Δημόσιο

Στον «αερα» η λειτουργία του Λογαριασμού Αλληλοβοηθείας Λιμενικών

Στον «αερα» η λειτουργία του Λογαριασμού Αλληλοβοηθείας Λιμενικών Στον «αερα» η λειτουργία του Λογαριασμού Αλληλοβοηθείας Λιμενικών
Στον «αερα» η λειτουργία του Λογαριασμού Αλληλοβοηθείας Λιμενικών Σοβαρά προβλήματα έχουν προκύψει στη λειτουργία του Λογαριασμού Αλληλοβοηθείας Προσωπικού του Λιμενικού Σώματος σύμφωνα με τη Βουλευτή Β΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας κ. Άννα Καραμανλή, η οποία κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Δρίτσα.

Ο Λογαριασμός Αλληλοβοηθείας Προσωπικού(Λ.Α.Π.) δημιουργήθηκε το 2005, μετά από πρωτοβουλία των εργαζομένων του Λιμενικού Σώματος, με σκοπό την οικονομική στήριξη εργαζομένων με σοβαρά προβλήματα υγείας. Έχει προσφέρει για 10 και πλέον χρόνια σημαντική βοήθεια σε εκατοντάδες λιμενικούς και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εισφορές των εργαζομένων.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η κ. Καραμανλή, μια σειρά από παραλείψεις και γραφειοκρατικά εμπόδια θέτουν σήμερα σε κίνδυνο τη λειτουργία του. Βασική αιτία είναι η μη υλοποίηση των προβλεπόμενων στο Ν. 3697/2008, αναφορικά με την κατάργηση των ειδικών λογαριασμών, την ενσωμάτωσή τους στον Κρατικό Προϋπολογισμό και την έκδοση ΚΥΑ για τις περιπτώσεις που ενέπιπταν στις εξαιρέσεις.

Το αποτέλεσμα είναι σήμερα, όπως υποστηρίζει η Βουλευτής, να μην είναι εφικτή η ομαλή λειτουργία του Λ.Α.Π., αφού δεν έχει καταχωρημένα φορολογικά στοιχεία με συνέπεια να μην μπορεί να καταβάλει τις οικονομικές ενισχύσεις και να έχει κηρύξει στάση πληρωμών.

Η κ. Καραμανλή υπογραμμίζει ότι η παρεχόμενη οικονομική βοήθεια είναι ζωτικής σημασίας για πολλούς Λιμενικούς Υπαλλήλους με βαριά νοσήματα και ερωτά τον Υπουργό ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει για την οριστική επίλυση του ζητήματος.

Αναλυτικά η ερώτηση της κ. Καραμανλή:

Προς: Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

ΘΕΜΑ: «Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Λογαριασμού Αλληλοβοηθείας Προσωπικού του Λιμενικού Σώματος»

Το 2005 δημιουργήθηκε, μετά από πρωτοβουλία των εργαζομένων του Λιμενικού Σώματος, ο Λογαριασμός Αλληλοβοηθείας Προσωπικού(Λ.Α.Π.), με αποκλειστικό σκοπό την οικονομική στήριξη εργαζομένων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας με δυσβάστακτες οικονομικές επιβαρύνσεις.

Ο Λ.Α.Π., ο οποίος χρηματοδοτείται αποκλειστικά και μόνο από τις συνδρομές των εργαζομένων – λιμενικών, προσέφερε για 10 και πλέον χρόνια σημαντική βοήθεια σε εκατοντάδες λιμενικούς. Ωστόσο μια σειρά από παραλείψεις και γραφειοκρατικά εμπόδια θέτουν σήμερα σε κίνδυνο τη λειτουργία του.

Βασική αιτία είναι η μη υλοποίηση των απαιτούμενων ενεργειών, όπως αυτές προβλέπονταν στο Ν. 3697/2008 και τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών(2/83149/Α0024//13-11-2008), αναφορικά με την κατάργηση των ειδικών λογαριασμών, την ενσωμάτωσή τους στον Κρατικό Προϋπολογισμό και την έκδοση ΚΥΑ για τις περιπτώσεις που ενέπιπταν στις εξαιρέσεις.

Το αποτέλεσμα είναι σήμερα, όπως υποστηρίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, να δημιουργούνται σοβαρά προσκόμματα στην ομαλή λειτουργία του Λογαριασμού, όπως η αδυναμία έκδοσης μπλοκ επιταγών λόγω της μη μηχανογραφικής καταχώρησης του ΑΦΜ του Λ.Α.Π. και η αδυναμία καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης. Ο Λ.Α.Π. έχει ήδη κηρύξει στάση πληρωμών και το αρμόδιο όργανο δεν πρόκειται να συνεδριάσει ξανά μέχρι την οριστική ρύθμιση του ζητήματος.

Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι η παρεχόμενη οικονομική βοήθεια είναι ζωτικής σημασίας για πολλούς Λιμενικούς Υπαλλήλους μα βαριά νοσήματα, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

- Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Λ.Α.Π., να καταβληθούν τα εγκεκριμένα ποσά στους δικαιούχους και να μη χαθούν τα διαθέσιμα κεφάλαια του Λογαριασμού;