Δημόσιο

Τι αλλάζει στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από το 2015

Τι αλλάζει στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από το 2015 Τι αλλάζει στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από το 2015
Τι αλλάζει στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από το 2015 Μισθολογικές αλλαγές στους δημοσίους υπαλλήλους με στόχο όχι οπωσδήποτε νέες περικοπές αλλά σε πολλές περιπτώσεις και αυξήσεις για όσους υποαμείβονται σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρουν, ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Στόχος θα είναι να υπάρξει διασύνδεση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να πάψει το φαινόμενο του μισθολογίου “πολλών ταχυτήτων” το οποίο όμως δεν συνάδει με την πραγματική προσφορά και απόδοση όλων των υπαλλήλων.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, έχουν εντοπιστεί αρκετές περιπτώσεις εργαζομένων στο δημόσιο οι οποίοι υπαμείβονται σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρουν, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν αρκετοί με “παχυλούς” μισθούς οι οποίοι όμως δεν αντιστοιχούν στην απόδοση τους.

Η διαπίστωση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός νέου μισθολογίου το οποίο θα επηρεάσει τουλάχιστον 450.000 δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι θα αμείβονται κατόπιν αξιολόγησης.

Βάσει αυτού από την 1η Ιανουαρίου του 2015, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι αξιολογούνται ότι έχουν υψηλή αποδοτικότητα και παραγωγικότητα θα αμειφθούν με υψηλότερες αποδοχές, ενώ σε αντίθετη περίπτωση οι υπάλληλοι θα δουν το μισθό τους να μειώνεται σε σχέση με το σημερινό.

Ο ίδιος αξιωματούχος αναφέρει ότι παρόμοιες ανισότητες έχουν εντοπιστεί ακόμα και στις αποζημιώσεις για τις μετακινήσεις εντός έδρας και μάλιστα όχι μόνο μεταξύ διαφορετικών υπουργείων, αλλά ακόμα και μεταξύ αυτών που εργάζονται στο ίδιο υπουργείο.

Στόχος πλέον είναι να εξαλειφθούν οι αδικίες και οι στρεβλώσεις που έχουν εντοπιστεί στο υφιστάμενο μισθολόγιο και μάλιστα όπως αναφέρει η ίδια κυβερνητική πηγή χωρίς να υπάρξουν δημοσιονομικές επιπτώσεις, αφού οι αυξήσεις θα αντιστοιχούν σε ισόποσες μειώσεις.

Αντίστοιχα το νέο μισθολόγιο θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει και τις στρεβλώσεις που παρατηρούνται σε 11 υπουργεία, στα οποία έχουν εντοπιστεί “υπερβάλουσες μειώσεις” και παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Η υπόθεση αφορά τις ρυθμίσεις του νόμου ν. 4024/2011 για το ενιαίο μισθολόγιο, το οποίοι προβλέπει προσωρινή αναστολή των περικοπών που υπερέβαιναν το επίπεδο του 25% επί των συνολικών αποδοχών των υπαλλήλων του Δημοσίου.

Οι υπάλληλοι για τους οποίους ισχύει η ρύθμιση αυτή είναι κυρίως οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, οι δημοσιονομικοί, οι εργαζόμενοι στο Γενικό Χημείο του Κράτους, στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, καθώς των υπουργείων Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υποδομών και Δικτύων.

Αναφορικά με το μισθολόγιο των ένστολων, μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται οι αλλαγές στους μισθούς τους να γίνουν από την 1η Ιανουαρίου 2015. Παράλληλα εξετάζονται τρόποι ώστε ικανοποιώντας την απόφαση του ΣτΕ στην οποία αναφέρεται ότι θα πρέπει να έχουν αποδοχές “επαρκείς για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους και ανάλογα της σημασίας της αποστολής τους για το κράτος», να μην επιστραφεί το σύνολο των ποσών που περικόπηκαν.

Πηγή: capital.gr