Υγεία

«Τρεις γιατροί για 10.000 ασθενείς στην Τήνο» - Δραματική η κατάσταση στα νησιά

EUROKINISSI EUROKINISSI
«Πρέπει να γίνουν άμεσα προσλήψεις και να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς».

Τεράστια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών, στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, αφού υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.
Το γεγονός ότι βρισκόμαστε λίγο πριν την τουριστική περίοδο, όπου σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις πάμε για νέο ρεκόρ αφίξεων, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, που καλούνται να διαχειριστούν οι εναπομείναντες στο σύστημα υγείας, γιατροί και νοσηλευτές.

«Δυστυχώς, οι υγειονομικές μονάδες των νησιών, βρίσκονται στην ίδια επισφαλή κατάσταση με τα προηγούμενα χρόνια. Θα πρέπει να γίνει νέος σχεδιασμός για να καλυφθούν τα κενά», αναφέρει στο Dnews, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Γιαννάκος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, για το ιατρικό προσωπικό των νησιών, στην Τήνο, το Κέντρο Υγείας εξυπηρετεί 10.000 μόνιμους κατοίκους το χειμώνα και το καλοκαίρι το νησί «βουλιάζει» από κόσμο, όπως όλα στις Κυκλάδες. «Έχουν απομείνει με τρεις γιατρούς στο Κέντρο Υγείας. Μόνο η μία εκ των τριών είναι κλινικός και μάλιστα παιδίατρος, οι άλλοι δύο είναι ένας οδοντίατρος και μία μικροβιολόγος», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.

Όπως μας λέει, στο νησί υπάρχει ένα ασθενοφόρο στη βάρδια, χωρίς όμως να υπάρχει προσωπικό για τις διακομιδές. Έτσι δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν τα περιστατικά στο νησί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, στο νοσοκομείο της Νάξου, υπάρχει ένας αναισθησιολόγος και ένας χειρουργός μόνο, ενώ ο μοναδικός ακτινολόγος που υπηρετεί, συνταξιοδοτείται στο τέλος του μήνα.
Στη Σαντορίνη δεν υπάρχει δεν υπάρχει παθολόγος, γενικός γιατρός αλλά και μικροβιολόγος.

«Στο νοσοκομείο της Σύρου που είναι νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες, χρειάζεται άμεσα η πρόσληψη 2 νεφρολόγων, 2 καρδιολόγων, νοσηλευτικού προσωπικού και γιατρών στα επείγοντα. Ενώ προβλέπονται 4 οργανικές θέσεις υπηρετεί ένας. Υπηρετούν επίσης δύο αναισθησιολόγοι και 4 χειρουργοί, αλλά υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της χειρουργικής κλινικής. Ούτε λόγος φυσικά για απογευματινά χειρουργεία», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.

Στο νοσοκομείο της Λήμνου, που επισκέπτεται αύριο πρωί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, όπως μας πληροφορεί, υπηρετούν δύο αναισθησιολόγοι και ένας χειρουργός. «Περιμένουν έναν ακόμη χειρουργό με μπλοκάκι. Πως μπορούν να λειτουργήσουν απογευματινά χειρουργεία», υπογραμμίζει.

Ο κ. Γιαννάκος, θεωρεί ότι πρέπει να δοθούν μισθολογικά κίνητρα, για να μπορέσουν να καλυφθούν οι θέσεις από γιατρούς, ενώ χρειάζεται άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού. Ενώ, υποστηρίζει ότι οι τοπικοί φορείς θα πρέπει να συμβάλλουν, παρέχοντας κίνητρα. «Εάν δεν δοθούν υπηρεσιακά κίνητρα και δεν αυξηθούν οι μισθοί συνεχώς θα έχουμε τεράστια κενά», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.