Εκλογές 2015: Τα σενάρια της επόμενης μέρας

Εκλογές 2015: Τα σενάρια της επόμενης μέρας Εκλογές 2015: Τα σενάρια της επόμενης μέρας
Εκλογές 2015: Τα σενάρια της επόμενης μέρας Καθώς οι ώρες κυλάνε και σε λίγες ώρες θα ξέρουμε τα αποτελέσματα της κάλπης, ας δουμε και τα σενάρια της επόμενης ημέρας.

Σενάριο πρώτο: Αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το ποσοστό της αυτοδυναμίας είναι άμεσα εξαρτώμενο από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός βουλής, Αυτήν τη στιγμή το ποσοστό αυτό προσεγγίζει το 3%. Αν φτάσει το 5% το πρώτο κόμμα θα κατακτήσει την αυτοδυναμία αν το ποσοστό του φτάσει στο 38%. Στο άλλο άκρο, αν το ποσοστό των κομμάτων εκτός βουλής φτάσει στο 15%, τότε η αυτοδυναμία κατακτιέται με ένα ποσοστό της τάξης του 32%. Σχεδόν απίθανο σενάριο.

Σενάριο δεύτερο: Συνεργασία πρώτου κόμματος με ένα ή με περισσότερα από τα λεγόμενα μικρά κόμματα. Εδώ τα σενάρια είναι πολλά. Αν η Ν.Δ. είναι πρώτο κόμμα, η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ή με το Ποτάμι δείχνει να είναι πιο «εύκολη» απ’ ό,τι η συνεργασία των δύο μικρών με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης έχει δηλώσει ότι θα ηγηθεί της κυβέρνησης. Αν και η Κουμουνδούρου, σε περίπτωση που βγει πρώτο κόμμα, δεν έχει αποκλείσει τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι, τα δύο «μικρά» κόμματα θα θέσουν συγκεκριμένους όρους που δεν αποκλείεται να είναι και ο σχηματισμός μιας «εθνικής» κυβέρνησης, με τη συμμετοχή και της Ν.Δ.. Σε αυτήν την περίπτωση, το πιο πιθανό είναι ο κ. Τσίπρας να μην είναι πρωθυπουργός, ενώ έχουν ήδη κυκλοφορήσει στα δημοσιογραφικά γραφεία ονόματα υποψηφίων. Από την πλευρά τους, οι ΑΝΕΛ έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ, έχουν όμως αφήσει ανοιχτή την πόρτα για συνεργασία με το Ποτάμι.     

Σενάριο τρίτο: Μεγάλος συνασπισμός. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποκλείσει με κατηγορηματικό τρόπο τη συνεργασία με τη Ν.Δ.. Από την πλευρά του, ο κ. Μεϊμαράκης έχει δηλώσει ότι ο πρώτος που θα δει αν λάβει τη διερευνητική εντολή είναι ο κ. Τσίπρας. Το εν λόγω σενάριο συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες, αλλά τίποτε δεν θα πρέπει να αποκλείεται, με δεδομένο ότι η πολιτική αβεβαιότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί και αυτό το συμμερίζονται όλα τα κόμματα.   

Σενάριο τέταρτο: Να στηθούν δεύτερες κάλπες, αφού θα είναι αδύνατος ο σχηματισμός κυβέρνησης, έστω και αν τα δυο μεγάλο κόμματα ξορκίζουν αυτό το σενάριο

Σε κάθε περίπτωση όλα τα σενάρια, άλλο με λιγότερες άλλο με περισσότερες πιθανότητες, είναι «ανοιχτά» και πάνω στο τραπέζι.