Υγεία

Σηκωθείτε από τον καναπέ και σταματήστε να βλέπετε τηλεόραση

Σηκωθείτε από τον καναπέ και σταματήστε να βλέπετε τηλεόραση Φωτογραφία: pexels/JESHOOTS.com
Η άσκηση και η σωστή διατροφή συμβάλλουν στη μακροζωία.

Αντικαθιστώντας τον χρόνο που κάθεστε στον καναπέ και βλέπετε τηλεόραση με κάποια μορφή άσκησης, αποκτάτε σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να έχετε μακροζωία χωρίς προβλήματα υγείας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

«Το μήνυμά μας είναι ότι η αντικατάσταση του χρόνου που περνά κάποιος μπροστά σε μία τηλεόραση με ελαφριά σωματική δραστηριότητα, μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα και ύπνο (για συμμετέχοντες με ανεπαρκή ύπνο) είναι ευεργετική για την υγιή γήρανση», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης Δρ Molin Wang, βοηθός καθηγήτρια ιατρικής στο τμήμα επιδημιολογίας στο Harvard’s T.H. Chan School of Public Health.

Τα αποτελέσματα, όπως αναφέρει το healthstat.gr, δεν προκαλούν έκπληξη, καθώς πολλές μελέτες δείχνουν ότι η καθιστική ζωή έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, δήλωσε ο Δρ Andrew Freeman, διευθυντής καρδιαγγειακής πρόληψης και ευεξίας στο National Jewish Health στο Ντένβερ. Ο Freeman δεν συμμετείχε σε αυτή τη μελέτη.

Πώς διεξήχθη η μελέτη

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τη μελέτη Nurses’ Health Study περισσότερων από 45.000 ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω το 1992 που ήταν επίσης απαλλαγμένα από χρόνια νόσο, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο περιοδικό JAMA Network Open.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν για 20 χρόνια πληροφορίες σχετικά με το χρόνο των ανθρώπων που κάθονται στη δουλειά, το σπίτι και βλέπουν τηλεόραση και τις ώρες που στέκονται ή περπατούν στο σπίτι και στη δουλειά. Αυτά τα δεδομένα αναλύθηκαν με δεδομένα για τη γήρανση τους.

Η υγιής γήρανση ορίστηκε ως η ζωή έως την ηλικία των 70 ετών και η διατήρηση τουλάχιστον τεσσάρων υγιών τομέων - όπως καμία σοβαρή χρόνια ασθένεια και καμία βλάβη στην υποκειμενική μνήμη, τη σωματική υγεία και την ψυχική υγεία, ανέφερε η μελέτη.

Κάθε επιπλέον δύο ώρες καθιστικής ζωής για να παρακολουθήσει κάποιος τηλεόραση συσχετίστηκε με 12% μείωση στις πιθανότητες γήρανσης με υγιή τρόπο, έδειξε η μελέτη. Από την άλλη πλευρά, η προσθήκη δύο ωρών ελαφριάς σωματικής δραστηριότητας στην εργασία πρόσθεσε 6% αύξηση στις πιθανότητες υγιούς γήρανσης.

Η αντικατάσταση μιας ώρας καθιστικής ζωής με παράλληλη παρακολούθηση τηλεόρασης με ελαφριά σωματική δραστηριότητα στο σπίτι ή στην εργασία συνδέθηκε με καλύτερες πιθανότητες υγιούς γήρανσης, έδειξε η μελέτη.

«Το να κάθεται κάποιος μπροστά στην τηλεόραση φαίνεται να συνδέεται πάντα με χειρότερα αποτελέσματα», είπε ο Freeman. «Φυσικά, είναι λογικό ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει ποτέ να κάθονται μπροστά σε μια οθόνη όλη την ημέρα. Όσο περισσότερο καθόμαστε, τόσο περισσότερα προβλήματα έχουμε, ιδιαίτερα όσο μεγαλώνουμε», πρόσθεσε.