Υγεία

Πίνετε αρκετό νερό; Το δακτυλικό τεστ που αποκαλύπτει εάν είστε αφυδατωμένοι

Πίνετε αρκετό νερό; Το δακτυλικό τεστ που αποκαλύπτει εάν είστε αφυδατωμένοι Φωτογραφία: pexels/Lisa Fotios
Αν ανησυχείτε ότι δεν πίνετε αρκετό νερό μέσα στο καλοκαίρι, ένα απλό δακτυλικό τεστ μπορεί να σας δείξει εάν είστε αφυδατωμένοι.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν είστε αφυδατωμένοι;

Απλώς τσιμπήστε το δέρμα με δύο δάχτυλα στην κοιλιά σας, το μπροστινό μέρος του χεριού σας ή το δέρμα στο στήθος σας ακριβώς κάτω από την κλείδα για λίγα δευτερόλεπτα, κρατώντας το στη θέση του καθώς το τσιμπάτε.

Αφού τσιμπήσετε το δέρμα σας για μερικά δευτερόλεπτα, αφήστε το και εάν το δέρμα επιστρέψει αμέσως στην κανονική του θέση, αυτό σημαίνει ότι είστε αφυδατωμένοι.

Όταν το δέρμα εξακολουθεί να μένει όρθιο για λίγα δευτερόλεπτα τότε χρειάζεται περισσότερη ενυδάτωση.

Η μέθοδος έχει γίνει viral στο Tik Tok, με τους γιατρούς να υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο τέχνασμα.

Στο αρχικό βίντεο που δημοσιεύθηκε το 2021, ο δημιουργός περιεχομένου δείχνει τον εαυτό να κάνει έλεγχο αφυδάτωσης πιέζοντας το δέρμα πάνω από την άρθρωση του δαχτύλου.

«Σφίξε το δάχτυλό σου ακριβώς εδώ και αν πάει πίσω, είσαι ενυδατωμένος», αναφέρει ο δημιουργός του βίντεο. Ωστόσο, σημειώνει ότι αν το δέρμα μείνει όρθιο, «είσαι αφυδατωμένος».

Στο βίντεό της, το οποίο έχει πάνω από 4,5 εκατομμύρια προβολές, η Δρ Μπρεμς εξηγεί ότι με αυτόν τον τρόπο μετράται η ελαστικότητα του δέρματος.

«Όταν είσαι καλά ενυδατωμένος, το δέρμα σου έχει μεγαλύτερη ελαστικότητα και επιστρέφει γρήγορα στο αρχικό του σχήμα αφού το τσιμπήσεις», είπε η Δρ Μπρεμς.

«Από την άλλη πλευρά, η αφυδάτωση οδηγεί σε μειωμένη ελαστικότητα του δέρματος και σε πιο αργή επιστροφή στη φυσική κατάσταση».

Η ενυδάτωση βοηθά το δέρμα να διατηρεί το κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που παρέχει δομή και δύναμη στο δέρμα, τους μύες και τα οστά.

Αυτό το κολλαγόνο δίνει στο δέρμα την ελαστικότητά του.

Ωστόσο, η ελαστικότητα του δέρματος μπορεί να μειωθεί με την ηλικία, ανεξάρτητα από το πόσο νερό πίνετε.

Άλλα σημάδια αφυδάτωσης, σύμφωνα με την κλινική Mayo, περιλαμβάνουν υπερβολική δίψα, λιγότερο συχνή ούρηση, σκούρα ούρα, κόπωση, ζάλη και σύγχυση.

Η Mayo Clinic συνιστά στους άνδρες να πίνουν 15,5 φλιτζάνια νερό την ημέρα (3,7 λίτρα) και στις γυναίκες 11,5 φλιτζάνια (2,7 λίτρα).