Οικονομία

Παραμένουν τα προσκόμματα για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου

Παραμένουν τα προσκόμματα για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου Φωτογραφία: (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
Παραμένει το χάσμα μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας.

Αδιέξοδη αποδείχθηκε η τελευταία προσπάθεια συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου, καθώς στη χθεσινή συνάντηση, παρά την παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη και του Έλληνα υπουργού Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών παρέμεινε. 

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς συγκεκριμένη πρόοδο, διατηρώντας την αβεβαιότητα γύρω από την υλοποίηση του έργου. Οι λεπτομέρειες των διαβουλεύσεων παραμένουν αδιευκρίνιστες, ενώ οι αρμόδιοι αξιωματούχοι κράτησαν χαμηλούς τόνους στις δηλώσεις τους. Οι διαπραγματεύσεις πάντως αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για «εποικοδομητική συζήτηση» πριν αποχωρήσει για άλλες υποχρεώσεις, ενώ ο Θόδωρος Σκυλακάκης απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, τονίζοντας πως η «δουλειά συνεχίζεται».

Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, αν και χαρακτήρισε τις συνομιλίες εποικοδομητικές, αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες, διαψεύδοντας ότι έχουν τεθεί τελεσίγραφα. Οι κύριες ανησυχίες της ελληνικής πλευράς φαίνεται να αφορούν τη βιωσιμότητα του έργου και τις ευθύνες των ρυθμιστικών αρχών, ενώ η κυπριακή πλευρά επικεντρώνεται σε ζητήματα κόστους και γεωπολιτικού κινδύνου, αναζητώντας εγγυήσεις ότι δεν θα υπερβεί τα προϋπολογιζόμενα ποσά και ότι η κατασκευή θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κεφάλαια αν διακοπεί.

Σημαντική είναι η συμμετοχή της κατασκευάστριας εταιρείας Nexans, η οποία συμφώνησε να λάβει την τελική εντολή από τον ΑΔΜΗΕ μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου, αίροντας προσωρινά το τελεσίγραφο αναστολής των εργασιών.