Υγεία

Το απλό πρόγραμμα γυμναστικής, 14 λεπτών, που μπορεί να ρίξει την πίεση

Το απλό πρόγραμμα γυμναστικής, 14 λεπτών, που μπορεί να ρίξει την πίεση Φωτογραφία: UNSPLASH
Για αυτό το «μίνι» πρόγραμμα γυμναστικής, το μόνο που χρειάζεται είναι ένας τοίχος.

Είναι μία συμβουλή που δίνουν συχνά οι γιατροί: ένας από τους καλύτερους τρόπους να ρίξουμε την πίεση είναι η γυμναστική.

Το τζόκινγκ ή το περπάτημα έχουν μεγάλα οφέλη για την υγεία της καρδιάς, όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες. Όμως, μία νέα έρευνα δείχνει ότι μία άσκηση μπορεί να μειώσει δραματικά την πίεση: κάθισμα με στήριξη στον τοίχο.

Ομάδα ερευνητών στη Βρετανία ανέλυσαν 270 προηγούμενες μελέτες και εξέτασαν τη σύνδεση ανάμεσα στη γυμναστική και την πίεση. Διαπίστωσαν- όπως αναμενόταν- ότι το τρέξιμο, το περπάτημα, η ποδηλασία, οι ασκήσεις με βάρη και διαλειμματικές προπονήσεις μεγάλης έντασης βοηθούν στη μείωση της πίεσης. Η ανάμειξη αερόβιας και ασκήσεων με βάρη επίσης φάνηκαν να βοηθάνε.

Όμως, η πιο αποτελεσματική μορφή προπόνησης που εξέτασαν, ιδιαίτερα για εκείνους που ήδη έχουν υπέρταση, ήταν οι ισομετρικές ασκήσεις, οι οποίες ενεργοποιούν μύες χωρίς κίνηση.

Οι Βρετανοί ερευνητές εξέτασαν τρεις μορφές ισομετρικών προπονήσεων: πιέσεις με λαβές χεριών, κράτημα σε ένα σημείο μηχανήματος εκτάσεων ποδιών και κάθισμα με την πλάτη στον τοίχο. Το τελευταίο είναι πιθανότατα η πιο εύκολη επιλογή- καθώς δεν απαιτεί εξοπλισμό- επισημαίνει ο δρ. Τζέιμι Έντουαρντς, ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, μιλώντας στους New York Times.

Παρότι οι ισομετρικές ασκήσεις μπορεί να φαίνονται σχετικά εύκολες, συχνά είναι αρκετά έντονες, σημειώνει ο δρ. Έντουαρντς. Ο ίδιος συστήνει ένα 14λεπτο πρόγραμμα, που μπορούμε να προσθέσουμε στην προπόνησή μας, ίσως τρεις φορές την εβδομάδα: κάθισμα με στήριξη στον τοίχο για δύο λεπτά, ξεκούραση για δύο λεπτά, για τέσσερα σετ συνολικά.

Θα πρέπει να κάνουμε κάθισμα μέχρι το ίδιο ύψος σε όλα τα σετ, αλλά η άσκηση θα είναι πιο δύσκολη όσο περισσότερες φορές την κάνουμε, λέει ο Τζιμ Γουάιλς, επίσης συγγραφέας της έρευνας.

Στο πρώτο σετ πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθεια 4 στα 10 (με το 10 να νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο στην ίδια στάση). Στο τέταρτο σετ πρέπει να είμαστε περίπου στο 8 και στο τέλος θα πρέπει να νιώθουμε εξαντλημένοι σε λογικά πλαίσια. Επίσης, ο δρ. Έντουαρντς υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να κρατάμε την ανάσα μας όσο κάνουμε την άσκηση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε το τρέξιμο και να πάμε απευθείας στα καθίσματα με στήριξη στον τοίχο. Η ισομετρική άσκηση θα πρέπει να συμπληρώνει, όχι να αντικαταστήσει την αγαπημένη σας προπόνηση, τονίζει ο δρ. Έντουαρντς, είτε αυτή είναι αερόβια, είτε ασκήσεις με βάρη.