Δημόσιο

Στο ΕΤΕΑ ή επαγγελματικά τα επικουρικά ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων

Στο ΕΤΕΑ ή επαγγελματικά τα επικουρικά ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων
Στο ΕΤΕΑ ή επαγγελματικά τα επικουρικά ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Με προσθήκη της «τελευταίας στιγμής» προστέθηκε διάταξη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία εντάσσονται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), τα επικουρικά ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων.

Για να μην συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει έως τον Ιούνιο του 2015, τα ταμεία αυτά, που έχουν περίπου 250.000 ασφαλισμένους, να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία. Από τη συγκεκριμένη διάταξη επηρεάζονται άμεσα ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης του ΟΑΕΕ, το επικουρικό των αρτοποιών (ΤΕΑΑ), των εργαζόμενων στα πρατήρια υγρών καυσίμων (ΤΕΑΠΥΚ), οι τομείς επικουρικής ασφάλισης των μηχανικών (ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ), των δικηγόρων (ΕΤΑΑ – ΤΕΑΔ), των συμβολαιογράφων (ΕΤΑΑ – ΤΑΣ), των ναυτικών (ΚΕΑΝ) και ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης των δημοσιογράφων (ΕΤΑΠ – ΜΜΕ - ΤΑΙΣΥΤ, και ΕΤΑΠ – ΜΜΕ ΤΕΑΤΤΑΘ).

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει, για όσα ταμεία επιλέξουν τον δρόμο της επαγγελματικής ασφάλισης, να υπάρξει η απαραίτητη αναλογιστική μελέτη, που να επικυρώνει τη βιωσιμότητά τους, για τα επόμενα έτη τουλάχιστον. Το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει έως τις αρχές του φθινοπώρου να εκδώσει την απαραίτητη υπουργική απόφαση, που θα καθορίζει με σαφήνεια, τους όρους και τις προϋποθέσεις για να μετατραπούν τα συγκεκριμένα επικουρικά ταμεία, σε ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης, αποφεύγοντας έτσι το ΕΤΕΑ.

Είναι προφανές ότι από τον Ιούλιο του 2015 και μετά, όσα ταμεία από τα παραπάνω δεν μετατραπούν σε επαγγελματικά, θα υπαχθούν αναγκαστικά στο ΕΤΕΑ, συνεπώς θα υφίστανται τις όποιες μειώσεις συντάξεων θα προκύπτουν στο εξής, με βάση και τη δεδομένη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που ισχύει για το μεγαλύτερο επικουρικό ταμείο της χώρας. Στην υπουργική απόφαση, θα καθορίζεται και η όποια εφαρμογή της συγκεκριμένης ρήτρας και στα ταμεία που θα επιλέξουν τη λύση της επαγγελματικής ασφάλισης.

Ας σημειωθεί ότι η διάταξη αυτή προστέθηκε στο επίμαχο άρθρο 221, όπου αναφέρεται κυρίως στη μεταφορά του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) και του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (ΤΕΑΠΙΕΝ), επίσης στο ΕΤΕΑ. Η αρχική διάταξη, ήθελε τη δυνατότητα μετατροπής των ταμείων αυτών σε επαγγελματικά, έως 31 Δεκεμβρίου 2014. Τελικά, με την προσθήκη που έγινε για τα επικουρικά των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, τέθηκε ως τελικό όριο για μετατροπή σε επαγγελματικό ταμείο, ο Ιούνιο του 2015, δηλαδή δόθηκε ένα εξάμηνο περισσότερο. Έτσι εκτιμάται ότι μπορούν τα επικουρικά ταμεία, να προσαρμοστούν ανάλογα στη νέα πραγματικότητα και να αποφασίσουν εάν επιθυμούν τη λύση του ΕΤΕΑ, ή αν προτιμούν μια πιο αυτόνομη πορεία, μέσω της δημιουργίας επαγγελματικών ταμείων.