Παιδεία

Πανελλήνιες 2024: Οι SOS συμβουλές για διατροφή, ύπνο και επανάληψη πριν τις εξετάσεις

Πανελλήνιες 2024: Οι SOS συμβουλές για διατροφή, ύπνο και επανάληψη πριν τις εξετάσεις Φωτογραφία: EUROKINISSI
Πανελλήνιες 2024: Συμβουλές προετοιμασίας, διατροφής και οργάνωσης του διαβάσματος για τους μαθητές ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Ένα βήμα πριν τις Πανελλήνιες βρίσκονται εκατοντάδες μαθητές της Γ’ Λυκείου. Με το μάθημα των Νέων Ελληνικών θα κάνουν πρεμιέρα οι Πανελλήνιες 2024 την Πέμπτη 30 Μαΐου για τους υποψήφιους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), ενώ στις 31 Μαΐου οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) θα εξεταστούν, με την σειρά τους, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας).

Οι περισσότεροι μαθητές είναι κατά γενική ομολογία ιδιαίτερα αγχωμένοι, καθώς οι Πανελλήνιες 2024 αποτελούν μια σημαντική και καθοριστική εμπειρία για τη ζωή τους και την εξέλιξή τους. Ωστόσο, το άγχος δεν είναι καλός σύμβουλος και μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Ποια είναι, όμως, η τακτική που θα έπρεπε να ακολουθήσει ένας υποψήφιος λίγο πριν την εξεταστική διαδικασία; Αυτό που έχει σημασία είναι ο μαθητής να οργανώσει την επανάληψή του με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει στο έπακρο την προσπάθεια που έχει κάνει, να τρέφεται σωστά και να ενυδατώνεται καθόλη τη διάρκεια των εξετάσεων και να διαβάζει με μεθοδικό τρόπο.

Τώρα, λοιπόν, ήρθε η ώρα οι μαθητές να κάνουν μια ανασκόπηση. Μέσα σε 10-15 ημέρες, πόσο μάλλον 2-3 ημέρες πριν τις Πανελλήνιες, τίποτα δραματικό δεν γίνεται να αλλάξει. Δεν πρόκειται να μάθουν κεφάλαια ολόκληρα ή να αποστηθίσουν τύπους και μεθοδολογίες. Τώρα είναι η στιγμή για «επανάληψη».

Το πρωινό ξύπνημα, η σωστή διατροφή και το διάβασμα της τελευταίας επανάληψης

panellinies 2024 eurokinissi 8afdd

Συγκεντρώσαμε και σας προτείνουμε βασικές κατευθυντήριες που αξίζουν να ακολουθήσουν μαθητές ΓΕΛ και ΕΠΑΛ για να πάνε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι γνωστικά και ψυχολογικά ώστε να πετύχουν υψηλές επιδόσεις. 

  • Ξενύχτια Τέλος

 Να κοιμάστε 8 ώρες και 2. αυτές ΒΡΑΔΥ. Είναι λάθος το να διαβάζουμε με λίγο ύπνο αλλά είναι λάθος και το να διαβάζουμε μέχρι τις 2-3 το πρωί και να συμπληρώνουμε ύπνο μέχρι τις 10 και να ξαναρχίζουμε διάβασμα το μεσημέρι. Το ιδανικό θα ήταν ύπνος από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 7:30 το πρωί. 

  • Μην τρώτε αργά το βράδυ

Η καλύτερη ώρα είναι να φάτε γύρω στις 7 αλλά αν δεν είναι εφικτό το αργότερο να έχετε φάει μέχρι τις 8. Αν πεινάσετε πάλι, πριν να κοιμηθείτε, πιείτε ένα γάλα ή φάτε κάτι λίγο, απλά για να μην νοιώθετε πείνα που σας δυσκολεύει τον ύπνο...

  • Πάρτε βιταμίνες, τρώγοντας φρούτα και λαχανικά

Δώστε έμφαση στη διατροφική σας ενίσχυση εντάσσοντας στο καθημερινό σας διατροφολόγιο νερό, λαχανικά, φρούτα, και χυμούς. Μια πλήρης διατροφή για τις Πανελλήνιες πρέπει να περιλαμβάνει θρεπτικά συστατικά απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων. Τα φρούτα , τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο, τα ψάρια είναι κάποια από τα τρόφιμα, που καλό θα ήταν να καταναλωθούν σε ικανοποιητικές ποσότητες. Όμως, το σημαντικότερο θρεπτικό συστατικό, το οποίο δεν πρέπει να λείπει από την διατροφή του εξεταζόμενου είναι οι υδατάνθρακες και πιο συγκεκριμένα η γλυκόζη. Αποτελεί την βασική πηγή ενέργειας του εγκεφάλου, προλαμβάνοντας μ’ αυτό τον τρόπο την πνευματική κόπωση. Παράλληλα, προφυλάσσει από ζαλάδες, ατονία, νευρικότητα, και αδυναμία συγκέντρωσης. Επίσης, συμβάλλει στην έκκριση της σεροτονίνης, η οποία ρυθμίζει την μεταβίβαση των μηνυμάτων μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου, ενισχύοντας την μνήμη. Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες και κατ’ επέκταση σε γλυκόζη είναι:

