Οικονομία

Στο 2,3% αναθεωρήθηκε η εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη το 2023 - Πώς ευνοεί το 2024

Στο 2,3% αναθεωρήθηκε η εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη το 2023 - Πώς ευνοεί το 2024 Φωτογραφία: Eurokinissi
Η δεύτερη εκτίμηση του ΑΕΠ για το 2023 πραγματοποιήθηκε με βάση διαθέσιμα ετήσια στοιχεία από διάφορες πηγές, όπως τα αποτελέσματα της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών και στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στο 2,3% από 2% αναθεωρήθηκε η εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την ανάπτυξη το 2023, κάτι που σημαίνει πως επηρεάζεται θετικά και ο στόχος για την ανάπτυξη το 2024.

Η δεύτερη εκτίμηση του ΑΕΠ για το 2023 πραγματοποιήθηκε με βάση διαθέσιμα ετήσια στοιχεία από διάφορες πηγές, όπως τα αποτελέσματα της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών και στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών της Τράπεζας της Ελλάδος. Η πρώτη εκτίμηση του ΑΕΠ που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2024 προήλθε από το άθροισμα των τριμήνων του 2023, βάσει μη εποχικά διορθωμένων δεδομένων.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αναθεώρηση των Ετήσιων Εθνικών Λογαριασμών έτους 2023 περιλαμβάνει μια μείζονα (benchmark) αναθεώρηση των στοιχείων με νέο έτος βάσης το 2020 και έτος αναφοράς το 2021, σύμφωνα με τις οδηγίες της Eurostat. Η διαδικασία αυτή ενσωματώνει βελτιώσεις μεθοδολογίας, όπως και νέα και επικαιροποιημένα δεδομένα από πολλές πηγές, διασφαλίζοντας τη σωστή ποιοτική καταγραφή των εθνικών λογαριασμών.

Η αναθεώρηση του έτους βάσης είναι μια συνήθης διαδικασία που διεξάγεται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε πέντε χρόνια, σύμφωνα με την «Εναρμονισμένη Ευρωπαϊκή Πολιτική Αναθεώρησης», όπως αυτή περιγράφεται στο μεθοδολογικό εγχειρίδιο της Eurostat. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, υιοθετούνται οι πλέον σύγχρονες πρακτικές και μέθοδοι για την επαλήθευση και τη βελτίωση των στοιχείων που αφορούν το ΑΕΠ και άλλους εθνικούς οικονομικούς δείκτες.

Κατά τις εργασίες της αναθεώρησης, πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες σημαντικές αλλαγές:

1. Υπηρεσίες στέγασης: Αναθεωρήθηκαν οι τιμές των ενοικίων για τα έτη από το 2010 και μετά, χρησιμοποιώντας στοιχεία από την Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ). Επιπλέον, τα δεδομένα επικαιροποιήθηκαν με τα αποτελέσματα της Απογραφής Πληθυσμού και Κατοικιών του 2021, η οποία επηρέασε σημαντικά τη χρονοσειρά των δεδομένων. Οι βελτιώσεις αυτές επαναπροσδιόρισαν την παραγωγή υπηρεσιών στέγασης, με βάση τις αλλαγές στα αποθέματα κατοικιών και στα ενοίκια.

2. Ασφαλιστικός κλάδος: Επικαιροποιήθηκε η μεθοδολογία στον τομέα της ασφάλισης ώστε να συμμορφώνεται με τις οδηγίες του ESA 2010. Νέα δεδομένα από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών αξιοποιήθηκαν για να βελτιωθεί η εκτίμηση της παραγωγής ασφαλιστικών υπηρεσιών. Επιπλέον, τόσο τα πραγματοποιηθέντα όσο και τα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη και ζημίες από τεχνικά αποθέματα εξαιρέθηκαν από τους υπολογισμούς.

3. Παραγωγή για ίδιο λογαριασμό: Περιλήφθηκε μια ανατίμηση (mark-up) για τους παραγωγούς εμπορεύσιμων προϊόντων σε όλους τους οικονομικούς κλάδους, βασισμένη στο κόστος παραγωγής, κάτι που ενίσχυσε την ακρίβεια των εκτιμήσεων.

4. Παράνομες δραστηριότητες: Υπήρξε βελτίωση των εκτιμήσεων για παράνομες δραστηριότητες, όπως το εμπόριο ναρκωτικών, το λαθρεμπόριο αλκοόλ και καπνού. Αυτές οι εκτιμήσεις βασίστηκαν σε νέες, αξιόπιστες πηγές δεδομένων.

5. Μισθοί σε είδος: Επικαιροποιήθηκαν τα δεδομένα που αφορούν τις ημερήσιες αποζημιώσεις εργαζομένων, καθώς και τους μισθούς σε είδος σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Αυτά τα ποσά καταγράφηκαν πλέον στους μισθούς, με ταυτόχρονη αφαίρεση τους από την ενδιάμεση κατανάλωση.

6. Μη Κερδοσκοπικά Ιδρύματα που Εξυπηρετούν Νοικοκυριά (ΜΚΙΕΝ): Επικαιροποιήθηκε το στατιστικό μητρώο των ΜΚΙΕΝ και πραγματοποιήθηκαν αναθεωρήσεις στα μεγέθη αυτών των ιδρυμάτων, βασιζόμενες σε διοικητικές πηγές δεδομένων.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν και τακτικές αναθεωρήσεις με ενσωμάτωση στοιχείων, όπως τα αποτελέσματα της Έρευνας Διάρθρωσης Επιχειρήσεων με έτος αναφοράς το 2021, η τελική κατανάλωση των νοικοκυριών με βάση την Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών, καθώς και τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης και του Εξωτερικού Εμπορίου.