Διεθνή

Debate Χάρις - Τραμπ: Ο νικητής και αυτός που είπε τα περισσότερα ψέματα

Debate Χάρις - Τραμπ: Ο νικητής και αυτός που είπε τα περισσότερα ψέματα
Ντόναλντ Τραμπ και Καμάλα Χάρις διασταύρωσαν τα ξίφη τους στην πρώτη - και πιθανότατα μοναδική - δημόσια αναμέτρησή τους πριν τις κάλπες του Νοεμβρίου: Εκείνη έριξε το δόλωμα και ο πρώην πρόεδρος τσίμπησε - ξανά και ξανά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Καμάλα Χάρις έδωσαν μια σκληρή μάχη για τον πληθωρισμό, τις αμβλώσεις, τη μετανάστευση και την εξωτερική πολιτική στο ABC News την Τρίτη, σε μια προσπάθεια να πείσουν τους ψηφοφόρους να τους εμπιστευτούν, μόλις οκτώ εβδομάδες πριν την ημέρα των εκλογών.

«Η Χάρις "τσιτώνει" τον Τραμπ σε ένα αμφίρροπο debate» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος στο CNN, «Ο Τραμπ και η Χάρις κατηγορούν ο ένας τον άλλο πως λένε ψέματα σε ένα "καυτό" debate», σχολιάζει το BBC.

«Η Χάρις κρατά τον Τραμπ στην άμυνα» σημειώνει η Washington Post, «Η Χάρις ταράζει τον "θυμωμένο" Τραμπ στο ντιμπέιτ, καθώς και οι δύο υποψήφιοι επιδιώκουν τον μανδύα της αλλαγής», διαβάζουμε στο NBC.

Σύμφωνα με το Politico, «Η Χάρις βγάζει από τα ρούχα του τον Τραμπ, ξανά και ξανά», ενώ οι New York Times βλέπουν πως «Η Χάρις κυριαρχεί καθώς ο Τραμπ γίνεται αμυντικός».

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος διαβεβαίωσε πως αυτή ήταν η καλύτερη επίδοσή του σε τηλεμαχία, κατηγορώντας μάλιστας τους δύο συντονιστές του ABC ότι δεν ήταν «δίκαιοι» μαζί του. «Πιστεύω πως αυτό ήταν το καλύτερο μου debate [...] ακόμη περισσότερο επειδή ήταν τρεις εναντίον ενός!», σχολίασε ο Τραμπ στο Truth Social.

29226194_f992f.jpg

Από την πλευρά της, η Κάμαλα Χάρις ζητά ακόμη ένα debate τον επόμενο μήνα. Επικρίνοντας την εμφάνιση του πρώην προέδρου, η ομάδα της Χάρις διαβεβαίωσε πως εκείνη «είναι έτοιμη για δεύτερο γύρο... Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι;»

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως η Χάρις πέτυχε τουλάχιστον έναν από τους βασικούς στόχους της το βράδυ της Τρίτης.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών φάνηκε πως είχε σχέδιο να βγάλει τον Τραμπ... εκτός ισορροπίας, και το πέτυχε - υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, πως οι ξένοι ηγέτες γελούσαν μαζί του.

Τον χλεύασε για το μέγεθος του πλήθους που παρακολουθεί τις ομιλίες του, τις προηγούμενες χρεοκοπίες του, τον πλούτο που κληρονόμησε και πολλά άλλα.

Το αποτέλεσμα ήταν ένας Τραμπ σε θέση άμυνας, που πάλευε να απαντήσει στα χτυπήματα, ακόμη και όταν η συζήτηση στράφηκε σε πιο... φιλικά γι' αυτόν εδάφη, όπως η μετανάστευση και η οικονομία.

29225796_41a4a.jpg

Μίνι δημοσκοπήσεις των CNN και Washington Post - λίγες ώρες μετά το debate - βγάζουν κερδισμένη την Χάρις, ενώ προβάδισμα εμφανίζει η Δημοκρατική υποψήφια και στους αναποφάσιστους αμφίρροπων πολιτειών.

Η μία μετά την άλλη αναλύσεις στο διεθνή Τύπο μιλούν για ήττα του Τραμπ, που έχασε τη ψυχραιμία του και δυσκολεύτηκε να παίξει το προσφιλές του παιχνίδι εντυπώσεων.

29225571_84990.jpg

«Βροχή» τα ψέματα και σε αυτό το debate

Η ομάδα του Fact Checking του CNN παρουσίασε - όπως κάνει παραδοσιακά στα debates - τα ψέματα των δύο υποψηφίων. Ο πρώην πρόεδρος έδωσε και πάλι τον «καλύτερο» εαυτό του.

Ορισμένα από τα θέματα στα οποία τοποθετήθηκε με ψευδείς ισχυρισμούς:

  • για τον πληθωρισμό στη διάρκεια της θητείας του
  • για τους μετανάστες (τρώνε σκύλους, έρχονται από φυλακές και ψυχιατρεία)
  • για τους δασμούς (τους πληρώνει... η Κίνα)
  • για την οικονομική βοήθεια που έχει δοθεί στην Ουκρανία
  • για την Καμάλα Χάρις
  • για την Πελόζι και τα γεγονότα στο Καπιτώλιο
  • για τον στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 85 δισ. δολαρίων που εγκαταλείφθηκε στους Ταλιμπάν (υπολογίζεται σε ζημιά της τάξης των 7.1 δισ.) 

Από την πλευρά της, η Χάρις επένδυσε μάλλον περισσότερο στην φερεγγυότητα. Το μεγαλύτερο ψέμα που διατύπωσε ήταν πως ο Τραμπ άφησε τις ΗΠΑ με την χειρότερη ανεργία από τη Μεγάλη Ύφεση. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, δεν είπε κάποιο ψέμα, ωστόσο χρησιμοποιήσε παραπλανητικούς ισχυρισμούς ή φρόντισε να παραλείψει ορισμένες πληροφορίες.

{https://www.youtube.com/watch?v=T89NYFjEAiM&ab_channel=CNN}