Υγεία

Η πάθηση που μας κάνει να εντοπίζουμε μυρωδιές που άλλοι δεν μπορούν

Η πάθηση που μας κάνει να εντοπίζουμε μυρωδιές που άλλοι δεν μπορούν Φωτογραφία: pexels/cottonbro studio
Η αίσθηση της όσφρησης επηρεάζει και τη γεύση, οπότε η κατανάλωση τροφίμων κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου επεισοδίου επηρεάζεται από την «φανταστική» οσμή.

Η φαντοσμία, γνωστή και ως ψευδαίσθηση της όσφρησης, είναι μια κατάσταση όπου ένα άτομο αντιλαμβάνεται δυσάρεστες οσμές που δεν υπάρχουν πραγματικά.

Αυτές οι οσφρητικές παραισθήσεις σχετίζονται συνήθως με δυσάρεστες μυρωδιές και δεν καλύπτονται από άλλα ερεθίσματα στον χώρο.

Μπορεί να προκληθεί από τραύμα στο κεφάλι ή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος.

Η πρώτη εμφάνιση της φαντοσμίας μπορεί να διαρκέσει μερικά λεπτά, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα επεισόδια μπορεί να επαναλαμβάνονται καθημερινά, εβδομαδιαία, μηνιαία ή ακόμα και για ένα χρόνο.

Η αίσθηση της όσφρησης επηρεάζει και τη γεύση, οπότε η κατανάλωση τροφίμων κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου επεισοδίου επηρεάζεται από την «φανταστική» οσμή.

Τα συμπτώματα της φαντοσμίας μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ποιότητα ζωής, και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε αυτοκτονικές τάσεις.

Δεν πρέπει να συγχέεται με την παροσμία, η οποία αφορά τη στρέβλωση ή την αποδυνάμωση της όσφρησης. Και οι δύο καταστάσεις είναι γνωστές ως «ποιοτικές οσφρητικές διαταραχές».

Η φαντοσμία εμφανίζεται συνήθως μεταξύ των ηλικιών 15 και 30, και επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες.

Συχνά συνοδεύεται από καταθλιπτικές διαταραχές, ημικρανίες, επιληψία και σχιζοφρένεια.

Οι αιτίες της φαντοσμίας δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως, αλλά θεωρείται ότι σχετίζονται με ανωμαλίες στις κεντρικές περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την ανίχνευση των οσμών.

Κάποιοι γιατροί προτείνουν τη χρήση σταγόνων από τη μύτη για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, ενώ σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ειδικά φάρμακα για τη θεραπεία των σχετιζόμενων νευρολογικών καταστάσεων.

Σε ακραίες περιπτώσεις, μετά από εκτεταμένες ιατρικές συμβουλές, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση.

{https://www.youtube.com/watch?v=AUvUNzkO_k0}