Δημόσιο

Δράσεις της ΠΕ Αττικής για τα άτομα με αναπηρία

Δράσεις της ΠΕ Αττικής για τα άτομα με αναπηρία
Δράσεις της ΠΕ Αττικής για τα άτομα με αναπηρία Με σημαντικό απολογισμό δράσεων και δρομολογημένο έργο ουσίας «γιορτάζει» φέτος η Περιφέρεια Αττικής την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Με συνέπεια, σταθερότητα και πίστη στην αρχή των δικαιωμάτων του ανθρώπου για ίσες ευκαιρίες χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, χάραξε πολιτικές και δημιουργεί συνθήκες υποστήριξης και διευκόλυνσης της συμμετοχής τους στον κοινωνικοοικονομικό βίο.

    «'Αλλωστε» όπως υπογραμμίζει η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου «ο δείκτης πολιτισμού μιας κοινωνίας, προσδιορίζεται από τον τρόπο που η κοινωνία αντιμετωπίζει τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες της».

Δράσεις
   Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την επέτειο, η Περιφέρεια διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, που στο επίκεντρό τους έχουν την ανάδειξη της προσβασιμότητας και της συμμετοχής των ανθρώπων με αναπηρία, στο αγαθό του πολιτισμού.
   Από την Παρασκευή, θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία της πόληςοι οποίες θα ολοκληρωθούν την Κυριακή το απόγευμα με την προβολή της πρώτης στα ελληνικά χρονικά καθολικά προσβάσιμης ταινίας για όλους «Μικρά Αγγλία», στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος ( Ιερά οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου).Επίσης την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα "Εξοικείωση των Περιφερειακών Συμβούλων και Υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής με τους ΑμεΑ".
   Την ικανοποίησή της για το έργο που επιτελέστηκε «για πρώτη φορά στην Περιφέρεια Αττικής», εκφράζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπειφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Κατερίνα Θανοπούλου «παρά την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση η οποία καθιστά απαγορευτικές τις προνοιακές πολιτικές βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης αυτών των συνανθρώπων μας».

Συνεργασία και ανάδειξη
   Η άσκηση πολιτικής της Περιφέρειας στον ευαίσθητο τομέα των ΑμεΑ, σημειώνει η κ. Θεανοπούλου, πρωτίστως εστιάζει στην ενσωμάτωση τους σε όλες τις δράσεις και τις δομές της. «Η δικαιωματική λογική της ισότιμης πρόσβασης των πολιτών με αναπηρία στην εργασία, της υγεία, την Πρόνοια, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, κ.λ.π. είναι θεμελιακή αρχή στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής» δηλώνει.

Για τον λόγο αυτό, την προηγούμενη χρονιά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας, υπήρξε συστηματική επικοινωνία με συλλογικότητες, φορείς, σωματεία, ομοσπονδίες και προνοιακά ιδρύματα και δημιουργήθηκε για πρώτη φορά βάση δεδομένων επικαιροποίησης όλων των στοιχείων των ιδρυμάτων που επιχορηγούνται από το κράτος ενώ στις συναντήσεις με τα αρμόδια υπουργεία αποφασίστηκαν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο. Επίσης πρόσφατα το Περιφερειακό Συμβούλιο ομόφωνα ενέκρινε την επιχορήγηση των ιδρυμάτων παιδικής προστασίας με το ποσό των 2 δις ευρώ.
   Με έμφαση στην ολική προσβασιμότητα η Περιφέρεια προχώρησε στην τοποθέτηση 11 μηχανισμών sea track σε αντίστοιχες παραλίες της Αττικής για αυτόνομη πρόσβαση των κινητικά αναπήρων στην Θάλασσα. Συστήματα τα οποία συνεχώς αναβαθμίζονται διαμορφώνοντας ένα φιλικό και χρηστικό περιβάλλον ενώ επεκτείνονται για την εξυπηρέτηση όλων των λοουμένων, μεταξύ των οποίων και των τουριστών ΑμεΑ.  

