Υγεία

Από γιατρό σε γιατρό ή... βαθιά το χέρι στην τσέπη οι ογκολογικοί ασθενείς

Από γιατρό σε γιατρό ή... βαθιά το χέρι στην τσέπη οι ογκολογικοί ασθενείς
Σε νέα ταλαιπωρία υποβάλλει το υπουργείο Υγείας τους ασθενείς που πλέον θα πρέπει είτε να πηγαίνουν και σε άλλο γιατρό για συνταγογράφηση είτε να καταβάλλουν οι ίδιοι το ποσό που αντιστοιχεί στην αγορά σκιαγραφικού για αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες.

Σύμφωνα με πρόσφατη οδηγία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), η συνταγογράφηση των σκιαγραφικών θα επιτρέπεται πλέον μόνο από την ειδικότητα των ακτινοδιαγνωστών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι ασθενείς θα πρέπει να επισκέπτονται και ακτινοδιαγνώστη για να τους συνταγογραφήσει το σκιαγραφικό που κοστίζει κατά μέσο όρο 30 ευρώ ή... να το πληρώνουν μόνοι τους. Σύμφωνα με την Ελληνική Ογκολογική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, μάλιστα, το νέο πλαίσιο πλήττει κυρίως τους ογκολογικούς ασθενείς καθώς δεν επιτρέπει στους ακτινοθεραπευτές ογκολόγους να συνταγογραφούν σκιαγραφικά για απεικονίσεις ακριβείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν καταγραφεί περιπτώσεις στις οποίες οι ακτινοδιαγνώστες υποστηρίζουν ότι έχουν υπερβεί το όριο συνταγογράφησης ή δεν έχουν πιστοποιηθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ενώ σε άλλες ζητούν παράτυπα από τους ασθενείς να πληρώσουν παρότι είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.

Το πρόβλημα ανέδειξε η Νέα Αριστερά, έπειτα από ερώτηση που κατέθεσε η Μερόπη Τζούφη προς τον υπουργό υγείας Άδωνη Γεωργιάδη. Η βουλευτής μάλιστα κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό να λάβει άμεσα μέτρα που θα περιορίσουν την επιβάρυνση, τις καθυστερήσεις και το κόστος για τους ασθενείς, οι οποίοι ταλαιπωρούνται λόγω της συγκεκριμένης απόφασης.