Δημόσιο

Δούρου για προσφυγικό: Τα κλειστά σύνορα δεν είναι η λύση αλλά το πρόβλημα

Δούρου για προσφυγικό: Τα κλειστά σύνορα δεν είναι η λύση αλλά το πρόβλημα Δούρου για προσφυγικό: Τα κλειστά σύνορα δεν είναι η λύση αλλά το πρόβλημα
«Τα κλειστά σύνορα, οι φράκτες, η αδιαφορία, η εσωστρέφεια δεν είναι η λύση, αλλά το πρόβλημα» τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στην ad hoc Επιτροπή του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, με αντικείμενο την κατάσταση προσφύγων, μεταναστών και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.

«Το προσφυγικό/μεταναστευτικό δεν αφορά αποκλειστικά μια περιφέρεια, μια χώρα ή έναν θεσμό. Συνιστά συλλογική πρόκληση για την ίδια την αξιοπιστία των θεσμών της ΕΕ. Αποτελεί δοκιμασία για το μέλλον των ίδιων των ευρωπαϊκών κοινωνιών» ανέφερε επιπλέον.

Η συνάντηση με την περιφερειακή αρχή πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του υπουργείου Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψη στη χώρα μας που πραγματοποιεί η πολυμελής Επιτροπή, κατόπιν της σχετικής πρόσκλησης του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.

Η Επιτροπή ενημερώθηκε σε βάθος για τις δράσεις που έχει αναπτύξει η Περιφέρεια ως προς την αντιμετώπιση του ζητήματος και συμπερασματικά προτάθηκε η προώθηση του τριπτύχου: Ευαισθητοποίηση ως προς τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα σχετικές με την εισροή προσφύγων, μεταναστών και αιτούντων ασύλου, σε ζητήματα διέλευσης και επιστροφών. Ευαισθητοποίηση ως προς τις συνθήκες διαβίωσης τους στην Ελλάδα, καθώς και για την πρόσβασή τους στη διεθνή προστασία. Και η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στις 18 Μαρτίου.

Αναφορικά με την ενημέρωση για τις παρεμβάσεις τής Περιφέρειας, η κ. Δούρου στην τοποθέτηση της μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι . Προσέθεσε ότι η συντονισμένη δράση της τοπικής αυτοδιοίκησης, των κεντρικών κυβερνήσεων και των ευρωπαϊκών θεσμών, σηματοδοτεί την απάντηση που επιβάλλεται προκειμένου το προσφυγικό/μεταναστευτικό να καταστεί το δυνατό χαρτί της αναπτυξιακής προοπτικής της Ευρώπης, των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Διαβεβαίωσε ότι στην Περιφέρεια Αττικής ήταν κατανοητό από «την πρώτη στιγμή γιγάντωσης του φαινομένου, η ανάγκη της έμπρακτης και συγκεκριμένης αλληλεγγύης». Αλληλεγγύη η οποία ενισχύθηκε και οργανώθηκε μέσα από τη δημιουργία του πρώτου στην Ελλάδα, Κέντρου Logistics, μαζί με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, «προκειμένου να οργανώσουμε την αλληλεγγύη των πολιτών, να την κάνουμε αποτελεσματικότερη και να προστατέψουμε τους πρόσφυγες/μετανάστες από φαινόμενα αισχροκέρδειας».
Η περιφερειάρχης, αναφέρθηκε διεξοδικά στις δράσεις και παρεμβάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών σίτισης, φιλοξενίας και υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων/μεταναστών.

Η κ. Δούρου ως επικεφαλής μιας «περιφέρειας κυρίως υποδοχής των ξεριζωμένων», όπως επισήμανε, υπενθύμισε στην Επιτροπή την πρωτοβουλία της που ανέλαβε σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να υπογραμμιστεί ο ρόλος των τοπικών και περιφερειακών αρχών στην κοινή απάντηση στην πρόκληση του προσφυγικού. «Όπως επίσης και να αντιμετωπιστούν τα προβλημάτων των ειδικών ομάδων, όπως αυτά των ασυνόδευτων παιδιών, των μητέρων που ταξιδεύουν μόνες τους, των ατόμων με αναπηρία κ.ά.» συμπλήρωσε.