ΑΣΕΜ
   Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη εντύπωση για την ολιστική προσέγγιση στο θέμα, προκάλεσε η συγκεκριμένη δράση την οποία παρουσίασε η κ Θανοπούλου, στο πρόσφατο συνέδριο των χωρών της ευρωασιατικής συνεργασίας - ASEM για θέματα που απασχολούν άτομα με ειδικές ανάγκες, στο Πεκίνο. Διοργανωτές ήταν η Ομοσπονδία Αναπήρων Κίνας, το κινεζικό ΥΠΕΞ και η τοπική κυβέρνηση του Πεκίνου ενώ έλαβε χώρα και διάσκεψη επί των βοηθητικών τεχνολογιών και συσκευών. Στόχοι της διοργάνωσης, ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών του ASEM, η ενθάρρυνση της ανάπτυξης των σχετικών υπηρεσιών και τεχνολογιών και ο εμπλουτισμός της γνώσης από τις ακολουθούμενες πολιτικές των χωρών. Αποφασίστηκε η επανάληψη της δράσης ανά διετία στην προοπτική δημιουργίας ενός μηχανισμού για τη συνεργασία επί του θέματος.

Η πρωτοβουλία για την αναβάθμιση του διαλόγου για την επίλυση ζωτικών προβλημάτων των ΑμεΑ ανήκε στον πρόεδρο Χι ο οποίος επεσήμανε την έμφαση που η κυβέρνηση του, δίνει στην κοινωνική εκπαιδευτική και επαγγελματική ενσωμάτωση των 80 εκ. ατόμων με αναπηρία της Κίνας και την ανάγκη για ανάπτυξη των βοηθητικών τεχνολογιών. 'Αλλωστε το ζήτημα απασχολεί έντονα όλες τις χώρες μέλη του ASEM, καθώς κατοικούν σε αυτές οι μισοί εκ του 1 δισ. ανθρώπων (15% του παγκόσμιου πληθυσμού), βιώνουν κάποιας μορφής αναπηρία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στη χώρα μας, σημειώνει η κ. Θανοπούλου, τα άτομα με μακροχρόνιες σωματικές, νοητικές, πνευματικές και αισθητηριακές αναπηρίες ξεπερνούν το 10% του πληθυσμού, δίχως ωστόσο, να έχουν επίσημα καταμετρηθεί .Αναφερόμενη στις επικείμενες δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης και δημιουργίας δομών υποστήριξης μέσα από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 (νέο ΑΣΠΑ), ανέπτυξε σειρά έργων όπως: 

  *Δύο μελέτες για Διεθνές Αθλητικό Κέντρο για ΑμεΑ και Πολυχώρο ποικίλων δράσεων για τυφλούς
   *Πρόγραμμα εξειδικευμένης Εκπαιδευτικής Υποστήριξης για την ένταξη μαθητών με αναπηρία
   *Η λειτουργία τριών νέων Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ)
   Επιπλέον δράσεις που έχουν εγκριθεί και ενταχθεί στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα, μεταξύ άλλων αφορούν σε:
   *Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά και εφήβους με νοητική υστέρηση ή/και αναπηρίες.
   *Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας - ΚΔΑΠ.
   *Κέντρα Διημέρευσης ατόμων με αναπηρία, ΣΥΔ ΑΜΕΑ.

Παράλληλα, προβλέπονται και δράσεις συμπλήρωσης και βελτίωσης των κοινωνικών υποδομών της Περιφέρειας σε κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές, με έμφαση στην ανακατασκευή υφιστάμενων κτιρίων για ιδιόκτητη στέγαση δομών υγείας και πρόνοιας για όλες τις ηλικιακές ομάδες και ΑμΕΑ όπως: ΣΥΔ (Στέγες Υποστηριζόμενης διαβίωσης, ξενώνες, προστατευόμενα διαμερίσματα κ.α).