Δημόσιο

«Κόψιμο» αδειών ανατροφής τέκνου σε Λιμενικούς καταγγέλλει η ΠΕΑΛΣ

«Κόψιμο» αδειών ανατροφής τέκνου σε Λιμενικούς καταγγέλλει η ΠΕΑΛΣ «Κόψιμο» αδειών ανατροφής τέκνου σε Λιμενικούς καταγγέλλει η ΠΕΑΛΣ
«Κόψιμο» αδειών ανατροφής τέκνου σε Λιμενικούς καταγγέλλει η ΠΕΑΛΣ Το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος δεν εφαρμόζει ορθά τις νέες διατάξεις για την χορήγηση Άδειας Ανατροφής Τέκνου, σε τριτέκνους και πολυτέκνους στελέχη του Σώματος σύμφωνα με επιστολή που αποστέλλει η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος ΠΕΑΛΣ στον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Δρίτσα.

Σύμφωνα με την Ένωση Αξιωματικών του Λιμενικού η νομοθετική πρωτοβουλία, που αφορά στην εκ νέου ρύθμιση των αδειών απουσίας των στελεχών του Λιμενικού., με την έκδοση του σχετικού Προδρικού Διατάγματος όπου και ενσωματώνει διατάξεις που στόχο έχουν την ανακούφιση του προσωπικού και την διευκόλυνση των οικογενειών τους δεν εφαρμόζεται όρθα απο το Αρχηγείο του Σώματος.

Ενώ με διάταξη θεσπίζεται άδεια ανατροφής τέκνου, ως  ειδικό μέτρο φροντίδας υπέρ των τριτέκνων και πολυτέκνων οικογενειών και προβλέπεται ότι σε περίπτωση απόκτησης τρίτου τέκνου και άνω, η άδεια ανατροφής αυξάνεται κατά τρεις (3) μήνες για κάθε τέκνο, η Διοίκηση του Λ.Σ. απορρίπτει σύμφωνα με την ΠΕΑΛΣ το ένα αίτημα μετά το άλλο, προβάλλοντας ως αιτιολογία την διάταξη της παρ. 3α του άρθρου, ότι δηλαδή «η άδεια ανατροφής τέκνου λαμβάνεται άπαξ και συνεχόμενη».  

Η ευνοϊκή ρύθμιση αποτελεί ευεργετική διάταξη νόμου και η αναλογική και αναδρομική ισχύς αυτής, επιβάλλεται από την συνταγματική αρχή της ισότητας.

Από την γραμματική δε ερμηνεία της διάταξης, είναι ξεκάθαρο σύμφωνα με την επιστολή της ΠΕΑΛΣ, ότι χρήση του δικαιώματος αυτού τυγχάνουν όλοι οι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, των οποίων τα τέκνα δεν έχουν συμπληρώσει μέχρι τη στιγμή της έναρξης ισχύος του π.δ. αυτού, το 6ο έτος της ηλικίας.

Ως εκ τούτου, ο ισχυρισμός της Διοίκησης πάσχει, είναι αβάσιμος και καταχρηστικός.

Η ΠΕΑΛΣ καλεί το Υπουργείο να δώσετε άμεσα κατευθυντήριες εντολές πλήρους, ορθής και δίκαιης εφαρμογής του π.δ., που όλοι μαζί σε πνεύμα συνεργασίας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη και το τι ισχύει σε άλλους κλάδους, επ’ ωφελεία των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..