Δημόσιο

Μητσοτάκης : Απο ΝΠΙΔ, διαθεσιμότητα και μετατροπές συμβάσεων οι απολύσεις

Μητσοτάκης : Απο ΝΠΙΔ, διαθεσιμότητα και μετατροπές συμβάσεων οι απολύσεις Μητσοτάκης : Απο ΝΠΙΔ, διαθεσιμότητα και μετατροπές συμβάσεων οι απολύσεις
Μητσοτάκης : Απο ΝΠΙΔ, διαθεσιμότητα και μετατροπές συμβάσεων οι απολύσεις Σε συνεντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84. ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστήριξε για το νέο σύστημα επιλογής των προϊσταμένων στο δημόσιο θα γίνενται υπο την εποπτεία του ΑΣΕΠ ενώ αναφέρθηκε και από που θα προέλθουν οι απαιτούμενες απολύσεις στο δημόσιο

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το νέο σύστημα επιλογής των προϊσταμένων στο δημόσιο θα γίνενται υπο την εποπτεία του ΑΣΕΠ ''Όλα αυτά θα γίνονται υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Η συνέντευξη θα είναι δομημένη και υπάρχει υποχρέωση, αλλά και συγκεκριμένο πρόγραμμα -που το έχουμε ήδη παρουσιάσει-, όποιος συμμετέχει στην επιτροπή συνέντευξης να εκπαιδεύεται, έτσι ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζει την διαδικασία με την οποία μπορεί να επιλέγεται κάποιο πρόσωπο για μια σημαντική θέση ευθύνης.'' ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός είπε επίσης ,ότι είναι πολύ σημαντικό , ότι για πρώτη φορά γίνεται ένα συγκεκριμένο πάντρεμα των προδιαγραφών της θέσης, με τα στοιχεία του βιογραφικού του υποψηφίου. Με αυτόν τον τρόπο δεν δίνεται μεγάλη έμφαση, απλά -όπως συνέβαινε στο παρελθόν-, σε μια τυπική διαδικασία μοριοδότησης, η οποία ναι μεν μπορεί να έχει κάποια στοιχεία αντικειμενικότητας, σε καμία περίπτωση όμως δεν εξασφαλίζει ότι ο υποψήφιος, ο οποίος συγκεντρώνει τα περισσότερα μόρια -επειδή, για παράδειγμα, έτυχε πριν μερικά χρόνια να είχε πάρει έναν πολύ καλό βαθμό στο πτυχίο του ή επειδή συμμετείχε σε πάρα πολλά σεμινάρια επιμόρφωσης-, ότι αυτός είναι και ο πιο κατάλληλος για μια συγκεκριμένη θέση ευθύνης με πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις.

.Άρα σε αυτό το νομοσχέδιο πιστεύω ότι συγκεντρώνουμε τις βέλτιστες δυνατές πρακτικές στην διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

Συμπερασματικά ο υπουργός στην συνέντευξη του υποστήριξε ότι το νέο σύστημα δίνει περισσότερες ευκαιρίες σε δημόσιους υπαλλήλους και σε νεότερους δημόσιους υπαλλήλους. Διευρύνει τη βάση, τον κύκλο των υποψηφίων και επίσης χαμηλώνει και τα όρια ηλικίας. Δηλαδή, οι νεότεροι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν πια να διεκδικήσουν θέσεις ευθύνης. Δεν δίνει την σημασία που δινόταν παλιά στην μοριοδότηση της προϋπηρεσίας -άρα επιβράβευση της φυσικής ιεραρχίας στο δημόσιο- και πιστεύω ότι είναι ένα σύστημα που οποιοσδήποτε ικανός δημόσιος υπάλληλος, με προσόντα, αλλά και χαρακτηριστικά, τα οποία θα τον καταστήσουν πραγματικό ηγέτη στην δημόσια διοίκηση. Δεν είναι μόνο τα πτυχία τα οποία κάνουν έναν καλό μάνατζερ».

Ο υπουργός αναφέρθηκε παράλληλα και από που θα προέλθουν οι απαιτούμενες απολύσεις στο δημόσιο

«Τα έτη 2013 και 2014, συνολικά, είχαμε 15.000 απολύσεις και 25.000 διαθέσιμους. Τον στόχο της διαθεσιμότητας τον έχουμε ήδη πιάσει. Αυτό το οποίο απομένει είναι να ολοκληρωθεί και αυτός των απολύσεων. Από πού θα προκύψουν αυτές οι απολύσεις; Ένα μέρος από υπαλλήλους που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας και διεκδικούν θέσεις. Κάποιοι θα πάρουν θέσεις, κάποιοι όχι. Ένα κομμάτι -το οποίο είναι ολοένα και αυξανόμενο-, προκύπτει από τις περιπτώσεις των ελέγχων πλαστών πιστοποιητικών, τις επισπεύσεις των ποινικών υποθέσεων και της πειθαρχικής δικαιοσύνης, αλλά και του ελέγχου των μετατροπών των συμβάσεων. Τονίζω ότι αυτό για πρώτη φορά συμβαίνει -οριζόντια και οργανωμένα-, στην ελληνική δημόσια διοίκηση και αποτελεί σημείο αφετηρίας για εμάς. Αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί και το 2016 και το 2017 και πρέπει να συνεχίζεται και στο διηνεκές. Δεν γίνεται να ανεχόμαστε στην ελληνική δημόσια διοίκηση να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι μπήκαν χωρίς να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Τέλος, ένα κομμάτι θα προέλθει από ένα στοχευμένο περιορισμό της δράσης ΝΠΙΔ, τα οποία αξιολογούνται αυτήν την στιγμή και κάποια και εγώ πιστεύω ότι μπορούν να λειτουργήσουν ενδεχομένως με χαμηλότερο προσωπικό».

«Δεν θα αναφερθώ σε συγκεκριμένα παραδείγματα, γιατί η άσκηση της αξιολόγησης είναι μια άσκηση η οποία ακόμα τρέχει από τα υπουργεία. Αυτός είναι στόχος για το δεύτερο εξάμηνο του 2014, όχι για το πρώτο. Υπάρχουν ΝΠΙΔ τα οποία πρέπει να δικαιολογήσουν -όχι τόσο για λόγους περιορισμού του προσωπικού τους, αλλά για λόγους σεβασμού στα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου-, γιατί παίρνουν επιχορήγηση ή τόση επιχορήγηση, όσοι παίρνουν, από τον ελληνικό προϋπολογισμό. Άρα, ο εξορθολογισμός των ΝΠΙΔ με ενδεχόμενη αύξηση και των εσόδων, αλλά και με ενδεχόμενη περικοπή και ενός μέρους του προσωπικού τους. Είναι μια άσκηση η οποία -πρωτίστως-, γίνεται για δημοσιονομικούς λόγους, διότι πρέπει να σεβόμαστε τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και πρέπει όλοι αυτοί οι φορείς πραγματικά να δικαιολογούν την παρουσία τους, το έργο τους, με έναν τρόπο τεκμηριωμένο και να μην ανεχόμαστε περιττό λίπος σε οργανισμούς οι οποίοι τροφοδοτούνται από χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου».ολοκλήρωσε ο κ Μητσοτάκης.