Δημόσιο

Τροπολογία εισάγει νέες ρυθμίσεις για επιδόματα, μεταφορά μαθητών και συμβάσεις προσωπικού

Τροπολογία εισάγει νέες ρυθμίσεις για επιδόματα, μεταφορά μαθητών και συμβάσεις προσωπικού Τροπολογία εισάγει νέες ρυθμίσεις για επιδόματα, μεταφορά μαθητών και συμβάσεις προσωπικού
Με τροπολογία που κατατέθηκε στην βουλή και εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την έρευνα ρυθμίζονται διάφορα θέματα των ΟΤΑ ενώ διευρύνονται οι κατηγορίες δαπανών τους, οι οποίες μπορεί να διενεργούνται, με βάση τον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους και μετά την πάροδο τριμήνου από τη λήξη αυτού. Παράλληλα εισάγονται νέες ρυθμίσεις για επιδόματα και την μεταφορά μαθητών.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την τροπολογία, επιτρέπεται, εφεξής, να καταβάλλονται μετά τη λήξη του προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους και τα χορηγούμενα από τους δήμους προνοιακά επιδόματα, καθώς και το επίδομα ένδειας στους κατά περίπτωση δικαιούχους. (Κατά τα ισχύοντα επιτρέπεται μόνο η καταβολή αποδοχών προσωπικού και των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών.)

Η προτεινόμενη εξαιρετική ρύθμιση, που αφορά τη δυνατότητα καταβολής προνοιακών επιδομάτων και επιδόματος ένδειας στους δικαιούχους, εκ μέρους δήμων που δεν διαθέτουν, ως όφειλαν, εν ισχύ προϋπολογισμό την 1η Απριλίου του έτους, κρίνεται απαραίτητη καθώς έρχεται να προστατεύσει τους δικαιούχους των ως άνω επιδομάτων, που κατά κανόνα ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, από τυχόν αβελτηρία των δημοτικών οργάνων κατά την κατάρτιση και ψήφιση του προϋπολογισμού.

Επίσης συμπεριλαμβάνονται και οι διαγωνισμοί οι οποίοι έχουν για οποιονδήποτε λόγο επαναπροκηρυχθεί στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η Οικονομική Επιτροπή μπορεί με απόφασή της να παρατείνει την εκτέλεση συμβάσεων μεταφοράς μαθητών που ήταν σε ισχύ στις 30-6-2015.
Παράλληλα καταβάλλονται νόμιμα οι δαπάνες ακυρωθέντων και επαναπροκηρυχθέντων για οποιονδήποτε λόγο διαγωνισμών μεταφοράς μαθητών δημοσίων σχολείων που πραγματοποιούνται από την έναρξη του σχολικού έτους 2015-2016, καθώς και οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα των διαδικασιών επαναπροκήρυξης των σχετικών διαγωνισμών, εφόσον πληρούνται οι οριζόμενες προϋποθέσεις και τηρείται η σχετική διαδικασία ενώ εξαιρούνται από τον προληπτικό έλεγχο νομιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι συμβάσεις μεταφοράς μαθητών δημοσίων σχολείων, για τις οποίες οι σχετικοί προκηρυχθέντες από τις οικείες Περιφέρειες διαγωνισμοί εκκρεμούν.

Η μη εκκαθάριση των δαπανών για τη μεταφορά μαθητών δημιουργεί κώλυμα στην όλη διαδικασία καθόσον οι μεταφορείς δεν προχωράνε στην υλοποίηση των σχετικών δρομολογίων. Στόχος της ρύθμισης είναι η απρόσκοπτη εκτέλεση της μεταφοράς μαθητών

Με άλλη διάταξη παρέχεται η δυνατότητα κάλυψης των δαπανών μισθοδοσίας και ασφαλιστικών εισφορών του προσωπικού καθαριότητας των ο.τ.α. α' βαθμού για το τρέχον οικονομικό έτος και από κάθε είδους γενικά και μη προοριζόμενα για την κάλυψη συγκεκριμένης δαπάνης έσοδα αυτών, στην περίπτωση που δεν επαρκούν τα έσοδα της ανταποδοτικής υπηρεσίας καθαριότητας.

NETWORK