Υγεία

Αυτή είναι η χειρότερη διαταραχή ύπνου, σύμφωνα με ειδικό

Αυτή είναι η χειρότερη διαταραχή ύπνου, σύμφωνα με ειδικό Φωτογραφία: UNSPLASH
Από όλες τις παραϋπνίες, αυτή είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί, λέει ψυχίατρος.

Η Τζιλ ήταν μαθήτρια γυμνασίου όταν άρχισε να τρώει στον ύπνο της. Παρότι έπαιρνε το φαγητό στο κρεβάτι, κάθε βράδυ, το επόμενο πρωί δεν είχε ιδέα τι έκανε τις προηγούμενες ώρες.

«Ξυπνούσα με περιτυλίγματα ή κουτιά από κρακεράκια και μπισκότα στο κρεβάτι μου ή δίπλα σε αυτό», λέει η 62χρονη σήμερα Τζιλ, μιλώντας στο CNN για τη διαταραχή ύπνου που την ταλαιπωρεί.

«Πολλοί λένε “α, ξυπνάς τρως ένα σνακ και γυρίζεις στο κρεβάτι”. Αλλά δεν είναι έτσι. Δεν σηκώνομαι μία φορά, ούτε τρώω μία μπουκιά. Μπορεί να φάω ένα κουτί μπισκότα, να σηκωθώ ξανά και να φάω τέσσερα μπολ με δημητριακά και μετά να ξανασηκωθώ και να φάω ένα κουτί κρακεράκια. Πάντα είναι junk food, ποτέ δεν τρώω για παράδειγμα ένα μήλο», περιγράφει και συμπληρώνει ότι με τα χρόνια αυτό είχε επιπτώσεις στην υγεία της.

Η Τζιλ πάσχει από διατροφική διαταραχή που σχετίζεται με τον ύπνο. Είναι μία παραϋπνία, μια αφύσικη ή ασυνήθιστη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως η υπνοβασία, το παραμιλητό ή η σεξουαλική συμπεριφορά που σχετίζεται με τον ύπνο.

Τρώνε ακόμα και τροφές στις οποίες είναι αλλεργικοί

«Από όλες τις παραϋπνίες, η διατροφική διαταραχή που σχετίζεται με τον ύπνο έχει τον χειρότερο αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων», αναφέρει ο δρ. Carlos Schenck, καθηγητής και ψυχίατρος στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

«Αυτοί οι άνθρωποι τρώνε ασυγκράτητα σχεδόν κάθε βράδυ. Παίρνουν βάρος, νιώθουν χάλια το πρωί. Επηρεάζει όλη τους τη ζωή και είναι απλά φριχτό», συμπληρώνει.

Συνήθως, οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτή τη διαταραχή όταν σηκώνονται από το κρεβάτι επιλέγουν υπερ- επεξεργασμένες τροφές, για παράδειγμα γλυκά, μπισκότα, ντόνατς, πατατάκια ή κρακεράκια, εξηγεί ο ψυχίατρος.

«Δεν έχεις έλεγχο, δεν έχεις αυτοσυγκράτηση. Οι άνθρωποι μπορεί να φάνε τροφές στις οποίες είναι αλλεργικοί και μετά να έχουν αλλεργική αντίδραση. Είναι σπάνιο, αλλά συμβαίνει», σημειώνει.

Επίσης, επειδή επιλέγουν τρόφιμα όπως φυστικοβούτυρο, σοκολάτα, ή ζυμαρικά που έχουν μείνει- παχυντικές, υπερβολικά επεξεργασμένες τροφές- μπορεί να αναπτύξουν ή να επιδεινώσουν τον διαβήτη ή την υπέρταση.

Επιπλέον, από όλες τις παραϋπνίες αυτή είναι η πιο δύσκολη να αντιμετωπιστεί. «Μπορεί να έχεις κάποιον που είναι υπνοβάτης για πολλά χρόνια, αλλά μόλις αρχίσει να τρώνε τη νύχτα, αυτό γίνεται η μόνη του συμπεριφορά όταν υπνοβατεί», επισημαίνει ο Schenck.

Οι γιατροί δεν είχαν ιδέα

Επειδή ντρεπόταν, η Τζιλ κράτησε κρυφό το τι συνέβαινε για χρόνια. Μόνο όταν ο γιος της εμφάνισε ιδιοπαθή υπερυπνία- μία άλλη διαταραχή λόγω της οποίας μπορεί να κοιμόταν 18 ή περισσότερες ώρες συνεχόμενα- άρχισε να κάνει ερωτήσεις στους γιατρούς για αυτό που αντιμετώπιζε η ίδια.

«Πολλοί γιατροί δεν είχαν ιδέα τι μου συνέβαινε ή δεν μπορούσαν να το καταλάβουν. Κάποιος μου πρότεινε να τρώω ένα κομμάτι ψωμί προτού κοιμηθώ», περιγράφει. Επειδή οι γιατροί δεν την καταλάβαιναν, πίστευε ότι κάτι έκανε λάθος η ίδια.

Οι παράγοντες κινδύνου

Έπειτα από χρόνια, ανακάλυψε το κέντρο θεραπείας του Schenck και για πρώτη φορά υποβλήθηκε σε μελέτη ύπνου που έδειξε ότι έπασχε από σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Μόνο που στη δική της περίπτωση, αυτό αφορούσε όλο το σώμα της.

Αυτό το σύνδρομο είναι μία από τις τέσσερις πιθανές αιτίες της διατροφικής διαταραχής που σχετίζεται με τον ύπνο, επισημαίνει ο Schenck. Μπορεί κάποιος να εμφανίσει την εν λόγω διαταραχή λόγω υπνοβασίας, υπνικής άπνοιας, συγκεκριμένων φαρμάκων για την αϋπνία ή- όπως στην περίπτωση της Τζιλ- λόγω του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών, εξηγεί.

Στην περίπτωση της Τζιλ τα πράγματα έγιναν ανάποδα, έπασχε από διατροφική διαταραχή που σχετίζεται με τον ύπνο προτού εμφανίσει το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Κάτι που μπορεί να συμβεί σύμφωνα με έρευνες.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου μπορεί να είναι το οικογενειακό ιστορικό διατροφικών διαταραχών, αλλά και το φύλο. Και αυτό γιατί το 70% των περιπτώσεων διατροφικής διαταραχής που σχετίζεται με τον ύπνο είναι γυναίκες.