Υγεία

Aπογευματινά χειρουργεία: Έγιναν 300 μέχρι σήμερα, επιπλέον 170 τις επόμενες ημέρες

Aπογευματινά χειρουργεία: Έγιναν 300 μέχρι σήμερα, επιπλέον 170 τις επόμενες ημέρες Φωτογραφία: intime
Τα απογευματινά χειρουργεία δημιούργησαν έντονη αντιπαράθεση σήμερα στη Βουλή, αφού ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι δεν θα επιλύσουν τα προβλήματα.

Η παρουσίαση του κ. Πολάκη αμφισβητήθηκε από τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, ο οποίος παρουσίασε δεδομένα που δείχνουν πως, σε σχεδόν έναν μήνα λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων, έχουν υποβληθεί σε επέμβαση 300 πολίτες ενώ προγραμματίζονται άλλοι 170 για τις επόμενες 14 ημέρες.

Ο κ. Πολάκης εξέφρασε τη διαφωνία του, χαρακτηρίζοντας τα απογευματινά χειρουργεία ως έκφραση του νεοαδωνισμού στην πολιτική υγείας.

Επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι από την αρχή της εφαρμογής τους, έχουν πραγματοποιηθεί ελάχιστες επεμβάσεις σε εθνικό επίπεδο, δηλώνοντας πως δεν αποτελούν λύση για την μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος με τις λίστες αναμονής.

Επίσης, εξέφρασε αμφιβολίες για την επαρκή κάλυψη του προσωπικού που απαιτείται για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, καθώς και ανησυχίες για πιθανή παράνομη δραστηριότητα ορισμένων γιατρών.

Αντίθετα, ο κ. Θεμιστοκλέους υποστήριξε ότι τα απογευματινά χειρουργεία έχουν προσφέρει σημαντική ανακούφιση σε πολλούς ασθενείς και ότι η προσπάθεια συνεχίζεται με την προγραμματισμένη επέκτασή τους.

Τέλος, και οι δύο πλευρές έθιξαν το ζήτημα της ηθικής των επεμβάσεων και της συμμόρφωσης προς τη νομοθεσία και τους ηθικούς κώδικες της ιατρικής επιστήμης.