Αθλητισμός

Το Παρίσι στο επίκεντρο του αθλητισμού και του... κορονοϊού - Ανησυχία για 15 εκατ. επισκέπτες

Το Παρίσι στο επίκεντρο του αθλητισμού και του... κορονοϊού - Ανησυχία για 15 εκατ. επισκέπτες Φωτογραφία: epa
Οι 45.000 αστυνομικοί που θα βρίσκονται επί ποδός δεν μπορούν να προστατεύσουν το Παρίσι από τη μεγαλύτερη απειλή: τον κορονοϊό

Σε... ανεπιθύμητο «συμμετέχων» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού εξελίσσεται ο κορονοϊός, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα μεταξύ των αθλητών που θα λάβουν μέρος, κάτι που προκαλεί έντονο προβληματισμό στους διοργανωτές. Κατά τη διάρκεια των Αγώνων η γαλλική πρωτεύουσα θα υποδεχτεί 15 εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ μόνο μέσα στο Ολυμπιακό χωριό φιλοξενούνται 14.000 αθλητές και συνοδοί - αριθμοί που (δικαίως) προκαλούν φόβο για ευρεία διασπορά της νόσου.

Σύμφωνα με το CNN, την Τετάρτη, τρεις ημέρες πριν από την έναρξη των Αγώνων, πέντε αθλήτριες της ομάδας υδατοσφαίρισης της Αυστραλίας βρέθηκαν θετικές στην Covid-19.

Επίσης, αρκετοί Βέλγοι αθλητές που είχαν προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19 και αναγκάστηκαν να αναβάλουν την αναχώρησή τους για το Παρίσι, για να μην κινδυνεύσει η υπόλοιπη αποστολή. Βρίσκονται ακόμη σε... λίστα αναμονής.

Nωρίτερα, η γαλλική ομοσπονδία τζούντο είχε διακόψει την προολυμπιακή προετοιμασία της ανδρικής ομάδας της, αφού ένας συμμετέχων διαγνώστηκε με Covid-19.

Τι προβλέπει όμως το πρωτόκολλο για τους αθλητές που κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο ολυμπιακό χωριό προσβληθούν από τον κορονοϊό; Να φορούν μάσκες, να απομονώνονται από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας όταν δεν προπονούνται, να μην πηγαίνουν σε πολυσύχναστες περιοχές, όπως το γυμναστήριο. Χαλαρά μέτρα, δηλαδή.

«Υπενθυμίζουμε τακτικά στους αθλητές και σε όλους τους άλλους εμπλεκόμενους στους Αγώνες τις καλές πρακτικές που πρέπει να υιοθετούν σε περίπτωση που παρουσιάσουν αναπνευστικά συμπτώματα: να φορούν μάσκα παρουσία άλλων, να περιορίζουν τις επαφές και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους ή να χρησιμοποιούν απολυμαντικό χεριών», αναφέρει η οργανωτική επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

«Σημεία για απολύμανση των χεριών υπάρχουν σε όλους τους οικιστικούς χώρους, καθώς και στο εστιατόριο του Ολυμπιακού Χωριού», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση, σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο».

Πολλές από τις εθνικές ομάδες μπορεί να τηρούν τα δικά τους πρωτόκολλα ασφαλείας για την προστασία των αθλητών τους, δήλωσε η Lucia Mullen, συνεργάτης στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Johns Hopkins και μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων μαζικής συγκέντρωσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία εργάζεται τακτικά πάνω σε αυτά τα θέματα.

29004371 0ec85

Covid όπως... γρίπη

Η αυστραλιανή ομάδα υδατοσφαίρισης αντιμετωπίζει την Covid-19 όπως οποιαδήποτε άλλη αναπνευστική ασθένεια, δήλωσε η Anna Meares, επικεφαλής της αυστραλιανής Ολυμπιακής ομάδας.

«Έχουμε βάλει τους αθλητές μας να φορούν μάσκες και απλώς τηρούμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, συναντήσεις μόνο σε εξωτερικό χώρο κ.λπ.», είπε.

Πρόσθεσε ότι, όταν εμφανίζονται αναπνευστικές ασθένειες, το άτομο απομονώνεται μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματά του και οι εξετάσεις του βγουν καθαρές.

