Υγεία

Ο... κουμπαράς βοηθάει στον ύπνο - Μελέτη

Ο... κουμπαράς βοηθάει στον ύπνο - Μελέτη Φωτογραφία: Pixabay
Η τακτική αποταμίευση χρημάτων σας βοηθά να κοιμάστε, σύμφωνα με μελέτη.

Το να βάζει κάποιος ένα ποσό στην άκρη κάθε μήνα, όσο μικρό και αν είναι αυτό, τον βοηθά να χαλαρώνει και να είναι πιο αισιόδοξος για το μέλλον, διαπίστωσε μελέτη ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.

Μάλιστα, η μελέτη διαπιστώνει ότι το επίπεδο ικανοποίησης όταν γίνεται αποταμίευση δεν επηρεάζεται από το εισόδημα του καθενός, είτε είναι πλούσιος είτε έχει χαμηλό εισόδημα.

Σύμφωνα με το BBC, tο ένα τέταρτο των ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αποταμιεύσει λιγότερες από 100 λίρες, όπως προκύπτει από έρευνες.

Η αποταμίευση χρημάτων ήταν δύσκολη τα τελευταία χρόνια, λόγω των αυξήσεων στους λογαρισμούς ρεύματος και τις τιμές τροφίμων.

Υπολογίζεται ότι έξι στους δέκα ανθρώπους έχουν τη συνήθεια της αποταμίευσης και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι το να βάζεις χρήματα στην άκρη -ακόμη και όταν έχεις μικρό εισόδημα- βελτιώνει την οικονομική ανθεκτικότητα.

Η μελέτη του Κέντρου Έρευνας Προσωπικών Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ υποδεικνύει ότι η τακτική αποταμίευση οδηγεί σε βελτίωση της ικανοποίησης από τη ζωή, ακόμη και αν κάποιος βάζει στην άκρη μόνο ένα μικρό ποσό.

Αυτό συμβαίνει διότι όσοι αποταμιεύουν ανησυχούν λιγότερο για τα χρήματα, είναι λιγότερο ευάλωτοι σε ένα πιθανό χρέος και βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση όταν συμβαίνει κάτι απροσδόκητο.

Οι ερευνητές εξέτασαν διάφορες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας που παρακολουθούσε τις αποταμιεύσεις χιλιάδων ανθρώπων για μια περίοδο 10 ετών.

Υποστήριξαν ότι η αποταμίευση βελτιώνει την ικανοποίηση από τη ζωή και η μη αποταμίευση προκαλεί ζημία.

Ο Andrew Gall, επικεφαλής αποταμιεύσεων στην Building Societies Association, η οποία χρηματοδότησε την έρευνα, δήλωσε: «Αν και εκτιμούμε ότι ορισμένοι άνθρωποι απλώς δεν θα είναι σε θέση να αποταμιεύσουν αυτή τη στιγμή, τα ευρήματα αυτής της έκθεσης δείχνουν γιατί όλοι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να αποταμιεύουν λίγο, αν μπορούν, όταν μπορούν».

Η έκθεση αναφέρει ότι οι πάροχοι θα πρέπει να κάνουν τους λογαριασμούς αποταμίευσης απλούς, ευέλικτους και να δίνουν κίνητρα στους πελάτες τους.