Υγεία

Τα 7 σνακ πρωτεΐνης που ρίχνουν τη χοληστερίνη

Τα 7 σνακ πρωτεΐνης που ρίχνουν τη χοληστερίνη Φωτογραφία: PEXELS Photo by Lisa Fotios
Ποια είναι τα καλύτερα σνακ για όσους έχουν υψηλή χοληστερίνη και πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους.

Τα αιμοφόρα αγγεία διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας καθώς μεταφέρουν το αίμα σε κάθε σημείο του σώματός μας, εξασφαλίζοντας ότι η καρδιά, οι πνεύμονες και όλα τα ζωτικά όργανα παίρνουν το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.

Η υψηλή χοληστερόλη (LDL), η οποία είναι γνωστή και ως «κακή» χοληστερόλη, είναι μία από τις πιο βασικές αιτίες της αθηροσκλήρωσης, δηλαδή της συσσώρευσης σκληρής πλάκας στις αρτηρίες. Η κακή χοληστερόλη μπορεί να προκαλέσει στένωση των αρτηριών, εμποδίζει την ομαλή ροή του αίματος ενώ σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει έμφραγμα του μυοκαρδίου, σοβαρή καρδιακή νόσο μέχρι και εγκεφαλικό επεισόδιο. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που η «καλή» χοληστερόλη HDL είναι χαμηλή και τα τριγλυκερίδια υψηλά.

Ωστόσο υπάρχουν τροφές που όχι μόνο μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κακής χοληστερόλης, αλλά και καθαρίζουν τις αρτηρίες μας.

Σύμφωνα με έρευνες, τα καλύτερα τρόφιμα που μειώνουν τη χοληστερόλη είναι αυτά που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες και ακόρεστα λιπαρά που είναι υγιεινά για την καρδιά.

Συγκεντρώσαμε τα 7 σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη που θα βοηθήσουν να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερίνης 

1. Ενεργειακές μπάλες βρώμης

Η βρώμη είναι η κατεξοχ΄ην καλύτερη τροφή για τη μείωση της χοληστερόλης είναι επειδή είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες. Αυτός ο τύπος ινών δημιουργεί μια επικάλυψη στο λεπτό έντερο που εμποδίζει τη χοληστερόλη να εισέλθει στο αίμα, η οποία μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης. Οι ενεργειακές μπάλες βρώμης που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά με μια τεράστια γκάμα γευστικών συνδυασμών με ξηρούς καρπούς και σπόρους αξίζει να μπει στο διατροφολόγιο σας. 

2. Τοστ με λευκά φασόλια και αβοκάντο

Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση ενός αβοκάντο σε καθημερινή βάση μπορεί να μειώσει το ποσοστό κακής χοληστερόλης (LDL) στο αίμα. Αν σας αρέσουν οι αλμυρές επιλογές τότε αξίζει να δοκιμάσετ ένα καλοψημένο τοστ με  λευκά φασόλια και αβοκάντο. Αυτός ο γευστικός συνδυασμός πολτοποιημένου αβοκάντο και κρεμώδους λευκού φασολιού δίνει μια πιο εκλεπτυσμένη γεύση αντί του κλασικο΄ύ τοστ αβοκάντο. Το αβοκάντο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες και φυτικές στερόλες -βασικά θρεπτικά συστατικά που μειώνουν την LDL χοληστερόλη. Με την προσθήκη των καρδιοπροστατευτικών φασολιών, αυτό το αλμυρό σνακ προσφέρει εντυπωσιακά 11 γραμμάρια φυτικών ινών και 12 γραμμάρια πρωτεΐνης σε κάθε φέτα.

