Δημόσιο

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ και την ενέργεια

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ και την ενέργεια Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ και την ενέργεια
Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται το νομοσχέδιο για το νέο καθεστώς στήριξης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης

Ειδικότερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέτει σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου με τίτλο «Νέο καθεστώς στήριξης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης». Σκοπός του παρόντος σχεδίου νόμου σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος είναι η ανάπτυξη ενός νέου καθεστώτος στήριξης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε) και Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.) συμβατού, πέραν των άλλων, με τις «Κατευθυντήριες Γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας (2014-2020)».

Το παρόν σχέδιο νόμου σύμφωνα με το ΥΠΕΝ προωθεί τη βέλτιστη αξιοποίηση του εγχώριου δυναμικού ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, διασφαλίζει την επίτευξη των εθνικών ενεργειακών στόχων για τις ΑΠΕ και την συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής απόδοσης, ενώ σημαντική αναμένεται η συμβολή του στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Οι απόψεις και προτάσεις που θα υποβληθούν θα ληφθούν υπόψη για τη βελτίωση των προτεινόμενων ρυθμίσεων. Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016 και ώρα 14:00.

Σκοπός του παρόντος νόμου είναι η ανάπτυξη ενός νέου καθεστώτος στήριξης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε) και Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.) .) συμβατού, πέραν των άλλων, με τις «Κατευθυντήριες Γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας (2014-2020)» (Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014/C 200/01). Με τις διατάξεις του παρόντος νόμου αναμορφώνεται το καθεστώς στήριξης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. ώστε να επιτευχθεί η σταδιακή ενσωμάτωση και συμμετοχή των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε και Σ.Η.Θ.Υ.Α. στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με το βέλτιστο τρόπο σε επίπεδο κόστους-οφέλους για την κοινωνία.

Η αξιοποίηση του εγχώριου δυναμικού ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα, καθώς συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, στη διαφοροποίηση του εθνικού ενεργειακού μίγματος και στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, ενισχύοντας ταυτόχρονα και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Η επίτευξη των εθνικών ενεργειακών στόχων, όπως προβλέπονται από την Οδηγία 2009/28/ΕΚ και το ν. 3468/2006 και αφορούν σε συμμετοχή της ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας μέχρι το έτος 2020. Η ανάπτυξη και εφαρμογή του παρουσιαζόμενου καθεστώτος στήριξης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ εντάσσεται στο πλαίσιο της ενιαίας πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αφορά ειδικότερα τον τομέα των Α.Π.Ε. και σχετίζεται με την επίτευξη του στόχου συμμετοχής των Α.Π.Ε. στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας.

Η υποστήριξη της λειτουργίας των σταθμών Σ.Η.Θ.Υ.Α. , καθώς οδηγεί στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας, σύμφωνα με τις διατάξεις της Οδηγίας 2004/8/ΕΚ και των όσων επίσης προβλέπονται με την Οδηγία 2012/27/ΕΕ και το ν. 4342/2015.

Δείτε εδώ το νομοσχέδιο