Υγεία

Τα 9 κόλπα για να κοιμηθείτε καλά εν μέσω καύσωνα

Τα 9 κόλπα για να κοιμηθείτε καλά εν μέσω καύσωνα Φωτογραφία: pexels/Andrea Piacquadio
Πώς θα κοιμηθείτε καλύτερα εν μέσω καύσωνα; Τα έξυπνα τρικ.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι Βρετανοί χάνουν 17 ώρες ύπνου το μήνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε σύγκριση με άλλες εποχές, κάτι που δεν είναι καθόλου μικρό.

Ενώ πάνω από το ένα τρίτο παραμένουν ανεπηρέαστοι από την άνοδο της θερμοκρασίας, η συντριπτική πλειοψηφία λέει ότι ο ύπνος τους διαταράσσεται, με περισσότερους από τους μισούς Βρετανούς ενήλικες να κοιμούνται έξι ώρες ή λιγότερο το καλοκαίρι, σε με τον χειμώνα.

Το NHS συνιστά στους πολίτες να κοιμούνται επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ, πράγμα που σημαίνει ότι λιγότερες ώρες ύπνου δείχνουν ότι ο μέσος άνθρωπος χάνει
κατά μέσο όρο πάνω από δύο νύχτες ύπνου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 2.017 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψε ότι το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων χρειάστηκε να πάρουν μέρες άδεια από τη δουλειά επειδή αισθάνονταν πολύ κουρασμένοι για να πάνε.

Έχοντας αυτό κατά νου, η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του The Sleep Charity, Lisa Artis, αποκάλυψε εννέα κορυφαία συμβουλές προκειμένου να καταπολεμήσετε τις πιο ζεστές νύχτες.

Βάλτε σωστά τη θερμοκρασία δωματίου

Η δημιουργία του ιδανικού περιβάλλοντος ύπνου περιλαμβάνει τη σωστή διαχείριση της θερμοκρασίας του δωματίου, η οποία μπορεί να είναι πιο δύσκολη κατά τους θερμότερους μήνες.

Στοχεύστε στους 16-17°C περίπου για την καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Εκτός από τον προφανή αερισμό που θα σας βοηθήσει σε αυτό, ίσως είναι σωστό να κρατάτε τις κουρτίνες ή τα στόρια σας κλειστά κατά τη διάρκεια της ημέρας εάν δεν χρησιμοποιείτε το υπνοδωμάτιό σας.

Επιπλέον, είναι καλή ιδέα να απενεργοποιήσετε όλα τα ηλεκτρονικά του δωματίου σας πριν τον ύπνο για να αποφύγετε την περιττή συσσώρευση θερμότητας.

Θέσεις ύπνου: αστερίας ή κοιμηθείτε στο πλάι

Το να απλώσετε όσο περισσότερο μπορείτε - όπως ένας αστερίας - μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κυκλοφορία του αέρα γύρω από το σώμα σας και να βοηθήσει τη θερμότητα να διαφύγει καθώς κοιμάστε.

Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να κοιμάστε στο πλάι, καθώς ανοίγει τόσο το στήθος όσο και την πλάτη σας στον αέρα, που είναι δύο από τις πιο κοινές περιοχές στο σώμα μας που αισθάνονται τη ζέστη τη νύχτα.

Ένα ζεστό ντους… ναι, ζεστό

Μπορεί να σας φαίνεται αδιανόητο, αλλά αντί να κάνετε ένα κρύο ντους πριν τον ύπνο, κάντε ένα ζεστό ντους πριν φορέσετε τις πιτζάμες σας.

Το ζεστό νερό κάνει το σώμα μας να ζεσταίνεται και στη συνέχεια, όταν βγαίνουμε από το ντους, μια πτώση της θερμοκρασίας δροσίζει το σώμα μας.

Προτιμήστε ένα ελαφρύ πάπλωμα

Βάλτε ένα ελαφρύ πάπλωμα αντί να παραλείψετε τελείως τα κλινοσκεπάσματα.

Η πρόσφατη μελέτη του Simba αποκάλυψε ότι το 36% των Βρετανών προτιμούν να κοιμούνται πάνω από το πάπλωμά τους ή ακόμα και να το αφαιρούν εντελώς αλλά η χρήση του σωστού παπλώματος μπορεί πραγματικά να προσφέρει μια αναζωογονητική λύση.

Το καλύτερο κλινοσκεπάσματα ή νυχτικά για να μείνετε δροσερό το καλοκαίρι είναι οτιδήποτε είναι 100% από βαμβάκι.

Ανανεώστε με ένα δροσερό ψέκασμα

Ψεκάστε τα σεντόνια με ένα μείγμα από νερό και αιθέριο έλαιο μέντας για αίσθηση δροσιάς και αναζωογονητικό άρωμα.

Περιορίστε την πρόσληψη τροφής και αλκοόλ αργά το βράδυ

Το να τρώτε πολύ κοντά στον ύπνο αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματός σας, καθιστώντας πιο δύσκολη την πτώση της θερμοκρασίας.

Στόχος να υπάρχουν τουλάχιστον δύο ώρες μεταξύ του τελευταίου γεύματος και της ώρας ύπνου.

Περιορίστε επίσης την πρόσληψη αλκοόλ, καθώς το αλκοόλ παρεμβαίνει στην ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τη θερμοκρασία, οδηγώντας σε αυξημένο αίσθημα ζέστης.

Αυτό μπορεί να επιδεινώσει την ενόχληση σε ήδη ζεστές συνθήκες, καθιστώντας πιο δύσκολο τον ύπνο.

Δροσερά πόδια

Η δροσιά στα πόδια μας μπορεί να δροσίσει αποτελεσματικά ολόκληρο το σώμα μας. Σκεφτείτε να βάλετε ένα ζευγάρι κάλτσες στο ψυγείο μερικές ώρες πριν τον ύπνο για μια επιπλέον αίσθηση δροσιάς.

Ή μπορείτε να γεμίσετε και να παγώσετε ένα μπουκάλι ζεστού νερού και να το τοποθετήσετε στα πόδια του κρεβατιού σας για να μειώσετε τη θερμοκρασία.

Ελαχιστοποιήστε την κίνηση

Αν είσαι άνετος, στροφογυρνας λιγότερο.

Ορισμένα μοντέρνα στρώματα ή άλλα είδη κλινοσκεπασμάτων έχουν θερμορυθμιστικές ιδιότητες ή ενθαρρύνουν την καλύτερη ροή του αέρα.

Κρατήστε το κεφάλι δροσερό

Η έκθεση του κεφαλιού σας σε ψυχρότερο αέρα μπορεί να είναι αρκετή για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός σας.

Περάστε ένα δροσερό, υγρό πανί στο μέτωπο ή το λαιμό για άμεση ανακούφιση ή παγώστε μια κάλτσα γεμάτη με ρύζι και τοποθετήστε την κάτω από το μαξιλάρι σας για μια αίσθηση δροσιάς.