Δημόσιο

Αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης απο την ΕΛ.ΑΣ στην Κομισιόν

Αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης απο την ΕΛ.ΑΣ στην Κομισιόν Αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης απο την ΕΛ.ΑΣ στην Κομισιόν
Αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης απο την ΕΛ.ΑΣ στην Κομισιόν Αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει εντός της ημέρας το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το αίτημα θα αφορά εκταμίευση συνολικού ποσού 6 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν στη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στο Ανατολικό Αιγαίο.

Εάν το ελληνικό αίτημα προς την Κομισιόν γίνει αποδεκτό, τα χρήματα που θα δοθούν στην ΕΛΑΣ θα διατεθούν για την προμήθεια εξοπλισμού και την ενίσχυση με προσωπικό των αστυνομικών υπηρεσιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Στόχος του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ είναι με τα έκτακτα κοινοτικά κονδύλια να καλυφθεί το κόστος για τη μετακίνηση, στα σημεία εισόδου, σημαντικού αριθμού αστυνομικών που θα αναλάβουν τη διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής των μεταναστών και προσφύγων, καθώς και για την προμήθεια συσκευών λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Σύμφωνα, πάντως, με ορισμένες πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ κατέθεσε καθυστερημένα το αίτημα για έκτακτη οικονομική βοήθεια. Οπως μάλιστα επισημαίνουν, η Κομισιόν έχει κάνει δεκτό αντίστοιχο αίτημα που ήδη υπέβαλε το Λιμενικό Σώμα για έκτακτη χρηματοδότησή του με 2,8 εκατ. ευρώ, ενώ προέγκριση έχει αποσπάσει και αίτημα χρηματοδότησης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με 2,7 εκατ. ευρώ.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου πάντως, ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρ. Ζώης δήλωσε ότι «έχουμε λάβει πάνω από 9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,8 διαχειρίζεται ο Frontex, τα 2,7 διατίθενται σε έκτακτες δράσεις και τα 2,8 εκατ. ευρώ διατίθενται σε καύσιμα». Αντίστοιχα, ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Αντώνης Μακρυδημήτρης ανακοίνωσε ότι οι οφειλές της ΕΛΑΣ προς προμηθευτές της ανέρχονται σε 9 εκατ. ευρώ.