας ηλικίας διαθέτει 1,5 τρισεκατομμύρια ανοσοκύτταρα, βάρους 1 κιλού. Ο αριθμός των κυττάρων μειώνεται στο 1 τρισεκατομμύριο σε ένα 10χρονο παιδί, του οποίου το ανοσοποιητικό σύστημα ζυγίζει περίπου 0,6 κιλά.