Δημόσιο

Η Βιοταυτότητα μπορεί να ειναι η νέα διαδικτυακή ταυτότητα

Η Βιοταυτότητα μπορεί να ειναι η νέα διαδικτυακή ταυτότητα Η Βιοταυτότητα μπορεί να ειναι η νέα διαδικτυακή ταυτότητα
Η ΒιοΤαυτότητα μπορεί να ειναι η νέα διαδικτιακή ταυτότητα Το έργο με ονομασία ''Βιοταυτότητα'' μπορεί να αποτελέσει την επαρχή της διαδικτυακής Ταυτότητα των χρηστών πληροφοριακών συστημάτων δημόσιων υπηρεσιών καθώς και για την πρόσβαση σε υπηρεσίες με αυξημένη ασφάλεια μετά την έγκριση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την υλοποίηση πιλοτικού πειραματικού προγράμματος.

Το «πράσινο φως» άναψε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την υλοποίηση πιλοτικού πειραματικού προηγμένου βιομετρικού συστήματος ελέγχου πρόσβασης σε εγκαταστάσεις υψίστης ασφαλείας, με «βιομετρική υπογραφή».

Κύριο αντικείμενο του έργου «ΒΙΟΤΑΥΤΟΤΗΤΑ» είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου ασφαλείας υποστηρίζοντας την αυθεντικοποίηση ατόμων σε ολοκληρωμένες και ασφαλείς υπηρεσίες πληροφοριακών συστημάτων καθώς και σε χώρους υποδομών ασφαλείας, με εφαρμογή των βιομετρικών
προτύπων και προηγμένων τεχνολογιών κρυπτογράφησης και κωδικοποίησης αυτών.

Μία από τις κυριότερες καινοτομίες του έργου είναι η υιοθέτηση μεθόδων ισχυρής κρυπτογραφίας, με στόχο την προστασία των προσωπικών δεδομένων του χρήστη καθώς και εκτεταμένα σενάρια ασφάλειας για το αδιάβλητο του συστήματος

Αναλυτικότερα, το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας και η παροχής υπηρεσιών ασφαλείας , οι οποίοι είναι εταίροι στο χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ έργο «Βιοταυτότητα», ζήτησαν από την Αρχή άδεια για τη λειτουργία δυο πιλοτικών εφαρμογών πειραματικού βιομετρικού συστήματος ελέγχου πρόσβασης σε εγκαταστάσεις. Η άδεια ζητήθηκε αποκλειστικά για ερευνητικό σκοπό και για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Όπως αναφέρεται στην υπ’ αριθμ. 17/2014 απόφασης της Αρχής, το έργο «Βιοταυτότητα» στοχεύει στην ανάπτυξη μιας μεθόδου πολυτροπικής βιομετρίας, η οποία στηρίζεται στο συνδυασμό βιομετρικών δεδομένων που εξάγονται μέσω πολλαπλών φυσικών χαρακτηριστικών του ατόμου, καθώς και χαρακτηριστικών που σχετίζονται με τη συμπεριφορά του, όπως είναι μορφασμοί, γκριμάτσες, τρόπος βαδίσματος, ύψος, βάρος, γυαλιά, μουστάκι, χρώμα ματιών, χρώμα μαλλιών κ.λπ.

Η «βιομετρική υπογραφή» θα παράγεται από το συνδυασμό όλων αυτών των ατομικών βιομετρικών δεδομένων και θα χρησιμοποιείται για την πρόσβαση σε κρίσιμες εγκαταστάσεις με ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις ασφαλείας.

Η μέθοδος αυτή εξετάζεται ως εναλλακτική και συμπληρωματική των συνήθων βιομετρικών μεθόδων που στηρίζονται έως τώρα στη δακτυλοσκόπηση, την ιριδοσκόπηση και τη γεωμετρία του προσώπου.

Η Αρχή επέτρεψε την εφαρμογή του επίμαχου πειραματικού προγράμματος υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει δημιουργία σχεδίου για το απόρρητο και την ασφάλεια επεξεργασίας των δεδομένων και δεν θα υπάρξει αλλαγή στο βιομετρικό σύστημα που έχει ήδη γνωστοποιηθεί στην Αρχή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