Δημόσιο

Όσα πρέπει να ξέρετε για το ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες»

Όσα πρέπει να ξέρετε για το ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες» Όσα πρέπει να ξέρετε για το ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες»
Από την 1η Οκτωβρίου χιλιάδες βουλευτές, δικαστικοί, αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατροί, αστυνομικοί, διαιτητές και δημοσιογράφοι, όλοι όσοι είχαν υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες τα προηγούμενα χρόνια θα κληθούν για πρώτη φορά να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις «πόθεν έσχες».

Σύμφωνα με «Τα Νέα», το χρονοδιάγραμμα υποβολής των φετινών δηλώσεων πόθεν έσχες προσδιορίστηκε με τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης από την 1η Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016, οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις έχουν ήδη εκδοθεί.

Η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες θεωρείται πρόβα για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.

Προς το παρόν, το ηλεκτρονικό πόθεν έσχες βρίσκεται προ των πυλών και η ενεργοποίησή του αναμένεται να προκαλέσει πονοκέφαλο σε χιλιάδες φορολογουμένους οι οποίοι σύντομα θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα της δήλωσης ή μη κεφαλαίων τα οποία μπορεί να είναι μεν νόμιμα και φορολογημένα, βρίσκονται όμως εκτός τραπεζικού συστήματος, σε θυρίδες, στρώματα ή θαμμένα στον κήπο.

Η κοινή υπουργική απόφαση Τσακαλώτου-Παπαγγελόπουλου ρητά ορίζει ότι «με τη Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης δηλώνονται τα φυλασσόμενα εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή εντός θυρίδων και ιδίως μετρητά, τιμαλφή, πολύτιμα είδη, πολύτιμα μέταλλα, πολύτιμοι λίθοι, όταν το μεν συνολικό ποσό των μετρητών υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ, η δε συνολική αξία των λοιπών υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ. Τα προαναφερόμενα ποσά αφορούν αθροιστικά υπόχρεο, σύζυγο και ανήλικα τέκνα».

Η έκδοση της απόφασης στα τέλη του περασμένου έτους δημιούργησε προβληματισμό στους κόλπους των τραπεζιτών καθώς θεωρήθηκε ότι δημιουργεί αντικίνητρο για την επαναφορά των καταθέσεων ιδίως στις τραπεζικές θυρίδες.