Υγεία

7 συνήθειες που μπορούν να προκαλέσουν καρδιακά προβλήματα

7 συνήθειες που μπορούν να προκαλέσουν καρδιακά προβλήματα Φωτογραφία: pexels Louis Bauer
Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα και το αλκοόλ μπορούν να βλάψουν την καρδιά μακροπρόθεσμα.

Πολλές από τις καθημερινές μας συνήθειες έχουν αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς, επηρεάζοντας την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερίνη και τον καρδιακό ρυθμό.

Ακολουθούν μερικές καθημερινές συνήθειες που μπορούν να συμβάλουν σε καρδιακά προβλήματα.

- Δίαιτα

Ο Δρ Daniel Edmundowicz, επικεφαλής καρδιολογίας στο Temple University Hospital, λέει ότι οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι ακολουθούν μια υγιεινή, και ισορροπημένη διατροφή, αλλά, στην πραγματικότητα, οδηγούνται σταδιακά σε καρδιακά προβλήματα.

«Για παράδειγμα, έχω δει ανθρώπους που ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλής χοληστερίνης αποφεύγοντας τα υγιή λίπη, ένα σημαντικό μακροθρεπτικό συστατικό. Στη συνέχεια, μπορεί να τρώνε πάρα πολλούς υδατάνθρακες. Αν και αυτός ο τύπος δίαιτας δεν μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων χοληστερίνης, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου», επισημαίνει ο Edmundowicz.

Σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις δίαιτες που ακολουθούμε ώστε να μην επιβαρύνουμε το καρδιαγγειακό μας σύστημα.

- Κοινωνική απομόνωση και μοναξιά
Η κοινωνική απομόνωση μπορεί επίσης να έχει βαθύ αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με τον Δρ Rigved Tadwalkar, καρδιολόγο στο Providence Saint John's Health Center στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.

Μια πρόσφατη μελέτη, σύμφωνα με το healthstat.gr, διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες έχουν 8% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου όταν ζουν σε συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης. Για τα άτομα που βιώνουν τόσο κοινωνική απομόνωση όσο και μοναξιά, ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο αυξάνεται στο 27%.

Η κοινωνική απομόνωση μπορεί επίσης να συμβάλει στην κατάθλιψη και η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως η υπέρταση, η καθιστική ζωή και οι κακές διατροφικές συνήθειες, σύμφωνα με τον Edmundowicz.

- Κακή στοματική υγεία
Τα οδοντικά προβλήματα - όπως η τερηδόνα - μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο βακτηριακών λοιμώξεων στην κυκλοφορία του αίματος. Σύμφωνα με τον Tadwalkar, είναι πολύ εύκολο για τα βακτήρια στο στόμα να «ταξιδέψουν» στο αίμα.

Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι ο τακτικός καθαρισμός των δοντιών σας συνδέεται με καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία της καρδιάς.

- Φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής
Ορισμένα φάρμακα έχει διαπιστωθεί ότι προκαλούν καρδιαγγειακά προβλήματα. Τα φάρμακα για τη ΔΕΠΥ, για παράδειγμα, μπορούν να ενισχύσουν το νευρικό σύστημα και να προκαλέσουν αυξημένο καρδιακό ρυθμό και αρτηριακή πίεση. Φάρμακα με διουρητική δράση, όπως το αντιορμονικό φάρμακο σπιρονολακτόνη, μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και σε άτομα με φυσικά χαμηλή αρτηριακή πίεση, και να οδηγήσουν σε συμπτώματα όπως ζάλη.

Ο Tadwalkar τόνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι πρέπει να ανησυχούν για τα φάρμακά τους. Ωστόσο, όσοι έχουν προδιάθεση για προβλήματα αρτηριακής πίεσης ή καρδιακού ρυθμού μπορεί να χρειαστεί να είναι προσεκτικοί με τη δοσολογία των φαρμάκων τους.

- Υπερβολική καφεΐνη
Ο καφές είναι γενικά ασφαλής και προστατεύει την καρδιά. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα προσφέρει τα μεγαλύτερα καρδιαγγειακά οφέλη.

Αλλά ο πολύς καφές μπορεί να έχει αρνητική επίδραση επειδή «μπορεί να προκαλέσει αυξημένο καρδιακό ρυθμό, συστολή των αιμοφόρων αγγείων και αυξημένη αρτηριακή πίεση», σημειώνει ο Tadwalkar.

- Ανεξέλεγκτο στρες
Το ανεξέλεγκτο στρες μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο σώμα και παρατεταμένη απελευθέρωση ορμονών όπως η αδρεναλίνη. Αυτοί οι παράγοντες μαζί μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων της αρτηριακής πίεσης, της υψηλής χοληστερίνης, της παχυσαρκίας, και της αντίστασης στην ινσουλίνη, σύμφωνα με τον Tadwalkar.

Το χρόνιο στρες μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο πήξης του αίματος σε όλο το σώμα. Εάν σχηματιστεί θρόμβος σε μια αρτηρία που είναι ήδη στενή, μπορεί να έχουμε καρδιακή προσβολή. «Αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι που έχουν χρόνιο στρες, μπορεί να δείτε, συχνά, να καταλήγουν με καρδιακή προσβολή», κατέληξε ο Tadwalkar.

- Πολύ λίγος ή παρά πολύς ύπνος
Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται περίπου επτά έως οκτώ ώρες ύπνου τη νύχτα. Ο πολύς ή πολύ λίγος ύπνος μπορεί να συμβάλει σε καρδιαγγειακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού.