Δημόσιο

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη "μικρή ΔΕΗ"

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη "μικρή ΔΕΗ" Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη "μικρή ΔΕΗ"
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη "μικρή ΔΕΗ" Με 51 "ναι", 46 "όχι" και έναν βουλευτή να ψηφίζει "παρών", υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο "Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας" (μικρή ΔΕΗ). Για τα άρθρα 1, 2, 4, 9, 10 και το ακροτελεύτιο άρθρο "ναι" ψήφισαν 51 βουλευτές, "όχι" 46 βουλευτές και "παρών" 1 βουλευτής.

Βάσει των τοποθετήσεων στη συζήτηση που προηγήθηκε, υπέρ τάχθηκαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και κατά ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η ΧΑ, η ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε απόψε και επί του συνόλου, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για την κατάθεση των προτάσεων των κομμάτων για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ήδη η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή, με δήλωσή της στο Τμήμα ενημέρωσε ότι το κόμμα της καταθέτει πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Οι ΑΝΕΛ ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος βάσει του άρθρου 44 του Συντάγματος με την επίκληση σοβαρού κοινωνικού λόγου.

Το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης και η μεγάλη πλειοψηφία των ανεξάρτητων βουλευτών συντάσσονται απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια για εκποίηση της ΔΕΗ με παράκαμψη της Ολομέλειας της Βουλής, αλλά και της λαϊκής βούλησης.

Ακόμη κι αν η "επιλεγμένη" πλειοψηφία του Α' Θερινού Τμήματος εγκρίνει απόψε το νομοσχέδιο, πράγμα καθόλου βέβαιο, η εκχώρηση της ενέργειας στους ιδιώτες έχει μακρύ και δύσκολο δρόμο, καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, που κατά βάση έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και οι οποίοι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα εκπροσωπούν την κοινωνική πλειοψηφία, ζητούν να αποφανθεί ο ελληνικός λαός.

Την Τρίτη κατατέθηκε εν τω μεταξύ πρόταση για δημοψήφισμα από 15 ανεξάρτητους βουλευτές.

Την πρόταση υπογράφουν οι Πάρις Μουτσινάς, Μάρκος Μπόλαρης, Νίκος Σταυρογιάννης, Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Κώστας Γιοβανόπουλος, Μίκα Ιατρίδη, Βασίλης Καπερνάρος, Γιώργος Κασαπίδης, Νίκος Νικολόπουλος, Γιώργος Νταβρής, Θόδωρος Παραστρατίδης, Πέτρος Τατσόπουλος, Θοδώρα Τζάκρη.