Υγεία

Ένα στα τέσσερα μικρά παιδιά κινδυνεύει να υποστεί «μη αναστρέψιμη» βλάβη λόγω κακής διατροφής

Ένα στα τέσσερα μικρά παιδιά κινδυνεύει να υποστεί «μη αναστρέψιμη» βλάβη λόγω κακής διατροφής Φωτογραφία: pexels/ Alexander Dummer
Έκθεση του ΟΗΕ υπογραμμίζει τους κινδύνους για τα παιδιά από τη μη σωστή διατροφή.

Ένα στα τέσσερα παιδιά παγκοσμίως έχει τόσο περιορισμένη διατροφή που είναι πιθανό αυτό να βλάψει την σωματική του ανάπτυξη, την ανάπτυξη του εγκεφάλου του αλλά και να μειώσει τις πιθανότητες επιβίωσής του, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του ΟΗΕ.

Πολλά από τα παιδιά αυτά ζουν σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ ως «εστίες πείνας», συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστίνης, της Αϊτής και του Μάλι όπου η πρόσβαση σε τρόφιμα αναμένεται να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες.

Η πρώτη έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά, Unicef, για την αξιολόγηση της διατροφής των κάτω των πέντε ετών, βρήκε ότι περίπου 181 εκατομμύρια από σχεδόν 100 χώρες κατανάλωναν, το πολύ, μόνο δύο ομάδες τροφίμων σε καθημερινή βάση - συνήθως γάλα με αμυλούχα τροφή όπως για παράδειγμα ρύζι, καλαμπόκι ή σιτάρι.

Αυτό πληροί τα κριτήρια για «σοβαρή επισιτιστική φτώχεια» και σημαίνει ότι είναι «παιδιά που ζουν στο χείλος του γκρεμού», δήλωσε η Catherine Russell, εκτελεστική διευθύντρια της Unicef.

Πότε ένα παιδί υποσιτίζεται

«Αυτό μπορεί να έχει μη αναστρέψιμο αρνητικό αντίκτυπο στην επιβίωση, την γενικότερη ανάπτυξη και την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους», είπε. «Τα παιδιά που καταναλώνουν μόνο δύο ομάδες τροφίμων την ημέρα, για παράδειγμα ρύζι και λίγο γάλα, έχουν έως και 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρές μορφές υποσιτισμού», σύμφωνα με την ίδια.

Οι χώρες με υψηλότερα επίπεδα σοβαρής επισιτιστικής φτώχειας έτειναν επίσης να έχουν υψηλότερα επίπεδα μικρότερης ανάπτυξης με αποτέλεσμα τα παιδιά να είναι σημαντικά μικρότερα από το αναμενόμενο για την ηλικία τους.

Οι επακόλουθες επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19, οι συγκρούσεις και η κλιματική κρίση είναι μεταξύ των αιτιών των υψηλών τιμών των τροφίμων, σύμφωνα με την έκθεση, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Ωστόσο, το εισόδημα των νοικοκυριών δεν ήταν ο μόνος παράγοντας για την ποιότητα της διατροφής, καθώς τα παιδιά από πλουσιότερα νοικοκυριά σε ορισμένες χώρες βρίσκονται επίσης σε σοβαρή επισιτιστική φτώχεια λόγω της κυριαρχίας των ανθυγιεινών και μη θρεπτικών τροφίμων και της έλλειψης γνώσης των γονέων σχετικά με το τι θεωρείται ως υγιεινή διατροφή.

Αν και λιγότερο από το 10% των παιδιών σε σοβαρή διατροφική φτώχεια τρέφονται με φρούτα και λαχανικά και λιγότερο από το 5% με κρέας, πουλερικά και ψάρια, το πρόχειρο φαγητό και τα ζαχαρούχα ποτά φαίνεται να είναι πολύ δημοφιλή και να έχουν «εδραιωθεί» σε πολλές από τις δίαιτές τους, αναφέρει η έκθεση.

Η κατάσταση με τη διατροφική φτώχεια στην Αφρική

Η έκθεση διαπίστωσε ότι ενώ η πρόοδος παγκοσμίως προς τη βελτίωση της διατροφής των παιδιών ήταν αργή, ορισμένες περιοχές και χώρες είχαν παρουσιάσει βελτιώσεις.

Στη δυτική και κεντρική Αφρική, η σοβαρή παιδική διατροφική φτώχεια μειώθηκε από 42% σε 32% την τελευταία δεκαετία.

Ωστόσο, ανέφερε ότι οι συγκρούσεις και οι κλιματικές κρίσεις εντείνουν το ζήτημα, ιδιαίτερα σε εύθραυστα περιβάλλοντα. Στη Σομαλία, όπου επαναλαμβανόμενες ξηρασίες ακολουθήθηκαν από πλημμύρες, περισσότερο από το 80% των φροντιστών δήλωσαν ότι το παιδί τους δεν μπορούσε να φάει για μια ολόκληρη μέρα.

Αυτή η προειδοποίηση επαναλήφθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα. Όπως έγινε γνωστό, 18 «εστίες πείνας» είναι πιθανό να δουν την επισιτιστική ανασφάλεια να επιδεινώνεται περαιτέρω πριν από τον Οκτώβριο. Οι αρμόδιοι ζήτησαν να γίνουν κλιμακούμενες διεθνείς προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: healthstat.gr