Το μέλι, η μαρμελάδα και η ζάχαρη
Τα φρέσκα φρούτα και οι χυμοί τους καθώς και τα αποξηραμένα φρούτα
Τα ζυμαρικά, το ρύζι, το ψωμί, η πατάτα και τα όσπρια
Η σοκολάτα, τα μπισκότα και το παγωτό

Θα μπορούσατε την ώρα της εξέτασης να έχετε μαζί σας τσίχλες ή καραμέλες, οι οποίες αποτελούν μια πλούσια πηγή γλυκόζης που έχει ανάγκη ο οργανισμός. Μην μπείτε επίσης, στην διαδικασία να ακολουθήσετε κάποιο αυστηρό – εξαντλητικό – ολιγοθερμιδικό πρόγραμμα διατροφής, διότι περισσότερο στρες θα προκαλέσετε στον οργανισμό και θα μειώσετε την ικανότητα της μνήμης

  • Τα SOS παραμονές των εξετάσεων 

Την παραμονή το πρωί, διαβάστε μια φορά όλους τους ορισμούς και μαζέψτε όλες τις αποδείξεις και τους τύπους. Έτσι θα ανακαλέσετε στη μνήμη σας, ασκήσεις και αντίστοιχες μεθοδολογίες. Στη συνέχεια ξεφυλλίστε όλα τα τετράδια σας. Λογικά κάτι που σας δυσκόλεψε ή σας έκανε εντύπωση όλη τη χρονιά ως μεθοδολογία θα το έχετε σημειώσει. Επόμενο βήμα είναι να δείτε ξανά όλα τα διαγράμματα και τις γραφικές παραστάσεις, πάντα από το σχολικό βιβλίο.. Τέλος, ξαναδείτε τα λυμένα διαγωνίσματα όλης της χρονιάς.

Μην σας επηρεάσει αν σε κάποιο από αυτά δεν είχατε την απόδοση που περιμένατε. Δείτε τα λάθη που είχατε κάνει, αν θέλετε λύστε ξανά ένα θέμα από τότε. Αφού έχουν γίνει όλα αυτά τα βήματα, τελειώστε το διάβασμα σας νωρίς, για να έχετε χρόνο να χαλαρώσετε με την οικογένεια σας ή να βγείτε για λίγο να περπατήσετε, ο καθαρός αέρας και το ανοικτό τοπίο θα σας χαλαρώσει και θα σας γεμίσει αισιοδοξία και χαρά. Επιστρέψτε νωρίς σπίτι ώστε να φάτε και να κοιμηθείτε νωρίς. Μην διαβάσετε τίποτε άλλο, αλλά ούτε και την επόμενη μέρα το πρωί. Τώρα απλά ηρεμήστε!

  • Τι πρέπει να κάνεις την ώρα της εξέτασης

Μόλις πάρεις τα θέματα, πάρε μια βαθιά ανάσα, συγκεντρώσου στους στόχους σου και προσπάθησε για αυτούς. Διαβάζουμε κάθε θέμα προσεκτικά και αργά, ώστε να κατανοήσουμε πλήρως τι ζητάται σε κάθε ερώτημα,,

• Αφού απαντήσεις κάποιο ερώτημα, διάβασε άλλη μία φορά την εκφώνηση.
• Ερωτήσεις που φαίνονται γνωστές και εύκολες, χρειάζονται περισσότερη προσοχή
• Χρησιμοποίησε ως πρόχειρο τις τελευταίες σελίδες του τετραδίου

  • Ο τελευταίος έλεγχος πριν παραδώσεις την κόλλα 

Όταν τελειώσεις και με το τελευταίο ερώτημα, μην βιαστείς να αποχωρήσεις από την αίθουσα και να παραδώσεις την κόλλα. Ηρέμησε, χαλάρωσεκαι ρίξε ακόμα μία ματιά στα θέματα.
Κάνε έναν έλεγχο, αν απάντησες σε όλα τα ερωτήματα και αν έχεις μεταφέρει σωστά τις σημειώσεις από το πρόχειρο.