3. Σαλάτα σολομού

Μια παραλλαγή της παραδοσιακής τονοσαλάτας και εξίσου θρεπτικότατη είναι η σαλάτα σολομού γεμάτη με πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά φιλικά προς τις αρτηρίες που μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση της υψηλής χοληστερόλης. Ο σολομός είναι εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, Σύμφωνα με έρευνα, αντικαθιστώντας τα κορεσμένα λίπη με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως εκείνα που βρίσκονται στο σολομό, μπορεί να αυξήσει την καλή χοληστερόλη έως και 4%. Οπότε αξιοποιείστε τον σολομό είτε ψητό είτε μαριναρισμένο με μια πράσινη σαλάτα  Ο σολομός, ψητός, βραστός ή μαριναρισμένος μπορεί να συνδυαστεί άριστα με μια πράσινη σαλάτα όπως για παράδειγμα σπανάκι.

4. Μήλα με φυστικοβούτυρο

Ο συνδυασμός μήλο με φυστικοβούτυρο είναι ιδανικός για τη βελτίωση της χοληστερόλης. Τα μήλα περιέχουν πολυφαινόλες και μια διαλυτή ίνα που ονομάζεται πηκτίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ολικής και LDL χοληστερόλης. Όταν συνδυάζεται με φυστικοβούτυρο, αυτό το απλό αλλά ικανοποιητικό σνακ προσθέτει πρωτεΐνη και μονοακόρεστα λιπαρά για περισσότερα οφέλη στη μείωση της χοληστερόλης. Αν θέλετε να πάτε αυτόν τον κλασικό συνδυασμό στο επόμενο επίπεδο, δοκιμάστε το τοστ μήλου και φυστικοβούτυρου με κάρδαμο, το οποίο περιέχει 5 γραμμάρια φυτικών ινών και 11 γραμμάρια πρωτεΐνης.

5. Αμύγδαλα

Εάν θέλετε να μειώσετε την χοληστερόλη σας, ίσως πρέπει να βάλετε λίγους ξηρούς καρπούς στην καθημερινή σας διατροφή. Πρέπει όμως να προσέξετε το εξής, ενώ είναι μια τροφή ωφέλιμη για την καρδιά, είναι επίσης τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Η ιδανική επιλογή είναι τα πλούσια σε πρωτεΐνες αμύγδαλα. Μόλις μία μερίδα (¼ φλιτζανιού) ξηρών καβουρδισμένων αμυγδάλων έχει 7 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αυτοί οι μικροσκοπικοί αλλά πανίσχυροι ξηροί καρποί με το ωοειδές σχήμα περιέχουν επίσης φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της ολικής χοληστερόλης και της LDL χοληστερόλης.

6. Φασόλια Σόγιας Edamame

Τα φασόλια edamame περιέχουν σημαντικά περισσότερη βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ από την ώριμη σόγια. Αυτές οι φυτικές ενώσεις μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και να βελτιώσουν το λιπιδικό προφίλ του αίματος, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Μάλιστα, αποτελούν την λύση πολλών vegan και χορτοφαγικών διατροφών. Ένα φλιτζάνι (160 γραμμάρια) μαγειρεμένα φασόλια edamame παρέχει περίπου 18,4 γραμμάρια πρωτεΐνης.

7. Κρακεράκια με σπόρους και χούμους

Αντικαταστήστε τα κλασικά αλμυρά κράκερς με κρακεράκια φτιαγμένα από σπόρους και δοκιμάστε τα με ντιπ χούμους. Τα κρακεράκια λιναρόσπορου είναι μια από τις ιδανικές προτάσεις καθώς όπως έχει αποδειχθεί βάσει μελετών η κατανάλωση 30 γρ. λιναρόσπορου καθημερινά για 3 μήνες μείωσε τη συνολική χοληστερόλη κατά 17% και την «κακή» LDL χοληστερόλη κατά σχεδόν 20%. Το αντίστοιχο ποσοστό για την «καλή» HDL χοληστερόλη αυξήθηκε, σύμφωνα με τα ευρήματα άλλης μελέτης, κατά 12%.

 

Πηγή: eatingwell.com