Δημόσιο

Δύσκολη η διαπραγμάτευση για ΕΛΒΟ ΕΑΣ ΛΑΡΚΟ

Δύσκολη η διαπραγμάτευση για ΕΛΒΟ ΕΑΣ ΛΑΡΚΟ
Δύσκολη η διαπραγμάτευση για ΕΛΒΟ ΕΑΣ ΛΑΡΚΟ Τη «μάχη» που δίνεται για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, παραδεχόμενος ότι η σχετική διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι «πολύ δύσκολη».

«Θα πρέπει να τους αποδείξουμε ότι η εκκαθάριση σε λειτουργία αφήνει στο δημόσιο μεγαλύτερη περιουσία από ό,τι θα έκανε η πτώχευση», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΣΚΑΙ.

Τόνισε πάντως ότι ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ είναι «μη βιώσιμες», προσθέτοντας ότι στο φορολογούμενο γύρω στα 150 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Τελευταίος πονοκέφαλος για το Μέγαρο Μαξίμου είναι το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών για τις οποίες η Τρόικα με e-mail απέρριψε το σχέδιο για εξυγίανση εν λειτουργία των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ που πρότεινε η κυβέρνηση και ζήτησε τον ξαφνικό θάνατο των τριών ακόμη και χωρίς αποζημιώσεις των εργαζομένων.

Κυβερνητικά στελέχη λένε ότι η πρόταση της Τρόικας «απορρίπτεται» και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία δύσκολη διαπραγμάτευση. Διαβάστε αναλυτικά τι ζητάει η Τρόικα και ποια είναι τα εναλλακτικά σχέδια για μία μονάδα παραγωγής με 200 εργαζόμενους

«Κάποια πράγματα θα τα σώσουμε κάποια άλλα δεν μπορούμε να τα υποστηρίξουμε με επιχειρήματα» λέει συνεργάτης του πρωθυπουργού και αφήνει να εννοηθεί ότι παρά την αρχική σκληρή στάση της Τρόικας το θέμα θα λήξει με συμβιβασμό. Το πιο δύσκολο σημείο είναι οι κρατικές ενιχσύσεις που έχουν στο παρελθόν οι επιχειρήσεις.

Το ζήτημα των αμυντικών βιομηχανιών είχε τεθεί και στις αρχές του καλοκαιριού. Τότε είχε αποφασιστεί στις συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου να κλείσει η ΕΡΤ για να καλυφθούν οι απαιτήσεις της Τρόικας λόγω της συμβολικής σημασίας που έχουν οι αμυντικές βιομηχανίες για το κόμμα και το εκλογικό κοινό της ΝΔ.