Υγεία

Βραδινή άσκηση: Αυτά είναι τα οφέλη για την υγεία μας

Βραδινή άσκηση: Αυτά είναι τα οφέλη για την υγεία μας Φωτογραφία: pexels/ Victor Freitas
Η απογευματινή ή βραδινή άσκηση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα προστατεύοντας την καρδιά.

Η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα το βράδυ συνδέεται με καλύτερα αποτελέσματα υγείας για τα άτομα με παχυσαρκία σε σύγκριση με την άσκηση άλλες ώρες της ημέρας.

Η αερόβια σωματική δραστηριότητα που εκτελούνταν κυρίως το βράδυ (από τις 6 μμ. έως τα μεσάνυχτα) συνδέθηκε με τις μεγαλύτερες μειώσεις στους θανάτους από καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με τους ερευνητές της μελέτης.

Ωστόσο, το βασικό μήνυμα από την παρούσα μελέτη, είναι ότι η σωματική δραστηριότητα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας σε ενήλικες με παχυσαρκία.

Συνολικά, αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας για την υγεία της καρδιάς και τη θνησιμότητα.

Πως διενεργήθηκε η μελέτη

Για να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ του χρόνου άσκησης και των καρδιακών παθήσεων και του θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν σχεδόν 30.000 ενήλικες με παχυσαρκία ηλικίας 40 ετών και άνω από τα δεδομένα της UK Biobank.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 62 έτη και περίπου το 10% των συμμετεχόντων (2.995), είχαν επίσης διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2. Αποκλείστηκαν από τη δοκιμή όσοι είχαν προϋπάρχουσα καρδιακή νόσο, καρκίνο ή και τα δύο.

Το είδος και η διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας των συμμετεχόντων μετρήθηκε με ένα μηχάνημα που έφεραν πάνω τους 24 ώρες την ημέρα για μια εβδομάδα όταν ξεκίνησε η μελέτη. Οι ερευνητές, παρακολούθησαν όλες τις δραστηριότητες των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε κίνησης κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας, όταν έκαναν δουλειές του σπιτιού, ή γυμνάζονταν κάνοντας τρέξιμο ή απλό περπάτημα.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες τοποθετήθηκαν σε μία από τις τρεις κατηγορίες με βάση το πότε έκαναν την περισσότερη μέτρια έως έντονη σωματική τους δραστηριότητα: πρωί, απόγευμα ή βράδυ.

Παραδείγματα μέτριας δραστηριότητας περιλαμβάνουν το γρήγορο περπάτημα, τον χορό και την κηπουρική, ενώ οι δραστηριότητες έντονης έντασης περιλαμβάνουν το τζόκινγκ, το τρέξιμο, την γρήγορη ποδηλασία, το γρήγορο κολύμπι και το γρήγορο περπάτημα σε έναν λόφο.

Οι ερευνητές συνέδεσαν αυτές τις πληροφορίες με δεδομένα υγείας από τις Εθνικές Υπηρεσίες Υγείας και τα Εθνικά Μητρώα της Σκωτίας για να ακολουθήσουν την πορεία της υγείας των συμμετεχόντων για 7,9 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, υπήρξαν 1.425 θάνατοι, 3.980 καρδιαγγειακά συμβάντα και 2.162 συμβάντα μικροαγγειακής δυσλειτουργίας όπως μειωμένη λειτουργία των νεύρων, των νεφρών ή των ματιών (νευροπάθεια, νεφροπάθεια ή αμφιβληστροειδοπάθεια).

Για να προσπαθήσουν να μηδενίσουν τον αντίκτυπο της σωματικής δραστηριότητας, οι ερευνητές έλεγξαν πολλούς παράγοντες, όπως δημογραφικά στοιχεία, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, διατροφή και ύπνο.

Τα άτομα που ασκούνταν το βράδυ είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου

Όταν οι συμμετέχοντες συγκρίθηκαν με μια ομάδα ελέγχου που δεν είχε περιόδους μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έκαναν το μεγαλύτερο μέρος της αερόβιας σωματικής τους δραστηριότητας από τις 6 μμ. έως και τα μεσάνυχτα είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

Η περισσότερη δραστηριότητα το βράδυ συσχετίστηκε με 61% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, η απογευματινή δραστηριότητα με 40% χαμηλότερο κίνδυνο και η πρωινή δραστηριότητα με 33% χαμηλότερο κίνδυνο.

Η άσκηση το απόγευμα ή το βράδυ μπορεί να αντισταθμίσει τη μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη
Υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι με τους οποίους η άσκηση μειώνει το σάκχαρο στο αίμα:

Η σωματική δραστηριότητα αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, έτσι τα μυϊκά κύτταρα είναι πιο ικανά να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε διαθέσιμη ινσουλίνη για να προσλάβουν γλυκόζη (σάκχαρο) κατά τη διάρκεια και μετά τη δραστηριότητα.

Όταν οι μύες συστέλλονται, τα κύτταρα είναι σε θέση να προσλάβουν γλυκόζη και να τη χρησιμοποιήσουν για ενέργεια ακόμα κι αν δεν υπάρχει ινσουλίνη.

Πρέπει να ξεκινήσετε να ασκείστε το βράδυ;

Αρχικά είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται οι κατευθυντήριες οδηγίες για την άσκηση. Στη συνέχεια θα πρέπει να αρχίσετε να σκέφτεστε για το ποια ώρα της ημέρας είναι η ιδανική.

Οι οδηγίες για τη σωματική δραστηριότητα συνιστούν 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα και δύο ημέρες μυϊκής ενδυνάμωσης (προπόνηση με αντίσταση ή βάρη) την εβδομάδα.

Παρά τα αποδεδειγμένα οφέλη της άσκησης για την υγεία, μόνο 1 στους 4 ενήλικες εφαρμόζει τις τρέχουσες συστάσεις φυσικής δραστηριότητας.

Οι επαγγελματίες υγείας και οι κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα άτομα να ενσωματώσουν τη σωματική τους δραστηριότητα σε μια ρουτίνα που είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, προκειμένου να αποφέρει τις μεγαλύτερες βελτιώσεις στην υγεία.

Αλλά για άτομα με πιο ευέλικτο πρόγραμμα και μεταβολικές επιπλοκές όπως η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο ή ο διαβήτης, ο προγραμματισμός της σωματικής δραστηριότητας το βράδυ μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης και στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και του κινδύνου θνησιμότητας από κάθε αιτία.