Εκλογές 2015

Αυτοί είναι οι ρυθμιστές του εκλογικού αποτελέσματος στις εκλογές 2015

Εκλογές 2015: Αυτοί είναι οι ρυθμιστές του εκλογικού αποτελέσματος Εκλογές 2015: Αυτοί είναι οι ρυθμιστές του εκλογικού αποτελέσματος
Αυτοί είναι οι ρυθμιστές του εκλογικού αποτελέσματος στις εκλογές 2015 Οι ρυθμιστές της αυριανής αναμέτρησης σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις προέρχονται πολιτικά κυρίως από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και η πλειονότητά τους είναι γυναίκες. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τους υπολογίζουν στο 9% και μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στα αποτελέσματα των εκλογών 2015.

Επίσης δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί το φαινόμενο της κρυψής ψήφου όπου ίσως να μπερδέψουν τα exit poll

Στο 9% υπολόγιζαν ακόμα και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις το ποσοστό των αναποφάσιστων οι οποίοι – όπως όλα δείχνουν – θα αποφασίσουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή πάνω από την κάλπη και θα παίξουν ρυθμιστικό ρόλο στα αποτελέσματα των εκλογών. Σε γενικές γραμμές όμως οι αναποφάσιστοι κινούνται πάνω στο ρεύμα που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες και κατευθύνονται κυρίως στην πλευρά του νικητή.

Οι αναποφάσιστοι στην πλειοψηφία τους δεν έχουν ισχυρούς δεσμούς με την πολιτική και για τον λόγο αυτό είναι ευεπίφοροι στις πιέσεις που διαμορφώνει στο πολιτικό σώμα το κλίμα των τελευταίων ημερών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τελευταία γκάλοπ παρατηρείται μία μείωση του σώματος των αναποφάσιστων κατά 1-2 μονάδες και την ίδια στιγμή καταγράφεται αύξηση της ψαλίδας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Πολιτικά οι αναποφάσιστοι προέρχονται κυρίως από τον χώρο της Κεντροαριστεράς καθώς σύμφωνα με την δημοσκόπηση της ΑLCO το 35% των αναποφάσιστων προέρχονται από την ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και συγκεκριμένα

15% έχει ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το 2012,
9% ΠΑΣΟΚ
11% ΔΗΜΑΡ.

Αντίστοιχα το 25% προέρχεται από την Κεντροδεξιά και συγκεκριμένα

17% έχει ψηφίσει ΝΔ στις εκλογές του 2012,
7% των έχει ψηφίσει ΑΝΕΛ
1% Χρυσή Αυγή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις δημοσκόπων, πέραν του φαινομένου της ψήφου των αναποφάσιστων που θα έχει επηρεαστεί από το κλίμα των τελευταίων ημερών, θα υπάρξει και η ψήφος τακτικής από μερίδα αναποφάσιστων ψηφοφόρων προκειμένου να αποτρέψουν την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ένα μεγάλο τμήμα των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, υψηλού μορφωτικού επιπέδου θα δώσει την ψήφο του σε μικρότερα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ, Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών κ.τ.λ.) προκειμένου να αποτρέψει την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.

Η ψήφος των επερχόμενων εκλογών θα καθοριστεί κυρίως από το συναίσθημα και για τον λόγο αυτό διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο η ηλικιακή και κοινωνική σύνθεση των αναποφάσιστων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις οι πλειονότητα των αναποφάσιστων είναι γυναίκες (δύο στους τρεις αναποφάσιστους ψηφοφόρους) και είναι κυρίως νοικοκυρές ή άνεργες ηλικίας από 45-55 ετών. Η συγκεκριμένη κατηγορία είναι ευάλωτη στα μηνύματα φόβου αλλά και ελπίδας.

Αντίστοιχα η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία των αναποφάσιστων είναι νέοι από 18-34 κυρίως άνεργοι και φοιτητές που αναζητούν εργασία. Σε κάθε περίπτωση είτε με βάση την οργή ή τα άλλα συναισθήματα που έχουν δημιουργηθεί ενόψει εκλογών στο σώμα των αναποφάσιστων, είτε από το πολιτικό κλίμα που αποπνέουν οι καμπάνιες και οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών τις τελευταίες ημέρες, το πλήθος των πολιτών που δεν έχουν αποφασίσει τις θα ψηφίσουν δεν κρίνουν όπως άλλες φορές το τελικό αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό αλλά θα διαμορφώσουν σημαντικές παραμέτρους που έχουν σχέση με την σύνθεση του κοινοβουλίου και την αυτοδυναμία της κυβέρνησης όπως για παράδειγμα τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στην Βουλή.