Διεθνή

Σε ισχύ οι έλεγχοι σε όλα τα χερσαία σύνορα της Γερμανίας - Φόβοι για ντόμινο στην Ευρώπη

Σε ισχύ οι έλεγχοι σε όλα τα χερσαία σύνορα της Γερμανίας - Φόβοι για ντόμινο στην Ευρώπη Φωτογραφία: EPA
Η Γερμανία υπόσχεται ότι οι νέοι συνοριακοί έλεγχοι θα είναι «στοχευμένοι» για να αποφεύγονται οι ουρές.

Σε ισχύ τίθενται σε λίγες ώρες οι έλεγχοι κατά μήκος όλων των συνόρων της Γερμανίας με στόχο την «καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και τον περαιτέρω περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης», ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών σήμερα Κυριακή, μία ημέρα πριν από την έναρξη ισχύος των διευρυμένων μέτρων.

Τα γειτονικά κράτη έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι οι συνοριακοί έλεγχοι θα οδηγήσουν σε καθυστερήσεις, παρεμποδίζοντας την τακτική διασυνοριακή κυκλοφορία, ενώ φοβούνται ότι θα προκληθεί ντόμινο στην Ευρώπη. 

Η αστυνομία θα διενεργεί τους επιτόπιους ελέγχους «με ευελιξία και σύμφωνα με τις τρέχουσες απαιτήσεις ασφαλείας», δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Η έκταση, η διάρκεια και οι τοποθεσίες για τους ελέγχους θα εξαρτηθούν από αυτόν τον παράγοντα.

Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ δήλωσε ότι η Γερμανία «θα συνεχίσει να ενεργεί σε στενό συντονισμό» με τα γειτονικά της κράτη και θα διασφαλίσει ότι «οι άνθρωποι στις παραμεθόριες περιοχές, οι μετακινούμενοι, το εμπόριο και οι επιχειρήσεις επηρεάζονται όσο το δυνατόν λιγότερο από τους ελέγχους».

Η ίδια δήλωσε στην εφημερίδα Bild am Sonntag ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία. Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο ανέφερε ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν διαταραχές στην κυκλοφορία, ενώ σημείωσε ότι οι ταξιδιώτες και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους έγγραφο ταυτότητας κατά τη διέλευση των συνόρων.

Από αύριο Δευτέρα, η Γερμανία θα διενεργεί επιπλέον ελέγχους στα σύνορά της με τη Γαλλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και τη Δανία για έξι μήνες, επεκτείνοντας τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται στα σύνορά της με την Ελβετία, την Αυστρία, την Πολωνία και την Τσεχία.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Δανίας και της Ελλάδας, έχουν επικρίνει τους διευρυμένους ελέγχους.

Καμπανάκι από αστυνομικούς

Την ίδια ώρα το ισχυρό συνδικάτο των αστυνομικών εκπέμπει SOS και διαμηνύει ότι έχει ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και χρηματικούς πόρους και ότι θα πιεστεί για να φέρει εις πέρας μακροχρόνιους ελέγχους στα σύνορα.

Mιλώντας στο Γερμανικό Δίκτυο Συντακτών RND, ο επικεφαλής του συνδικάτου Αντρέας Ρόσκοπφ αποκαλύπτει ότι οι προετοιμασίες της γερμανικής αστυνομίας δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί κι αυτό διότι η ανακοίνωση της υπ. Εσωτερικών προκάλεσε έκπληξη. Ο ίδιος κάνει λόγο για κίνδυνο επιβάρυνσης των σωμάτων ασφαλείας στα σύνορα.

Στο Βερολίνο ο Ν. Παναγιωτόπουλος για το μεταναστευτικό

Υπενθυμίζεται ότι στο Βερολίνο ταξιδεύει τη Δευτέρα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Παναγιωτόπουλος προκειμένου να λάβει μέρος σε υψηλού επιπέδου Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Μετανάστευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο, στο πλαίσιο της διάσκεψης, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναμένεται να έχει σημαντικές διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Την Τρίτη, ο υπουργός θα συμμετάσχει στο Συνέδριο «Western Balcans Summit 2024». Ο υπουργός αναμένεται να τοποθετηθεί για τα κρίσιμα ζητήματα της παράτυπης μετανάστευσης, της διακίνησης μεταναστών, της εμπορίας ανθρώπων και του οργανωμένου εγκλήματος.

Με πληροφορίες από DPA, DW