Παιδεία

Σχολεία 2024: Συμβουλές για την ομαλή προσαρμογή των μαθητών στα θρανία

Σχολεία 2024: Συμβουλές για την ομαλή προσαρμογή των μαθητών στα θρανία Φωτογραφία: PEXELS Photo by RDNE Stock project
Πώς να προετοιμάσετε τα παιδιά για την επιστροφή στο σχολείο

Η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία πλησιάζει καθώς το πρώτο κουδούνι για την νέα σχολική χρονιά 2024-25 θα χτυπήσει την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου. 

Το άνοιγμα των σχολείων και η προσαρμογή στη σχολική ρουτίνα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές προκαλεί αμφίθυμα συναισθήματα στα παιδιά καθώς πολλά εξ αυτών και ιδίως τα πρωτάκια σε Νηπιαγωγείο, Γυμνάσιο και Λύκειο ζορίζονται τις πρώτες μέρες των μαθημάτων.

Οι λιλιπούτειοι μαθητές της προσχολικής και πρωτοσχολικής εκπαίδευσης νιώθουν άγχος και πίεση για τα νέα σχολικά τους καθήκοντα αλλά και τη συμβίωση με νέους συμμαθητές. Αντίστοιχα συναισθήματα βιώνουν και οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων και ιδιαιτέρως εκείνοι που πρόκειται να εξεταστούν πανελλαδικά στο τέλος της χρονιάς που έρχεται, και προβληματίζονται τόσο για το φόρτο εργασίας όσο και για το πώς πρέπει να μοιράσουν το χρόνο τους μεταξύ σχολείου,μελέτης και εξωσχολικών δραστηριοτήτων.

Με αφορμή την back to school περίοδο που διανύουμε μοιραζόμαστε μαζί σας μερικά χρήσιμα tips για να προσαρμοστούν οι μικρότεροι μαθητές στο σχολικό πρόγραμμα.

Ρουτίνα ύπνου

Εάν η ώρα που κοιμάται το παιδί έχει παρασυρθεί αρκετά πιο αργά είναι ωφέλιμο λίγες μέρες πριν από την πρώτη ημέρα του σχολείου, να προσαρμόσετε το πρόγραμμα του παιδιού σας ώστε να μπορέσει να προσαρμοστεί στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου αλλά και των εξωσχολικών δραστηριοτήτων. 

Προετοιμασία και αγορά σχολικών ειδών

Μία ευχάριστη διαδικασία για τους μαθητές είναι η έξοδος για την αγορά των νέων σχολικών ειδών που θα χρειαστούν για τη νέα χρονιά. Ένα καινούριο σχολικό σακίδιο, πολύχρωμα τετράδια και στυλό θα είναι το κίνητρο για να περιμένουν την πρώτη μέρα του σχολείου με αγωνία και καλή διάθεση. 

Νέα εξωσχολική δραστηριότητα

Ταυτόχρονα με τη νέα σχολική χρονιά δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να επιλέξει μία εξωσχολική δραστηριότητα. Η ζωγραφική, το ποδόσφαιρο, το μπαλέτο ή η κολύμβηση θα βοηθήσουν σημαντικά τόσο στη σωματική υγεία του παιδιού σας όσο και στην κοινωνικοποίησή του, αφού θα έρχεται καθημερινά σε επαφή με κόσμο κάνοντας ταυτόχρονα κάτι που του αρέσει και προσφέροντας σε εσάς λίγες ώρες χαλάρωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Συζητήστε με το μαθητή για τη νέα χρονιά!

Μιλήστε με το παιδί σας σχετικά με το επερχόμενο σχολικό έτος. Μία τέτοια συνομιλία θα διευκολύνει την οποιαδήποτε ανησυχία του καθώς θα του προσφέρετε τη δυνατότητα να σας μιλήσει για τα συναισθήματά του, τους πιθανούς φόβους του και τις ανησυχίες που μπορεί να έχει. Εξερευνήστε μαζί τι θα του φανεί διασκεδαστικό, τι πιστεύει ότι θα μάθει φέτος και αν υπάρχει κάποιος στόχος που θέλει να θέσει. Η σωστή προετοιμασία, κατανόηση και υποστήριξη μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να ξεκινήσει τη νέα σχολική χρονιά με θετική διάθεση και αυτοπεποίθηση.