Υγεία

Χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές, ασθενοφόρα: Τα νησιά είναι αφημένα στην τύχη τους

Χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές, ασθενοφόρα: Τα νησιά είναι αφημένα στην τύχη τους
Υπό κατάρρευση είναι τα δημόσια νοσοκομεία στα νησιά της χώρας, με την υποστελέχωση να είναι τα βασικό πρόβλημα.

Ένα ασθενοφόρο ανά βάρδια, ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες όπως στο νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων που βρίσκεται στην Σύρο. Στην Τήνο η παιδίατρος να κάνει χρέη παθολόγου, ενώ στη Νάξο δεν λειτουργεί ο χειρουργικός τομέας.

Κάτοικοι νησιών μιλούν στο Dnews και εκφράζουν το φόβο και την αγωνία που τους προκαλείται, ειδικά κάθε καλοκαίρι, από τις τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία ή τα κέντρα υγείας. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος αναφέρει πως αν δεν δοθούν κίνητρα στο νοσηλευτικό προσωπικό η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει. Η κατάσταση είναι δραματική σημειώνει μεταξύ άλλων, καλώντας παράλληλα και τους τοπικούς φορείς να βοηθήσουν.

«Κάθε πέρσι και καλύτερα για την στελέχωση των υγειονομικών μονάδων των νησιών. Γίνονται προκηρύξεις προσωπικού αλλά δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον καθότι οι μισθοί υπολείπονται του κόστους ζωής. Με 1.850 ευρώ γιατρό και 800 ευρώ νοσηλευτή διασώστη δεν γίνεται όταν μόνο για να νοικιάσεις σπίτι θέλεις περισσότερα χρήματα. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν κάτω από το όριο ασφαλείας οι υγειονομικές μονάδες, σε πολλές περιπτώσεις λείπουν βασικές ειδικότητες γιατρών. Έχουμε ένα ασθενοφόρο τη βάρδια και σε μερικές βάρδιες έχουμε δεύτερο. Πέρσι με αυτό που είχε συμβεί στην Κω είχαμε δεσμευτεί ότι θα υπάρχουν δύο ασθενοφόρα σε κάθε βάρδια», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ στο Dnews.

Στη Νάξο δεν λειτουργεί ο χειρουργικός τομέας, στην Σαντορίνη δεν έχουν παθολόγο, δεν έχουν μικροβιολόγο. Στα Κυθηρα δεν υπάρχει κανένας αναισθησιολόγος που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να διασωληνώσουμε ένα έκτακτο περιστατικό για να μεταφερθεί με ασφάλεια σε νοσοκομείο. Στη Σύρο που είναι το νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες έχουν ελλείψεις σε παθολόγο, σε καρδιολόγο, σε νεφρολόγο, δηλαδή σε βασικές ειδικότητες. Στην Τήνο η παιδίατρος κάνει χρέη παθολόγου.

«Είναι αδιανόητο εν έτει 2024 να παρακαλάμε να μην μας συμβεί κάτι. Και δεν μιλάμε για κάτι σοβαρό. Ζούμε στην Σύρο τα τελευταία χρόνια. Είναι απαράδεκτο να υπάρχει ένας παθολόγος ή καρδιολόγος. Τρία, δεν θα πω παραπάνω, περιστατικά να έρθουν ταυτόχρονα τι θα γίνει. Κάθε χρόνο φωνάζουμε όχι μόνο εμείς στη Σύρο, αλλά σε όλα τα νησιά χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Πέρσι στην Κω η γυναίκα πέθανε στην καρότσα γιατί δεν υπήρχε ασθενοφόρο. Δεν ξέρω τι θα έκανα εάν συνέβαινε κάτι αντίστοιχο στην οικογένεια μου, ούτε να το φανταστώ δεν μπορώ», δηλώνει ο κ. Σωτήρης από την Σύρο.

Δίχως επαρκή επείγουσα ιατρική διακομιδή είναι τα περισσότερα νησιά, τη στιγμή που η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει. Σχεδόν σε όλα υπάρχει ένα ασθενοφόρο ανά βάρδια.

«Μόνο για τα τροχαία ατυχήματα που συμβαίνουν καθημερινά το ένα ασθενοφόρο δεν φτάνει. Δηλαδή αν κάποιος πάθει κάτι παράλληλα που έχει συμβεί φυσικά και περιμένουμε ώρες ατέλειωτες τι θα κάνουμε; Θα πεθάνουμε περιμένοντας. Δεν ξέρω τι άλλο μπορώ να σχολιάσω για τα νησιά της χώρας μας. Γιατρούς δεν έχουμε, ασθενοφόρα δεν έχουμε, κάνουμε το σταυρό μας να μην πάθουμε κάτι», υποστηρίζει στο Dnews ο κ. Μιχάλης από την Σαντορίνη.

Τέλος ο κ. Γιαννάκος τονίζει πως πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εργαζόμενους για να στελεχωθούν τα νησιά, αλλιώς κανείς τους δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις συγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες.

«Αν δεν δώσουν κίνητρα δεν πρόκειται να καλυφθούν οι ανάγκες στα νησιά. Και οι τοπική φορείς πρέπει να βοηθήσουν γιατί καλές είναι οι καταγγελίες αλλά μπορούν να συμβάλουν για παράδειγμα με ένα σπίτι για το νοσηλευτικό προσωπικό ή το φαγητό», καταλήγει στο Dnews.