«Αλλά πρέπει να τονίσω ότι δεν αντιμετωπίζουμε την Covid διαφορετικά από τη γρίπη. Δεν είμαστε στο Τόκιο», δήλωσε η Meares, αναφερόμενη στους θερινούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, οι οποίοι καθυστέρησαν κατά ένα χρόνο λόγω της πανδημίας και διεξήχθησαν χωρίς θεατές.

Χαλαρότητα παρά την αύξηση των κρουσμάτων

Αν και ο κόσμος δεν βρίσκεται πλέον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία λόγω της Covid-19, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έρχονται καθώς ένα κύμα μολύνσεων έχει πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμη και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρέθηκε πρόσφατα θετικός στην ασθένεια.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ συνιστούν, εάν κάποιος βρεθεί θετικός στην Covid-19, να παραμείνει σπίτι του μέχρι να μην έχει πυρετό χωρίς τη βοήθεια φαρμάκων και τα συμπτώματα να έχουν βελτιωθεί για 24 ώρες. Στη συνέχεια, συνιστά μάσκα για τις επόμενες πέντε ημέρες.

29004366 2c59d

15 εκατομμύρια τουρίστες

Η γαλλική πρωτεύουσα αναμένεται να υποδεχτεί περίπου 15 εκατομμύρια τουρίστες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ 14.000 αθλητές (και συνοδοί) φιλοξενούνται στο Ολυμπιακό χωριό.

Ξεχωριστές οδηγίες δημόσιας υγείας για τους ταξιδιώτες που θα συμμετάσχουν στους θερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024 κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα από τον ΠΟΥ, το γαλλικό Υπουργείο Υγείας και Πρόληψης, το Santé publique France και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

Οι οδηγίες συνιστούν να ελέγχετε την κατάσταση του εμβολιασμού σας κατά κοινών μολυσματικών ασθενειών, όπως η ιλαρά, ο κοκκύτης, η πολιομυελίτιδα και η Covid-19.

«Τα κρούσματα ιλαράς αυξάνονται παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και της Γαλλίας», σημειώνει η οδηγία. «Η συμμετοχή σε εκδήλωση μαζικής συγκέντρωσης αυξάνει τις πιθανότητες να εκτεθείτε σε αναπνευστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του κοκκύτη και της COVID-19. Εάν έχετε συμπτώματα, όπως βήχα, πυρετό ή πονόλαιμο, μείνετε στο σπίτι ή στο ξενοδοχείο σας, αν είναι δυνατόν, και σκεφτείτε να φορέσετε μάσκα όταν βγείτε από το ξενοδοχείο ή το σπίτι σας».

28937166 d55ce

Η Covid έδειξε τα... δόντια της στον ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας

Η Γαλλία αντιμετώπισε πρόσφατα ένα κύμα κρουσμάτων του κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό, ενώ ο ιός έπληξε και ορισμένες μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις συμπεριλαμβανομένου του ποδηλατικού Γύρου της Γαλλίας, ο οποίος διεξήχθη από τα τέλη Ιουνίου έως τις 21 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το cbsnews, οι αρχές δεν εφαρμόσει από νωρίς κάποιο πρωτόκολλο ασφαλείας και όταν σημειώθηκε έξαρση των κρουσμάτων ήταν αργά.

Ο κύριος διοργανωτής του Γύρου, ο αθλητικός οργανισμός Amaury, έπρεπε να φθάσει η 14η Ιουλίου για να ζητήσει από τους δημοσιογράφους να φορούν μάσκες κατά τη διάρκεια των επαφών με τους αναβάτες.

Στην πραγματικότητα, χωρίς να υπάρχουν πρωτόκολλα για την Covid-19, αθλητές και ομάδες... έφτιαξαν τα δικά τους.

Τουλάχιστον τέσσερις αθλητές που βρέθηκαν θετικοί αποσύρθηκαν από τον αγώνα, ωστόσο κάποιοι άλλοι συνέχισαν να αγωνίζονται!

Κι αν στον ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας επικράτησε μια... ελεγχόμενη ανησυχία, στους Ολυμπιακούς Αγώνες τυχόν ευρεία διασπορά θα προκαλέσει χάος...