Δημόσιο

Δημοτικοί υπάλληλοι διεκδικούν και παίρνουν πίσω δώρα και περικοπές μισθών

Δημοτικοί υπάλληλοι διεκδικούν και παίρνουν πίσω δώρα και περικοπές μισθών
Ολοένα και περισσότεροι δημοτικοί υπάλληλοι προσφεύγουν στα δικαστήρια κατά των περικοπών που υπέστησαν με τα Μνημόνια και οι δήμοι «βλέπουν» στον ορίζοντα να δεσμεύονται οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί με αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις

Το θέμα συζητήθηκε στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), όπου ο δήμαρχος Κεφαλλονιάς Α. Παρίσης ενημέρωσε ότι κατασχέθηκε από λογαριασμούς του δήμου ποσό άνω των 300.000 ευρώ βάσει άμεσα εκτελεστής απόφασης του Πρωτοδικείου Κεφαλλονιάς αλλά και της απόφασης του Εφετείου σύμφωνα με τις οποίες δικαιώνονται οι υπάλληλοι του δήμου, που είχαν προσφύγει με αίτημα την απόδοση των απωλειών της μισθοδοσίας που υπέστησαν κατ’ εφαρμογή των μνημονιακών νόμων από το 2011 μέχρι σήμερα.

Ο κ. Παρίσης ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν είτε την απόδοση των περικοπών στους μισθούς τους είτε του 13ου και 14ου μισθού, από το 2011 μέχρι σήμερα, είτε των απωλειών που υπέστησαν λόγων της υποχρεωτικής θέσης τους σε «διαθεσιμότητα», «πράγμα που σημαίνει ότι ο δήμος θα χρειαστεί για την εξόφλησή τους πάνω από 5 εκατ. ευρώ σε βάθος χρόνου».

Οι υπάλληλοι προσφεύγουν ομαδικά και είναι γνωστό ότι σε ανάλογες κινήσεις έχουν καταφύγει εργαζόμενοι από το Δήμο Καλαμάτας ενώ μετά τη δημοσιοποίηση της θετικής απόφασης ετοιμάζονται προσφυγές και από εργαζομένους του Δήμου Πειραιά.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ θεωρεί ότι αφενός τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι δήμοι στους εργαζόμενους με βάση ανάλογες δικαστικές αποφάσεις δεν υπάρχουν, αφετέρου, με τις κατασχέσεις των λογαριασμών τους, κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτες οι τρέχουσες μισθοδοσίες των εργαζομένων στους δήμους. Θεωρεί επίσης ότι το θέμα είναι